Neseniai Airijos lietuviams keturis koncertus surengęs A.Vilčinskas sakė, jog susitikimas su svetur esančiais tautiečiais jam priminė paties emigraciją ir ilgus metus, praleistus JAV.

Į Airiją A.Vilčinską pakvietė Balinrobės miesto lietuviai – čia vyko tradicinis sąskrydis, kuris rengiamas lakūno Felikso Vaitkaus atminimui.

1935 m. rugsėjo 21–22 d. jis lėktuvu „Lituanica II“ pakartojo Dariaus ir Girėno skrydį per Atlanto vandenyną. Pakilęs iš Niujorko, F.Vaitkus nusileido Balinrobės mieste. Būtent todėl vietos lietuviai jau aštuntąjį kartą susirenka paminėti F. Vaitkaus skrydį.

„Valgėme restorane, kuriame pietavo ir lakūnas F.Vaitkus. Vietos lietuviai pasakojo, kad kiekvienas airis, gyvenantis šiame mieste, žino F.Vaitkaus pavardę ir nuopelnus, taip pat tai, kad lakūnas yra lietuvis“, - sakė A.Vilčinskas.

Pernai gruodžio mėnesį iš JAV į Lietuvą grįžęs A.Vilčinskas yra sakęs, kad jam būtų įdomu aplankyti Europos šalyse įsikūrusius lietuvius.

„Dabar tokia proga pasitaikė. Ar dėl to, kad aš esu buvęs emigrantas, ar dėl to, kad patiko mano dainos, žmonės priėmė labai šiltai. Už tai – ačiū.

Puikiai suprantu, kad kiekviena emigracija – tai atskira istorija. Todėl manau, kad pats žmogus turi nuspręsti, ar jam išvažiuoti ir kada jam grįžti“ - sakė dainų autorius.

Be Balinrobės, A.Vilčinskas koncertavo Airijos miestuose Monachane, Kavane ir Droedoje.