Daugiausia darbuotojus engęs vadybininkas buvo laikinai nušalintas, tačiau netrukus sugrąžintas atgal. Sugrįžus jam, sugrįžo ir problemos. Nuo patyčių pavargę žmonės grasina teismu, o vadybininkas kaltinimus vadina šmeižtu.

Nesiskundė saugodami darbą

Keletą metų su vadybininku Terry Wrightu dirbusi Jurga Kuzminych „Tiesai“ skundėsi nežmonišku jo elgesiu. „Kartą jis atsistojo man už nugaros ir rėkė tiesiai į ausį: „Faster, k...“, sykį liepė užrišti jo bato raištelį. Tada mano kantrybė trūko, nuėjau pas agentūros vadovę“, – pasakojo moteris.

Darbuotojai prisimena, kad juos visus aršusis vadybininkas kasdien vadino darbo aplinkai neįprastais epitetais: „polish monkey“, „idiotais“, kiekviename sakinyje vartodavo frazę „f... off“. J. Kuzminych, pastebėjusi, kad tiesioginis vadovas fiziškai priekabiauja prie merginų, siūlo joms turėti lytinių santykių su bendradarbiais bei garsiai aptarinėja jų kūnus, paprašė įdarbinimo agentūros vadovės kreiptis į teisėsaugą.

Moteris teigė, jog liūdniausia šioje situacijoje buvo tai, kad kasdien engiami žmonės nesiskundė, nes paniškai bijojo netekti darbo. Pradėjus rinkti skundus dėl netinkamo elgesio žmonių baimė buvo didžiausia problema.

„Aš dažnai eidavau pas vyresnius vadybininkus apskųsti T. Wrighto, tačiau juk negaliu visą laiką kalbėti už kitus. Žmonės pasiryžo kovoti už save, kai fabrike įvyko tragedija“, – pasakojo J. Kuzminych.

Metė darbą žuvus kolegei

Prieš keletą savaičių fabrike traktorininkas pervažiavo darbuotoją. J. Kuzminych mėgino padėti moteriai, tačiau jau buvo per vėlu. Po šio incidento žuvusi moteris buvo apkaltinta dirbusi neblaivi, o jos žūtis esą buvo jos pačios kaltė.

„Man matant traktorius kolegę gyvą sukišo į žemę, mėginau ją ištraukti, tačiau nepavyko. Kuomet darbuotojai buvo pradėti kaltinti neblaivumu darbe, aš nebegalėjau tverti“, – graudinosi J. Kuzminych.

Po šio įvykio bei už seksualinį priekabiavimą T. Wrightui iškeltos bylos fabriko darbuotojai pradėjo rašyti skundus. J. Kuzminych teigė, kad ji nebegalėjusi dirbti toje vietoje, kur žuvo draugė, ir klausytis pašaipų, todėl darbą metusi. Įdarbinimo agentūros vadovė surinko darbuotojų skundus ir pateikė juos advokatams.

Smurtavo kelerius metus

Bostone įsikūrusi įdarbinimo agentūra „Iwonas Recruitment“ beveik penkerius metus ieškojo darbuotojų „M. Baker Produce Ltd“ kompanijai. Daržovių pakavimo fabrike dirbantys darbuotojai kartais pasiskųsdavo netinkamu produkcijos vadybininko elgesiu, tačiau skundų buvo per mažai, kad būtų galima imtis priemonių situacijai pakeisti. Šiemet į agentūros vadovę Iwoną Lebiedowicz kreipėsi daugiau kaip 20 vadybininko elgesiu nepatenkintų darbuotojų.

Žmonės agentūros vadovei skundėsi darbe patiriantys nuolatinį engimą ir patyčias dėl savo tautybės bei išvardijo gausybę kitokių netinkamo vadovo elgesio pavyzdžių. I. Lebiedowicz paprašė nukentėjusiųjų parašyti skundus raštu, išvertė juos į anglų kalbą ir pati kreipėsi į vadybininką. Šis, savo ruožtu, kaltinimus neigė ir vadino juos šmeižtu, pakurstytu pavydo.

Po gausybės skundų vadybininkas buvo nušalintas nuo savo pareigų, tačiau netrukus grįžo atgal. Jam grįžus, įdarbinimo agentūra nutraukė sutartį su „M. Baker Produce Ltd“. Tuomet T. Wrightas ėmė šantažuoti darbuotojus, kad jie privalantys užsiregistruoti į kitą agentūrą, antraip neteks darbo. Kai kurie fabriko darbuotojai pasidavė jo įtakai ir pasirinko išsaugoti darbą, tačiau didelė dalis liko senojoje agentūroje ir metė nepakeliamą kasdienybę fabrike.

