Mirus artimam asmeniui Anglijoje, per kelias dienas reikia pasirūpinti trimis būtiniausiais dalykais. Visų pirma, svarbiausia gauti medicininę pažymą apie konstatuotą mirtį, kurią išduoda bendrosios praktikos gydytojas arba ligoninė. Tik su šiuo sertifikatu bus galima įregistruoti mirtį.

Įregistruoti mirtį reikia per penkias dienas nuo įvykusio fakto. Tuomet bus išduoti dokumentai laidojimui. Turint šiuos dokumentus galima kreiptis į laidojimo paslaugas teikiančias įmones ir organizuoti atsisveikinimo ceremoniją.

Mirties registravimas

Mirties registravimas ir dokumentai, kuriuos reikia pateikti registruojant mirtį, priklauso nuo mirties aplinkybių. Pavyzdžiui, jei žmogus mirė ligoninėje ar namuose ir jo mirtis buvo netikėta, jo mirtį reikia registruoti artimiausiame registrų biure per 5 dienas. Tai padaryti gali giminaitis ar žmogus, buvęs mirimo vietoje, arba ligoninės darbuotojas. Atvykus į registrų biurą reikia turėti gydytojo patvirtintą pažymą apie mirties priežastį. Svarbu pabrėžti, jog jei mirties aplinkybės buvo netikėtos ir neaiškios, apie mirtį gydytojas gali pranešti koronerio tarnybai. Tuomet kreiptis į registrų biurą dėl mirties registravimo bus galima tik gavus reikiamus dokumentus iš minėtosios koronerio tarnybos.

Atvykus į registrų biurą reikia pateikti kelis mirusiojo dokumentus (nors galima atvykti ir be šių dokumentų): gimimo ir santuokos liudijimus bei NHS sveikatos draudimo kortelę. Taip pat registrų biurui reiks pateikti šiuos duomenis: asmens vardą ir pavardę, mirimo dieną, anksčiau turėtas pavardes, gimimo datą ir vietą, paskutinį adresą, pareigas, sutuoktinio ar partnerio vardą ir pavardę, gimimo datą ir profesiją, informaciją apie gaunamą pensiją ar pašalpas.

Užregistravus mirtį, išduodamas mirties liudijimas (forma BD8). Jei asmuo gavo pašalpas ar pensiją, reiks nusiųsti liudijimą ir specialią užpildytą formą atitinkamoms tarnyboms. Rekomenduojama už nedidelį mokestį išsiimti kelias mirties liudijimo kopijas, kurių dažnai prireikia tvarkant asmeninius mirusiojo reikalus.

Kaip jau minėta, esant kitoms aplinkybėms, pavyzdžiui, kriminalinėms, mirties registracija gali vykti per koronerio tarnybą ir užtrukti daug ilgiau.

Laidojimas Anglijoje

Tik užregistravus mirtį registrų biure išduodamas leidimas laidoti arba kremuoti mirusįjį. Anglijoje įprasta naudotis laidojimo biurų paslaugomis. Šalyje egzistuoja laidojimo tarnybas vienijančios organizacijos, pavyzdžiui, „National Association of Funeral Directors“, kurioms priklausančios įmonės laikosi etikos kodekso. Užsakydamas paslaugas kiekvienas klientas turi teisę iš anksto gauti paslaugų kainyną, todėl visada rekomenduojama palyginti kelių įmonių kainas.

Norintieji laidotuves organizuoti be laidojimo biurų pagalbos turėtų kreiptis į kapinių ir krematoriumų departamentą savo savivaldybėje.

Laidojimo išlaidos

Pagrindines laidojimo išlaidas Anglijoje sudaro mokestis laidojimo biurui, kremavimo arba kūno laidojimo paslaugos, vietos kapinėse kaina.

Neseniai savo uošvį Londone palaidojęs Rolandas „Tiesai“ pasakojo, kad laidotuvėms Londone išleido apie keturis tūkstančių svarų, iš kurių beveik pusę sumos sudarė vietos kapinėse kaina. Tiesa, kremuodami kūną jie būtų sutaupę maždaug tūkstantį svarų, tačiau rinkosi dvivietį kapą, nes ateityje šalia planuoja atgulti amžino poilsio kitas šeimos narys.

Jei mirusiojo artimasis yra pašalpos gavėjas ir gauna mažas pajamas, valstybė po laidotuvių kompensuoja dalį laidojimo išlaidų, suteikdama „Funeral Payment“ pašalpą. Valstybės parama dažniausiai skiriama laidojimo ar kremavimo mokesčiui padengti, taip pat skiriama iki 700 svarų laidojimo agentūros mokesčiui ir kitiems reikmenims apmokėti. Į kompensuojamas išlaidas patenka ir kelionės į laidotuves kompensavimas bei kūno transportavimo išlaidos Jungtinėje Karalystėje, tačiau ne didesniu nei 50 mylių atstumu.

