Į „Tiesą“ kreipėsi moteris, teigianti nukentėjusi nuo šio vyro, kuris iš ieškančiųjų darbo neva ima pinigus, o darbo taip ir nepasiūlo.

Nusiuntė į įdarbinimo agentūrą

Rūta Andrijauskienė tikino, kad „Marketing Technologies Studio UK Ltd“ kompanijos, įvairiuose JK laikraščiuose bei portaluose siūlančios įdarbinimo paslaugas, direktorius I. Hryharyanas iš jos išviliojo pinigus.

Norėdama padėti sutuoktiniui ieškoti darbo, laikraštyje radusi skelbimą moteris susisiekė su I. Hryharyanu ir vos nuvykusi į susitikimą tiesiai jo paklausė, ar jis nesąs sukčius. „Jis man nė nemirktelėjęs atsakė, kad jokiu būdu ne, mat jis siūlo darbus, ir norintiesiems tereikia sumokėti pinigus, išsirinkti darbo vietą, o sutartį bei kitus reikalus sutvarkys jis“, – apie pažinties pradžią pasakojo R. Andrijauskienė.

Moters teigimu, vyras paprašė jam sumokėti grynaisiais, tačiau ji atsisakiusi, mat, nesėkmės atveju, turėsianti išrašą iš banko bei banko sąskaitos, į kurią buvo pervesti pinigai, duomenis.

R. Andrijauskienė sakė, kad I. Hryharyanas jos vyrui davė pasirašyti sutartį, kurios jie nesuprato, nes nė vienas nekalba angliškai, ir paaiškino, kad sumokėjęs 350 £ per metus nuo sutarties pasirašymo dienos jos vyras turės teisę pakeisti keturias ar penkias darbo vietas, jei jam kas nors nepatiksią. Padėti pakeisti darbą taip pat pasižadėjo pats. Moteris suabejojo, ar bus itin lengva surasti darbo jos vyrui, kuris nemoka anglų kalbos, tačiau, pasak jos, I. Hryharyanas patikino, kad problemų dėl kalbos tikrai nekils.

„Gavusi sutartį su įmonės pavadinimu, ženklu, licencijos numeriu bei kitais įmonei reikalingais atributais, nurimau, pamaniau, ko gero, rimtas vyrukas. Jis mums pasakė, kad rytoj atsiųs trumpąją žinutę su darbo vieta, į kurią nuvykę jokiu būdu negalime prasitarti, kas mus siuntė ir kad mokėjome pinigus. Tai pasirodė keista. Pamaniau – kodėl gi taip, juk jei jis organizuoja įdarbinimą, tai kompanija turėtų žinoti, kieno padedami ten atvykome“, – stebėjosi R. Andrijauskienė.

Per dieną – keli apgauti lietuviai

Jau kitą dieną gavusi žinutę su adresu bei dokumentų, kuriuos reikia turėti, sąrašu, moteris drauge su vyru nukeliavo pagal instrukcijas ir gerokai nustebo, supratusi, kad atvyko į paprastą įdarbinimo agentūrą „First Call Contract Services Ltd“. Kompanijos darbuotojai paaiškino, kad jie tik darbina žmones kitiems, bet jų pačių įmonėje darbo nėra. Agentūros atstovai Andrijauskams pasakė, kad per dieną pas juos apsilanko ne vienas suklaidintas lietuvis.

Įdarbinimo agentūros „First Call Contract Services Ltd“ atstovas „Tiesai“ sakė, kad per dieną I. Hryharyanas į jų agentūrą atsiunčia net po keletą lietuvių. Vyras paminėjo, jog neretai apsilanko ir rusakalbių imigrantų, kurie tarsi prisukti kartoja, kad ši agentūra privalo jiems duoti darbo, mat jie už tai sumokėję kelis šimtus svarų.

„Pamenu, į mus kreipėsi bulgaras dažytojas ir pasisakė, kad jį siuntė tas pats vyras. Kai mes pranešėme neturintys su juo nieko bendro, vyrukas vos susilaikė nepravirkęs, mat sumokėjo visus savo turėtus 600 £ ir dabar nebeturintis pinigų net nuomai. Nutarėme paskambinti vienai kompanijai, kuri dažnai kreipiasi į mus ieškodama dažytojų, ir suradome bulgarui darbą“, – pasakojo agentūros atstovas. Vyras siūlė visiems, ieškantiems darbo, eiti tiesiai į agentūras, nes bet kokios įdarbinimo agentūros paslaugos privalo būti nemokamos tam, kuris ieško darbo.

