Trečiadienį vykusiame renginio pristatyme žiniasklaidai žinomi Lietuvos žmonės gamino tradicinius lietuviškus patiekalus. operos ir teatro režisierė, renginio ambasadorė Dalia Ibelhauptaitė, papozavusi su lydekomis, susisiekimo ministrui Eligijui Masiuliui padėjo pjaustyti lietuvišką sūrį su kmynais. 

„Lietuvos ryto“ komandos krepšininkui Lawrence Robertsui su žmona patikėta grūsti kanapių sėklas su svogūnais ir druska. Mūsų protėviai tokį pagardą tepdavo ant duonos. Verslininkė Irena Matijošaitienė pjaustė bulves, festivalio „Mados infekcija“ prodiuserė ir PLJS ambasadorė Renata Mikailionytė raikė juodą lietuvišką duoną. 

Aktorius, grupės „Liūdni slibinai“ vokalistas Dominykas Vaitiekūnas gamino spanguolių kisielių ir pjaustė lietuviškas dešras, lašinius, vytintą kiaulieną. Kiti kepė lydeką, virė rūgštynių sriubą. 

Gamindami ir ragaudami lietuviškus patiekalus, žinomi žmonės kvietė visus pasaulio lietuvius prisiminti lietuvišką skonį.

Nuo emigrantų plėš blogiukų etiketę 

Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos prezidentas ir PLJS 2012 organizatorius Kęstas Pikūnas pasakojo, kad renginio idėja jam gimė prieš dvejus metus dalyvaujant Lotynų Amerikoje vykusiame Pasaulio lietuvių jaunimo kongrese.

„Vienas didžiausių mūsų norų – kad šis renginys kiek įmanoma daugiau sumažintų atstumą tarp Lietuvoje gyvenančių lietuvių ir tų, kurie yra užsienyje. Pagrindinis tikslas – parodyti, kad mes galime bendrauti ir įrodyti, kad galime bendradarbiauti“, – kalbėjo K. Pikūnas.

„Labai tikiu ir noriu, kad šis renginys būtų pirmasis, kuris duos didžiausią viltį, kad visi, kurie išvažiavę, reikalingi namie su savo žiniomis, patirtimi, savo darbais. Man atrodo, per pastaruosius keletą metų išvykusieji paversti blogiukais – emigrantai, tokie, kitokie“, – sakė renginio ambasadorė D. Ibelhauptaitė.

Režisierė prisiminė pati prieš 22 metus išvykusi studijuoti į Maskvą. Tuomet Lietuvoje prasidėjo Sąjūdis. „Jūs neįsivaizduojate, ką mums tai reiškė – iš Lietuvos gaudavome atspausdintus, ranka rašytus Sąjūdžio laikraščius, perrašytas jų kopijas. Mes susivienijome, turėjome viltį, kodėl norėjome tai daryti. Dabar jauniems žmonėms Vakaruose šito nėra – nėra to, kas vienija, kas duoda tiltą atgal į Lietuvą“, – teigė režisierė.

Laukia svečių iš JAV ir Pietų Korėjos

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimą organizatoriai vadina pirmu jaunimui skirtu festivaliu nepriklausomos Lietuvos istorijoje, aprėpiančiu mokslą, verslą, politiką ir kultūrą. Keturias dienas Prienų rajone esančiame Visuomenės harmonizavimo parke veiks kelios dešimtys erdvių. Jose bus skaitoma per šimtą įvairių pranešimų, vyks susitikimai, diskusijos.

Valstybės vadovai, kultūros, ekonomikos, politikos, mokslo elitas diskutuos apie esmines Lietuvos problemas, ieškos galimų jų sprendimo būdų. Jaunimui bus pasiūlyta ir pramogų – filmų peržiūros, koncertai, mados pristatymai, sporto turnyrai, vandens pramogos. Taip pat vyks karjeros ir kontaktų mugės.

Renginį globoja prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Organizatoriai sakė norintys, kad atvykusieji ne tik pramogautų, bet ir reikštų idėjas, bendrautų su jaunimu ir atvykusiais politikais.

Specialus festivalio svečias – pasaulinio garso menininkas Ray Bartkus. R. Bartkus – žymus lietuvių kilmės dailininkas ir vienas populiariausių JAV iliustratorių, kuriantis viršelius žymiausiems JAV leidiniams, iliustruojantis garsių autorių klaidas.

Ypatingu svečiu renginio organizatoriai vadina Pietų Korėjos gydytoją, gimnastikos, meditacijų ir kovų menų meistrą Koh Nam Juną. Svečias, Korėjoje žinomas Jin Moko vardu, Lietuvoje ves praktinius seminarus, bendraus su festivalio dalyviais.

Bilieto kaina visoms renginio dienoms kainuos 100 Lt. Papildomai reikės susimokėti už nakvynę nameliuose ar palapinėje. Renginyje laukiama apie 3000 jaunuolių iš įvairių pasaulio šalių ir Lietuvos. PLJS vyks liepos 12-15 dienomis Prienų rajone.