Ministras, vizitą pradėjęs nuo susitikimo su Varšuvos lietuvių bendruomene, sako, kad su Lenkijos užsienio reikalų ministru Radoslawu Sikorskiu, kurio kvietimu ir atvyko, aptars dvišalius santykius, tautinių mažumų klausimus ir Lietuvos pirmininkavimą ES tarybai.

„Mes turime bendrų projektų, kurie tiesiogiai turi įtakos mūsų šalių nacionaliniam saugumui. Jeigu mes vadovausimės ambicijomis ar nuoskaudomis, tai užkirs kelią strateginiams dalykams, ir būsime, švelniai tariant, neteisūs, jeigu ne neprotingi. Matau pozityvą ir iš mūsų pusės, ir iš jų pusės“, – sakė L. Linkevičius.

Ir Lietuvos lenkai, ir Lenkijos lietuviai skundžiasi ne vienerius metus įtampą tarp šalių keliančiomis tautinių mažumų problemomis. Lenkijos lietuviškose mokyklose trūksta vadovėlių lietuvių kalba, dėl lėšų stygiaus ketinama uždaryti tris Punsko valsčiaus lietuviškas mokyklas. Sumažintu finansavimu skundžiasi Seinų Žiburio gimnazija. Vietoje žadėtų 80 proc. priedo prie mokinio krepšelio skirta tik 20 proc.

„Tai tikrai netenkina mūsų lūkesčių. Todėl reikia sakyti, kad tas švietimo finansavimas neišspręstas. Labai liūdna, nes mes tiek daug energijos sunaudojome įtikinėdami vyriausybinę pusę šią problemą spręsti, bet skaičiavimai yra tokie ir esam nusivylę“, – kalbėjo Seinų „Žiburio“ gimnazijos direktorius Algirdas Vaicekauskas.

Ministras L. Linkevičius sako, kad Lenkija privalo rūpintis lietuvių tautine mažuma. Ir patikina, kad Lietuva taip pat ketina spręsti lenkų tautinės mažumos klausimus – dėl pavardžių rašybos originalo kalba, dvikalbių vietovių užrašų. Lietuvos Vyriausybės sudaryta darbo grupė jau pradėjo darbą, teikia siūlymus, kaip parengus naują Tautinių mažumų įstatymą tai įteisinti.

„Ir Lietuvoje yra tokių mokyklų, kur mažai vaikų, ir mes stengiamės jas išlaikyti vien dėl išsilavinimo, kultūrinio centro, nes ne tik skaičiai gali apspręsti. Lenkijos piliečiai, mūsų tautiečiai Seinuose ir Punske, irgi bus jų rūpestis. Bet priekaištaudami vieni kitiems tų problemų mes neišspręsime“, – teigia L. Linkevičius.

Lietuva yra vienintelė šalis ES, neįteisinusi vietovardžių rašymo tautinių mažumų kalbomis.