Dažniausias lietuvių galvos skausmas vos atvykus į Angliją būna: ar važinėti automobiliu iš Lietuvos, ar keistis vairuotojo pažymėjimą į britišką ir kaip sutaupyti draudimui.

Šešerius metus Anglijoje gyvenantis Marius vairuotojo pažymėjimą pasikeitė į anglišką vos tik atvykęs į šalį. 25 metų vaikinas iš aplinkinių sužinojo, kad britiškas vairuotojo pažymėjimas Anglijoje yra asmens dokumentas, palengvinantis gyvenimą. Britiškose „teisėse“ įrašytas adresas valdžios ir komercinėms įstaigoms garantuoja, kad kitos šalies pilietis turi nuolatinę gyvenamąją vietą Jungtinėje Karalystėje.

Nustebino draudimo kaina

Marius neseniai ėmė dairytis sau automobilio. Jis puikiai žinojo, kad kuo brangesnį ir didesnį automobilį turi, tuo brangiau kainuos draudimas bei mokesčiai. Vaikinas nusižiūrėjo patį mažiausią, kokį tik žinojo, – dvivietį „Smart“. „Mano pasirinkto modelio kaina buvo apie 2 tūkst. svarų. Suvedžiau savo duomenis įvairiose interneto draudimo kainų palyginimo svetainėse, ir rezultatas mane pribloškė – mažiausia draudimo kaina buvo tokia pat, kaip ir automobilio“, – stebėjosi Marius.

Iš aplinkinių lietuvis buvo girdėjęs, kad apsidrausti vidutinės klasės senesnę nei trejų metų mašiną metams galima maždaug už 600 svarų. Nei draudimo brokeriai, nei draudimo kompanijų atstovai tiesaus atsakymo, kodėl kaina galėjo būti tokia didelė, neturi. Jie nesiima komentuoti atskirų klientų atvejų, o siūlo vadovautis bendrais kriterijais ir pačiam žmogui pagalvoti, kodėl apsaugos kaina gali išaugti.

Automobilio draudimo kaina JK priklauso nuo daugelio veiksnių: vairuotojo amžiaus, automobilio duomenų, vairuotojo patirties, jo gyvenamosios vietos, draudimo istorijos ir pan. Nors „Tiesos“ pašnekovas jau perkopė „jauno vairuotojo“ amžiaus ribą – 25 metus, tačiau draudimo bendrovės jį vis tiek vertino kaip nepatyrusį vairuotoją. Lietuvis gavo patarimą kreiptis į draudimo bendrovę Lietuvoje, kurioje buvo apdraudęs tėvynėje turėtą mašiną, ir gauti pažymą, kad jis nėra sukėlęs autoįvykių. Tokių prašymų Lietuvos draudikai sulaukia ne kiekvieną dieną, bet jų pasitaiko. Kai kuriose bendrovėse tai gali padėti sumažinti draudimo kainą. Apskritai, drausdamas tą patį automobilį Anglijoje patyręs vairuotojas gali mokėti net iki 10 kartų mažiau nei jaunas ir nepatyręs.

Lietuviškas automobilis Anglijoje

Kitas variantas, kurį apsvarstė „Tiesos“ skaitytojas Marius: nusipirkti automobilį Lietuvoje, jį apdrausti ir atsivežti į Angliją. Nors draudimas galėtų kainuoti pigiau, nereikėtų mokėti kitų mokesčių, tačiau su Lietuvoje registruota mašina Anglijoje važinėti amžinai negali. Įstatymuose numatyta, kad iš kitos šalies atvežta mašina Britanijos keliais gal riedėti ne daugiau kaip 6 mėnesius per metus, o jos valdytojas negali būti nuolatinis Jungtinės Karalystės gyventojas. Vis dėlto, automobilio parduoti arba išmesti nebūtina.

JK galima registruoti automobilius ir iš kontinentinės Europos, ir iš JAV. Tiesa, reikės atlikti kelias procedūras ir pakeisti kai kurias automobilio detales. Vairuotojų ir automobilių licencijavimo agentūra (Driver and Vehicle Licensing Agency, DVLA) yra nustačiusi reikalavimus, kurios turi atitikti iš užsienio atkeliavęs automobilis.

