Anglijoje karaliauja kebabai, skrudinta vištiena ir kitoks greitas maistas

Dvejus metus Anglijoje studijavusi Justė patvirtino, kad greitasis maistas ten itin populiarus. Mat jis iš tiesų labai pigus.

Mėsainis „McDonald's“ restorane kainuodavo vos 0,99 svaro (1 svaras lygus apie 4,4 lito), tuo tarpu už daržovių salotas paprastoje kavinėje tekdavo mokėti net 5 svarus. Dienos pietų be 10 svarų taip pat nepavalgysi – labai retais atvejais būdavo įmanoma surasti dienos pietus už 8 svarus, tačiau jie nebūdavo pernelyg sotūs. Dėl didelių kainų Anglijoje nėra įprasta pietauti kavinėse. Labai daug žmonių į darbą nešasi sumuštinius, o normaliai pavalgo tik vakare. Likę būriais traukia į greito maisto restoranus“, - pasakojo prieš 1,5 metų į Lietuvą grįžusi vilnietė.

Anot pašnekovės, Anglijoje labai populiarios kebabinės, skrudintos vištienos, kinų ir indų patiekalų greito maisto užkandinės, taip pat kavinukės, kuriose už 5 svarus galima įsigyti užkandžių rinkinių – sumuštinį su dvigubu batono sluoksniu, mažytį pakelį čipsų ir „Coca-colos“. Taip pat labai populiaru užsisakyti picą į namus – ji dažnai pristatoma nemokamai, būna įvairiausios nuolaidos ar dovanos, pavyzdžiui, buteliukas „Coca-colos“. Justės teigimu, angliškos picos Anglijoje daug kaloringesnės ir riebesnės nei mūsiškės. Už 5 svarus gali gauti tokią picą, kurios nepajėgsite suvalgyti per vieną kartą.

„Anglijoje vištiena, palyginus su Lietuva, yra labai pigi. Taip pat už 5 svarus galima nusipirkti nežmoniško dydžio kebabą, nuo kurio tikrai ilgai jautiesi sotus. Kaip bebūtų paradoksalu, tokie pietūs yra daug pigesni nei gaminti namuose. Mat sveikas maistas – daug brangesnis. Man labiausiai trūkdavo salotų – dėl didelės kainos negalėdavau sau leisti jų valgyti taip dažnai, kaip Lietuvoje. Įpakavimas su 2 vištienos krūtinėlėmis kainuodavo vos 2 svarus, tačiau perkant kelių rūšių daržovių, pavyzdžiui, kopūstą, morkų, agurkų, pomidorų, jau tekdavo sumokėti ne mažiau kaip 5 svarus. Patys anglai taip pat valgo mažiau daržovių nei mes – galbūt ir jiems „kanda“ kaina“, - pasakojo Justė.

Lietuviai valgo mažiau nei britai

Mergina pasidžiaugė, kad savo dydžio drabužių Anglijoje neišaugo, tačiau trūko ne daug – jie jau buvo bepradedą spausti. „Porcijos yra kur kas didesnės nei Lietuvoje. Ypač tai pastebėjau grįžusi į Lietuvą. Pavyzdžiui, net populiariosios latte kavos, kuri, kaip žinoma, yra itin kaloringa, mažiausias indelis Anglijoje prilygsta mūsiškiui vidutiniam ar netgi dideliam. Be to, vyrauja aštrus maistas – gal todėl jo galima suvalgyti daugiau. Lietuvoje man visas maistas iš pradžių grįžus atrodė prėskas“, - sakė pašnekovė.

Bene sunkiausia Justei buvo atsispirti saldumynams, kurie Anglijoje taip pat daug pigesni nei pas mus. Nedidelį torčiuką, kuris pas mus kainuotų apie 15-20 litų, būdavo galima nusipirkti už vieną svarą. Be to, pirkėjai viliojami dažnomis akcijomis, skatinančiomis pirkti didesnį kiekį. Pavyzdžiui, keturios porcijos ledų kainuodavo 1 svarą – perpus pigiau nei perkant ledus po vieną. Tas pats galiodavo šokoladukams ar kitiems skanėstams.

„Kadangi aš mėgstu saldumynus, man būdavo sunku atsispirti, nors ir žinojau, kad tų saldumynų kokybė yra prasta. Deja, nusipirkusi keturis šokoladukus greitai juos ir suvalgydavau, nors kaskart pirkdama tikėdavausi, kad jų man užteks ilgesniam laikui. Todėl grįžusi labai džiaugiuosi, kad saldumynai Lietuvoje brangesni. Taip pat labai džiaugiuosi pigiais dienos pietumis kavinėse. Normalus maistas pas mus gali būti netgi pigesnis nei greito maisto restoranuose“, - teigė mergina.