„Tiesą“ konsultavusi teisininkė Inga Grinciūnaitė sakė, jog Didžiosios Britanijos darbo įstatymo Įdarbinimo akte nurodoma, kad už pagalbą ar bendradarbiavimą surandant darbą imti mokestį – nelegalu, I. Hryharyanas galėjo imti pinigus iš klientų už kitas paslaugas.

„Šioje situacijoje prašydamas pinigų vyras galėjo prisidengti kitomis kompanijos teikiamomis mokamomis paslaugomis. Tai gali būti vadinama sukčiavimu“, – sakė teisininkė. Už vyro įvykdytą nusikaltimą skiriama bauda siekia 5000 £, jei teisme įrodoma jo kaltė.

Vietoj pinigų gavo keiksmažodžių

Supratusi, kad buvo apgauta, R. Andrijauskienė paskambino darbą siūliusiam vyrui ir paprašė grąžinti pinigus, mat į darbo agentūras jos vyras galintis nueiti pats, o už registraciją jose mokėti niekam nereikia.

„Jis nenorėjo su manimi kalbėti, o paprašius pinigų pasakė, kad atsiųs kitos agentūros duomenis, kur mano vyras tikrai gaus darbą. Tuo tarpu mano vyrui jis dar kartą prigrasė jokiu būdu neužsiminti, kas jį siuntė, kad pasirašėme sutartį bei mokėjome jam pinigų už įdarbinimą. Tuomet paskambinau jam pati ir nebebuvau mandagi, paprasčiausiai pareikalavau pinigų ir perspėjau, kad kitu atveju kreipsiuosi į teisėsaugą. Jis mane iškeikė ir tepasakė, kad galiu kreiptis kur noriu, pinigų aš neatgausiu“, – sakė „Tiesos“ pašnekovė.

Moteris kreipėsi į policiją. Pareigūnai jai patarė nuvykti į Valstybinę teisinių patarimų įstaigą.

Teigė ėmęs pinigus už kitas paslaugas

I. Hryharyanas Jungtinėje Karalystėje turi ne vieną verslą – jis dar vadovauja „Blue Arrow Security UK Ltd“, siūlančiai panašias paslaugas. „Tiesai“ I. Hryharyanas teigė, kad jo kompanijos teikia įvairias paslaugas: padeda žmonėms ieškoti būsto, mokymo kursų, sutvarkyti reikiamus dokumentus bei susirasti darbą.

Pasak vyro, sutartyje, kurią pasirašo jo klientai, surašytos visos jo siūlomos paslaugos, už daugumą iš jų klientai turi sumokėti, tačiau už darbo paieškas niekas jam nemokėjęs. „Šioje šalyje nelegalu imti pinigus iš darbo ieškančių žmonių už paslaugas, kurias mes atliekame. Mūsų kompanija tiesiog nurodo keletą įdarbinimo agentūrų adresų, kur jie gali rasti darbą, tačiau už tai pinigų neimame. Mokamos yra kitos paslaugos“, – tvirtino I. Hryharyanas. 

Pasielgė neetiškai

„Tiesą“ konsultavusių teisininkų teigimu, klausimas, ar I. Hryharyanas padarė nusikaltimą, kyla tuomet, kai kalba pasisuka apie sutartį. Jie galėjo konstatuoti tik viena – vyras pasielgė neetiškai, o tai, kad žmonės teigia mokėję jam pinigus už įdarbinimą, bet jis, savo ruožtu, neigia juos ėmęs, rodo, kad jis tikrai daro kažką ne visai taip, kaip reikėtų.

Teisininkų manymu, tai galėtų būti rimtas nusikaltimas. Tačiau jei sutartys buvo sudaromos pagal įstatymą, o į jas įtrauktas mokestis už darbo suradimą pavadintas, pavyzdžiui, mokesčiu už pagalbą tvarkant dokumentus, tik angliškai nekalbantys bedarbiai nesuprato, ką pasirašė, I. Hryharyanas gali ir toliau vykdyti savo veiklą.

Sutartyje, kurią pasirašė R. Andrijauskienės vyras, I. Hryharyanas išvardijo visas jo įmonės teikiamas paslaugas ir neišskyrė vienos, už kurią imami pinigai. Moteris pagalbos kreipėsi į įmonę „Advice Arcade“, kurioje suteikiami nemokami patarimai įvairiais klausimais.