Dažniausiai kompensuojamas lėšas vietinė „JobCentre Plus“ tarnyba, į kurią buvo kreiptasi paramos, perveda tiesiogiai kliento pasirinktam laidojimo biurui. Pabrėžtina, kad tokia parama priklauso tik tam tikrą valstybės paramą gaunantiems asmenims, kurie yra atsakingi už mirusiojo laidojimą, ir kai juos sieja pagrįstas artimas ryšys. Dėl tokios pašalpos galima kreiptis per 3 mėnesius po laidotuvių į artimiausią „JobCentre Plus“ tarnybą, kurioje užpildoma SF 200 forma.

Dar svarbu žinoti, kad visoms Anglijos institucijoms apie mirusiojo mirtį galima pranešti „vieno langelio“ principu, naudojantis „Tell Us Once“ paslauga. Apie šią paslaugą daugiau informacijos suteikiama registrų biure, taip pat čia išduodamas unikalus numeris, su kuriuo galima pasinaudoti paslauga.

Paskutinė kelionė namo

Visgi laidoti artimuosius Anglijoje nusprendžia tik nedaugelis lietuvių, dažniausiai tie, kurių artimiausi šeimos nariai jau gyvena toje pačioje šalyje ir neketina grįžti į Lietuvą. Svarbu žinoti, kad norėdami transportuoti Anglijoje mirusio žmogaus kūną į kitas valstybes artimieji turi kreiptis į vietinę koronerio tarnybą bent prieš 4 dienas.

Mirusių lietuvių ir kitų europiečių kūnų transportavimu iš Anglijos į gimtąsias šalis užsiimančios kompanijos „Aizz Ltd“ vadovas Bronislavas Polonskis „Tiesai“ pasakojo, kad jo įmonei darbo netrūksta, nes didesnioji lietuvių dalis, kurių artimieji gyvena Lietuvoje, paskutiniam atsisveikinimui dažniausiai vežami namo. B. Polonskio pastebėjimu, lietuviai, gyvenantys Anglijoje su visa gimine, šioje šalyje dažniau renkasi kremavimą ir laidojami vietoje.

Anglijoje „Aizz Ltd“ įmonė pradėjo veikti atradusi neužpildytą nišą mirusiųjų transportavimo srityje, nes po artimojo mirties užsienyje dažnam lietuviui ar Rytų europiečiui kreiptis į vietines britų įmones trukdo ne tik kalbos barjeras, bet ir didesnės kainos bei ilgesni terminai. Pasak įmonės vadovo, mirusiojo kūno transportavimas iš Londono į Lietuvą su visais dokumentais ir laikinu karstu „Aizz Ltd“ įmonėje kainuoja 1600 svarų, o kremavimo paslauga Londone su transportavimu atsieina 950 svarų.

Lietuvoje, atidarius pirmąjį krematoriumą, kremavimo paslauga taip pat pamažu populiarėja. Kėdainių krematoriume per mėnesį atliekama vis daugiau kremavimo procedūrų. Kremavimas su visomis kitomis susijusiomis paslaugomis Kėdainiuose kainuoja apie 1600 litų, dar vidutiniškai 500 litų reiktų pridėti transportavimui.

Ką daryti norint atsisakyti paveldėjimo teisių iš mirusiojo giminaičio Lietuvoje?

Lietuvos ambasadoje galima surašyti ir patvirtinti pareiškimą dėl atsisakymo nuo pagal įstatymą ar testamentą priklausančios palikimo dalies, skirtą paveldėjimo bylą Lietuvoje vedančiam notarui. Reikia žinoti, kad pagal LR civilinio kodekso 5.60 straipsnį negalima atsisakyti palikimo su sąlygomis ir išlygomis arba dalies palikimo, taip pat atsisakyti palikimo kito įpėdinio naudai, todėl atsisakytoji palikimo dalis atiteks kitiems įpėdiniams pagal įstatymą ir bus padalijama jiems lygiomis dalimis.

Pareiškimui dėl palikimo atsisakymo patvirtinti reikia asmeniškai atvykti į ambasadą Londone pirmadieniais nuo 13 iki 17 val., antradieniais–penktadieniais nuo 9 iki 13 val., būtina turėti pasą arba asmens tapatybės kortelę. Be to, reikia žinoti mirusiojo vardą, pavardę, asmens kodą ir mirties datą. Pareiškimo dėl palikimo atsisakymo patvirtinimas kainuoja 27 GBP, paslauga suteikiama tą pačią dieną, iš anksto užsiregistruoti nereikia.