Ispanijai priklausančioje Fuerteventuros saloje gyvenantis lietuvis savęs nelaiko materialistu. Jam už viską svarbiau yra laisvė.

„Nemanau, kad esu materialistas. Man nereikia geros mašinos ar įsipareigoti kažkam, tiesiog – laisvės laisvės laisvės“, - pripažįsta jis, tikindamas, kad per mėnesį sugeba pragyventi už maždaug 100 eurų. Vyras tikina, kad už šią sumą sau gali leisti tai, ko nori.

„Kai šiltas oras, žmogui beveik nieko nereikia”, - tikina pašnekovas, su nuolatiniu palydovu šunimi Liukiu ištisas dienas praleidžiantis neaprėpiamo dydžio paplūdimiuose.

Londonas nuvylė

Mantas Peštenis
Viskas prasidėjo prieš beveik penkerius metus, kuomet vieną rytą pabudęs Mantas suprato, kad nesijaučia laimingas. „Namai – darbas, darbas – namai... Siaubinga monotonija! Privalėjau kažką keisti”, - prisimena jis, pridėjęs, kad per dvejus metus geodezininko darbas jam spėjo pabosti.

Pirmiausia, kaip ir daugelis laimės ieškotojų, lietuvis pasirinko įprastą maršrutą – išvyko į pažadėtąja žeme tapusį Londoną, kuriame tikėjosi lengvų pinigų ir daug laisvės. Vyrui Didžiosios Britanijos sostinėje teko dirbti pačius įvairiausius darbus. Pagrindinė priežastis, kodėl jam Londonas pasirodė atgrasus, - ilgos kelionės į darbą. Jis be pinigų daugiau ten jokių pliusų neįžvelgė. Negana to, ėmė slėgti niūrus klimatas, todėl Mantas nutarė emigruoti į Fuerteventurą, kurioje nuolat malonus klimatas.

Dienas leidžia paplūdimyje

Mantas Peštenis
Keisdamas namus emigrantas nusprendė iš esmės pakeisti ir profesiją. „Juk geodezija ir egzotiški paplūdimiai visiškai nedera!“ - lygina jis. Todėl labai greitai prisiderino – tapo banglentininku.

Kaip iš to pragyventi? Vien tik skriejimo bangomis savo malonumui tikrai nepakanka. Bet štai, jeigu to sugebėsite mokyti kitus – pavyks! Mantas taip ir padarė. Jis tikino visada norėjęs dirbti tiesiog paplūdimyje. Iš pradžių jis ėmė dirbti samdomu instruktoriumi. Tačiau netrukus emigrantas suprato, kad dirbdamas kitų sukurtame versle niekada nesijaus laisvas. Todėl jis nutarė atidaryti savo banglentininkų mokyklą.

Svajonę paversti kūnu užtruko porą mėnesių. „Daugiau nei tikėjausi“, - pabrėžia laidos herojus. Jeigu Tenerifėje gyvenantys lietuviai džiaugiasi, kad verslo pradžia ten labai lengva, tai visai netoli esančioje Fuerteventuroje yra šiek tiek kitaip. Mantas sako, kad jam koją pakišo ilgas dokumentų tvarkymas, biurokratų delsimas. Anot jo, valdininkai imigrantams, palyginus su vietiniais gyventojais, nėra linkę suteikti itin daug informacijos.

„Esu tikras avantiūristas... Savo mokyklą atidarinėjau, kai rinka jau buvo perpildyta. Bet aš tikėjau svajone, nors daug kas atkalbinėjo“, - didžiuojasi Mantas. Jo mokyklos „Kailua“ vardą dabar žino visa sala. Mantas sako, kad jam įsitvirtinti rinkoje padėjo lanksti kainodara ir gebėjimas aptarnauti įvairiomis kalbomis kalbančius klientus.

Emigrantas sako, kad dėl potencialių klientų mokyklos kovoja kiek įmanydamos.
Kartais pasitelkiamos net juodosios technologijos. Vyrui teko susidurti su konkurentų atsiųstais inspektoriais.

Manto verslas – beveik neapčiuopiamas: nėra nei patalpų, nei darbuotojų. Viskas ko reikia – apranga, banglentės ir klientai – telpa nedideliame verslininko autobusiuke.