Justė Lietuvoje džiaugiasi ir savotišku aplinkos spaudimu prisižiūrėti, kad kūno svoris nebūtų pernelyg didelis. Anglijoje žmonės labiau susikoncentravę į save, jiems nesvarbu, kaip jie atrodo, todėl nesuka galvos – jei išaugo senas kelnes, nusipirks didesnes. Lietuvoje, jos pastebėjimais, nutukusių žmonių daug mažiau nei Anglijoje.

Viena iš nutukimo priežasčių – 2 už 1 kainą

Edita Gavelienė
Gydytojos dietologės Editos Gavelienės teigimu, pagrindinė priežastis, kodėl užsienyje toks populiarus greitas maistas, ypač tarp emigrantų, yra ekonominė. Ten jis iš tiesų labai pigus.

„Didžioji dalis mūsų gyventojų turi nuostatą, kad jeigu sumokėjau, viską ir suvalgysiu. Tuo tarpu greito maisto restoranuose už mažesnę kainą dažnai siūloma didesnė porcija. Taigi maisto kiekis gana didelis, o sumokėta pinigų suma skatina žmogų tą maistą iki galo ir suvartoti. Dietologai jau sutaria dėl to, kad viena iš daugelio nutukimo plitimo priežasčių yra populiarėjančios nuolaidos pagal 2 už 1 kainą principą ir didėjantis porcijos dydis. Beje, Lietuvoje greito maisto restoranai nėra tokie populiarūs kaip užsienyje. Mat pas mus jie nėra pigūs.

Kita vertus, nors man, kaip gydytojui dietologui nesinorėtų to sakyti, visgi tenka pripažinti, kad tai vieni iš restoranų, labai greitai reaguojančių į įvairias mitybos naujoves. Pavyzdžiui, atsižvelgdami į tai, kad žmonės renkasi sveikesnius duonos gaminius, jie taip pat pasiūlo bandelę su sėlenomis, plečia savo asortimentą įtraukdami salotas ar jūros gėrybes. Šiandien į greito maisto kategoriją patenka ir suši barai, kurie Lietuvoje taip pat tampa populiarūs. Tai nėra prastas pasirinkimas. Taigi atsiranda ir sveikus patiekalus siūlančių greito maisto restoranų“, - sakė specialistė.

Anot E. Gavelienės, visgi įprastuose greito maisto patiekaluose yra didesnis riebalų ir druskos kiekis, ir labai ne daug maistinių medžiagų, kurios žūva dėl to, kad šis maistas būna kaitintas du kartus.

„Jei vieną kitą kartą pavalgysime greito maisto, o likusias dienas maitinsimės sveikai, nieko nenutiks. Tačiau valgant tokį maistą kasdien mūsų mitybos racionas taps labai neįvairus, todėl gali trūkti tam tikrų maistinių medžiagų. Kita vertus, mes, dietologai, džiaugiamės, kad Lietuvoje populiarėja kita tendencija. Žmonės vis dažniau stengiasi gaminti namuose ir maisto atsineša į darbą. Net jei namų maistas yra vėl šildomas, jis vis tiek sveikesnis už greitą maistą“, - teigė specialistė.

Biuruose dirbantys vilniečiai pietus valgo už 8-15 Lt

Šiuo metu paprastas mėsainis „Mcdonald's“ restorane kainuoja 3,15 Lt, mėsainis su sūriu – 3,9 Lt, didelis mėsainis „Big Mac“ - 7,8 Lt, maža bulvyčių fri porcija – 3,15, didelė porcija – 4,15 Lt, maži kompleksai – apie 13,2-16,9 Lt, dideli – 14,2-17,9 Lt.

„Mcdonald's“ maistą mėgstanti vilnietė Gražina tikino, kad šio maisto kaina – viena iš priežasčių, kodėl ji neleidžianti mėsainiais ir bulvytėmis fri mėgautis dažnai. „Paprastai aš pasiimu mėsainį su sūriu ir mažą porciją bulvyčių. Mano manymu, 7 litai už paprastą sumuštinį ir kepintas bulvytes yra per daug. Man būtų normalu, jei tai kainuotų apie 5 litus“, - sakė pašnekovė. Moteris teigė niekada neimanti komplekso, kadangi nenorinti „kosminės“ sumos mokėti vien už Coca-colą.

Sostinės centre dirbantis Vytautas linkęs rinktis dienos pietus. Anot jo, sočiai pavalgyti mieste galima už 13-15 litų. Šalia darbo esančios kavinės yra brangesnės, tačiau dėl kelių litų jis toli nuo savo darbo vietos nenuklystantis. „Už 15 litų pavalgau tikrai sočiai – paprastai imu sriubos ir antro mėsiško patiekalo. Bandžiau valgyti akcijinius pietus už 8 litus, tačiau skanu nebuvo – galbūt jiems naudojami pigesni maisto produktai. Tačiau mano kolegės moterys pavalgo ir už 7-8 litus. Man belieka tik pavydėti – jos paima sriubos bei pusę antro patiekalo ir teigia esančios visiškai sočios“, - sakė pašnekovas.