Panevėžio vyskupijos Miežiškių parapijos klebonas sako, kad iš aukų eilinį sekmadienį surenka apie 100 ir daugiau litų, o per religines šventes ar remontui parapijiečiai plačiau atveria pinigines. Prieš kurį laiką atliktam stogo remontui žmonės aukojo negailėdami, kai kurie 500 ar net 1000 litų. Motiną prieš šešetą metų palaidojusi moteris pasakojo, kad kunigui paaukojo 100 litų, o neseniai laidodama vyrą - ir dar daugiau.

Vokietijoje katalikų bažnyčios hierarchai nusprendė krikščioniškai nelaidoti ir neteikti jokių sakramentų, išskyrus ligonio patepimą, tikintiesiems, kurie nemoka bažnyčios mokesčio. Jis siekia 8 arba 9 procentus pajamų mokesčio. Norintys išvengti mokesčio turi oficialiai atsisakyti Bažnyčios. Todėl ir į Lietuvą grįžę Vokietijoje gyvenantys ir mokėti Bažnyčiai atsisakę lietuviai tuoktis ir krikštyti vaikų negalės.

„Jei žmogus atsisako Bažnyčios, jis tuo pačiu visko atsisako. Tada tik nesuprantamas dalykas, kodėl atsisakęs Bažnyčios, žmogus nori Bažnyčios kažkokio patarnavimo“, - sako Vyskupų konferencijos pirmininkas ir Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.

Vyskupų konferencijos pirmininkas sako, kad Lietuvoje įvesti bažnyčios mokesčio neketinama.

„Yra aukos parapijoje, tai yra tradicija ir čia jokių pakeitimų nebus. Aš turiu duomenis, kiek parapijose suaukoja per rinkliavas, o krikštai ar laiduotuvės, tai aukos už tai yra kunigo pragyvenimo šaltinis, tokių statistikų mes neturime“, - sakė S. Tamkevičius.

Praktikuojančiais katalikais save laiko dauguma Lietuvos gyventojų.