Lietuvis – žvaigždžių mokytojas

Gyvendamas Fuerteventuroje Mantas atprato ne tik nuo niūrių biurų, bet ir nuo daugybės buitinių daiktų. Ištisas dienas dirbdamas paplūdimyje jis nepalyginamai mažiau laiko praleidžia prie kompiuterio, beveik nebežiūri televizoriaus, daug mažiau naudojasi mobiliuoju telefonu. „Viso to nei ant smėlio, nei vandenyje nereikia. O juk čia būnu dažniausiai”, - juokiasi pašnekovas.

Mantas ant banglentės pastatė ne vieną Lietuvos įžymybę. Jo mokiniai – dailininkas, televizijos laidų vedėjas Rimas Valeikis, skandalingasis choreografas Jurijus Smoriginas, dizainerė Eglė Žiemytė, žurnalo „Panelė“ vyriausioji redaktorė Jurga Baltrukonytė ir daugelis kitų.

Sudėtingiausiai sekėsi J. Smoriginui. Jis bangas „gaudė“ tik gulėdamas. O štai R. Valeikis tapo paplūdimio žvaigžde ir aplinkinių moterų numylėtiniu.

La Pared paplūdimyje kiekvieną dieną susirenka apie 200 banglenčių sporto mokinių. Mantas sako, kad šioje vietoje žmonės ima suprasti, ko reikia, kad būtum laimingas. Anot jo, tai – milžiniškos bangos, saulė ir daug smėlio. Šiuo paplūdimiu vyras taip susižavėjo, kad net specialiai apsigyveno gretimame miestelyje.

Audringi savaitgaliai – užmarštyje

Erdvų trijų kambarių butą su terasa ir vaizdu į vandenyną Mantas nuomojasi ne vienas. Fuerteventuroje prieš trejus metus jis surado mylimąją – temperamentingą ispanę. Vyras juokauja, kad draugauti su pietietiško kraujo moterimi – tikras iššūkis.

„Kartais pasijuntu kaip meksikietiškame seriale. (...) Labai gerai parodyta: iš musės dramblį daro. Aš tiesiog toks ramesnis esu. Sakau: nekelki tono, jeigu rėksi, niekas nepagerės. Ir tiesiog per tuos metus jau suprato kur reikalas. Atvėsinau truputėlį: vandens užpilu, ledo kartais užpilu – atvėsta“, - šmaikštauja Mantas.

Norintiems uždirbti daug pinigų emigruoti į Fuerteventuros salą Mantas nepataria. Jis sako, kad net vietiniai žvejai, kurie, atrodo, turi itin palankias sąlygas savo darbui, neuždirba tiek, kiek norėtų. Verslo pradžia čia ilga ir sunki, o ir atlyginimai nėra labai dideli.

Tiesa, daug turėti Fuerteventuroje nereikia – kažkur išgaruoja godumo jausmas. Mantas pastebėjo, kad nuolat laiką leidžiant paplūdimiuose, žmonėms nebekyla noras ką nors pirkti. „Poreikiai stebuklingai susitraukia”, - aiškina vyras. Anot jo, saloje pigiau nei Lietuvoje tiek maistas, tiek ir kuras.

Pasakojimais apie tokį gyvenimą emigrantas sužavėjo ir solidžioje valstybinėje įstaigoje dirbusį pusbrolį Domą. Jis laimės ieškoti čia atvyko vos prieš kelis mėnesius.

„Taip pat suprato, kad laimė – ne piniguose, todėl metė karjerą“, - džiaugiasi Mantas.
Jaunam vaikinui jau paruošta ir darbo vieta „Kailua“ mokykloje, kuri netrukus plėsis. Mantas tikisi artimiausiu metu sulaukti kone dvigubai daugiau turistų. Jis spėja, kad ypač daugės atvykėlių iš Lietuvos.

Ar gyvenant atsipalaidavusių poilsiautojų apsuptyje įmanoma nepaslysti? Tikrai įmanoma, tikina Mantas. Vakarėlių maniaku jis netapo. Atvirkščiai – Ispanijai priklausančioje saloje jis užmiršo Lietuvoje audringai leistus savaitgalius.

Nors Lietuvoje liko draugai ir giminės, Manto ilgesys nekamuoja. Ne tik, kad neketina grįžti, bet ir tėvynėje jis lankosi labai retai.

Laida "Emigrantai" – kiekvieną antradienį per LRT televiziją 21.15 val., iš karto po "Panoramos".

Jei turite įdomių asmeninių istorijų apie emigraciją, siųskite jas delfi@delfi.lt