Elgėsi kaip su gyvuliais

Apie vadybininko T. Wrighto elgesį „Tiesai“ pasakojo ir buvusi fabriko darbuotoja Skaidrė Balinskaja. Mergina teigė išsigandusi vadovo jau pirmąją darbo dieną, mat T. Wrightas ėmė svaidytis daržovėmis, ant jų šokinėti, tuo pat metu rėkdamas ant savo darbuotojų.

„Dirbant vadybininkas ne tik kasdien mus vaišindavo keiksmažodžių bei pažeminimų tiradomis, bet stovėdavo mums už nugarų ir šaukdamas skatindavo dirbti sparčiau. Atrodė, kad mes lenktyniniai žirgai, kuriuos reikia mušti bizūnu ir rėkti“, – prisiminė S. Balinskaja.

Mergina pasakojo, kad T. Wrightas nuolat naudojo prieš juos emocinį smurtą: „Kasdien girdėdavome, kad esame niekas, prakeikti imigrantai, atvažiavę čia tik dirbti, negyvenantys normalaus gyvenimo.“ S. Balinskajos teigimu, vadybininkas neretai užrakindavo tualeto duris ir neleisdavo darbuotojams į jį nueiti. Į bet kurį darbuotojo skundą vadybininkas, pasak merginos, atsakydavo vienodai: „Jei nepatinka mano elgesys, žinai, kur durys.“

Kaltinimus neigė

S. Balinskaja piktinosi, kad fabriko vadybininkas prie kai kurių darbuotojų priekabiavo seksualiai, nuolat laidė nešvankias užuominas, vienai merginai ėmė skambinti bei siųsti kompromituojančias žinutes. „Ji turėjo vaikiną ir pastojo. Kai vadybininkas sužinojo, kad mergina laukiasi, pradėjo iš jos ypač tyčiotis ir paskyrė kilnoti dėžes, tačiau mes, kiti fabriko darbuotojai, jai neleidome dirbti tokio darbo, ir T. Wrightui teko jai skirti lengvesnius darbus“, – pasakojo mergina.

Savo ruožtu, T. Wrightas buvusių darbuotojų kaltinamus „Tiesai“ neigė. Vyras sutiko bendrauti su žiniasklaidos atstovais, su malonumu atsakė į klausimus apie jo darbą. Paklausus apie situaciją ir kaltinimus jam, T. Wrightas atsitvėrė tylos siena ir pareiškė, kad šios situacijos nekomentuos. Jis sakėsi žinąs, kad yra šmeižiamas, tačiau negali nieko komentuoti be savo advokato.

Konfliktas baigėsi nutraukta sutartimi

Įdarbinimo agentūros „Iwonas Recruitment“ vadovė Iwona Lebiedowicz „Tiesai“ sakė, kad keletą mėnesių bendravo su „M. Baker Produce Ltd“ direktoriumi ir stengėsi išspręsti problemą, kilusią dėl vadybininko elgesio.

„Vyriausi kompanijos vadovai du mėnesius ignoravo mano skundus, tad teko pasikviesti žmogiškųjų išteklių konsultantą, kuris apklausė keletą darbuotojų, vadybininką ir liepė direktoriui nušalinti T. Wrightą nuo vadybininko pareigų“, – sakė agentūros vadovė.

Kompanijos vadovai nedelsdami nušalino vadybininką, tačiau netrukus priėmė jį atgal ir liepė fabriko darbuotojams pamiršti šį nesusipratimą bei atsiimti skundus. Kompanijos direktorius I. Lebiedowicz pranešė, kad jos siunčiami darbuotojai – melagiai ir tinginiai, o dėl tokių žmonių vadybininkas tikrai nebus atleistas. „Jis man į akis pasakė, kad neturiu užtektinai įrodymų, jog galėčiau pakenkti kompanijai, sakė, kad mano siųsti žmonės dar ir bailiai, todėl nesikreips į teismą“, – piktinosi agentūros vadovė.

Siekdama padėti fabriko darbuotojams agentūros vadovė nutraukė sutartį su įmone. „Negalėjau patikėti, kad tokias pareigas užimantys žmonės gali taip elgtis. Dėl to, kad apsaugotų vieną kvailą britą, jie leido tyčiotis iš šimtų imigrantų. Man labai gėda, kad mano agentūros siunčiami žmonės pateko į tokią padėtį“, – atviravo I. Lebiedowicz.