Nors vairo perkelti į dešinę pusę nereikės, tačiau pakeisti priekinius žibintus, įstatyti myliomis per valandą greitį matuojantį spidometrą, šonines posūkių lemputes ir dar kelis dalykus teks. Visa licencijavimo procedūra trunka kelias savaites. Dalis lietuvių renkasi ir kitą kelią – važinėja lietuvišku automobiliu Anglijoje ilgiau nei leidžia įstatymai. Tačiau jie rizikuoja įkliūti policijai – tokiu atveju automobilis būtų konfiskuotas. Be to, pažeidus automobilio iš užsienio eksploatavimo terminą gali negalioti Lietuvoje įsigytas draudimas. Dar viena tautiečių gudrybė – vos tik atvažiavus į Angliją „pamesti“ valstybinius numerius. Didžiojoje Britanijoje bus išduoti nauji, kurių spalvos ir šriftai nedaug skirsis nuo vietinių. Taip tikimasi sulaukti mažiau policininkų dėmesio ir nepatogių klausimų.

Vis dėlto, draudikai Lietuvoje pastebi tendenciją, kad vis mažiau tautiečių į Angliją važiuoja nuosavais automobiliais. „Tam yra kelios priežastys: buvo sugriežtintos papildomos draudimo sąlygos, sustiprintos regreso išieškojimo pajėgos dėl Didžiojoje Britanijoje įvykdytų pažeidimų. Kita šios tendencijos mažėjimo priežastis – emigracijos krypties dalinis pasikeitimas: šiuo metu lietuviai automobiliais daugiau važiuoja ne į Didžiąją Britaniją, o į Skandinavijos šalis“, – aiškino bendrovės „Lietuvos draudimas“ Gyventojų draudimo skyriaus vadovas Andrius Gimbickas.

Ne paslaptis, kad perkant civilinės atsakomybės draudimą Lietuvoje, kuris galiotų ir Anglijoje bei Airijoje, jis kainuos daug brangiau. „Jungtinėje Karalystėje, kur eismas vyksta lietuviams neįprasta kairiąja kelio puse, eismo įvykių sukeliama daugiau, kartu išauga ir finansinių nuostolių. Daugiausia įvykių lietuviai sukelia žiedinėse sankryžose ir persirikiuodami greitkeliuose. Draudimo sumos, ypač už neturtinę žalą, yra bemaž neribotos, todėl išmokas draudikams kartais tenka mokėti ilgus metus. Todėl ir vykstančiųjų į tokias šalis rizika vertinama atskirai“, – dėstė „PZU Lietuva“ draudimo bendrovės komunikacijos vadovė Jovita Aukštuolytė-Minderienė.

Kai kuriais atvejais Lietuvoje draudžiant automobilį su apsauga Anglijai ir Airijai kaina bus tokia pat, kaip ir draudžiant mašiną su vairu dešinėje pusėje salose. Tai visų pirma galioja patyrusiems ir drausmingiems vairuotojams.

Vairuotojo pažymėjimą keistis verta

Jeigu su automobiliu iš Lietuvos legaliai Anglijoje važinėti galima maždaug pusmetį, tai lietuviško pavyzdžio vairuotojo pažymėjimas JK galioja gerokai ilgiau. Europos Sąjungos piliečiams Jungtinėje Karalystėje keistis vairuotojo pažymėjimo nereikia trejus metus. Tačiau nuolat gyvenant Anglijoje ar kitose britų šalyse problemų išvengti nepavyks.

Visų pirma, nusižengus kelių eismo taisyklėms vairuotojas bus baudžiamas kitaip nei „britiškų teisių“ savininkas. Pastarasis gali išsisukti gavęs baudos balų arba balų su nedidele bauda, o užsieniečiui, nepasikeitusiam vairuotojo pažymėjimo, teks stoti prieš administracinį teismą ir sumokėti visą baudą. Be to, kai kurios draudimo bendrovės muistosi drausti vairuotojus, kurie nėra pasikeitę teisių. Kita vertus, JK draudikai negali taikyti dvigubų standartų ES piliečiams, todėl privalomą apsaugą vairuotojas iš Lietuvos gali įsigyti ir su tėvynėje išduotu pažymėjimu.

Bene didžiausi nepatogumai laukia tų lietuvių vairuotojų, kurie pames lietuvišką vairuotojo pažymėjimą užsienyje. Vidaus reikalų ministro pasirašytame įsakyme nurodoma, kad vairuotojo pažymėjimas išduodamas tik nuolatiniam Lietuvos gyventojui. Teisės akte apibrėžta, kad nuolatinis gyventojas yra tas asmuo, kuris Lietuvoje yra deklaravęs gyvenamąją vietą ir joje gyvena mažiausiai 185 dienas (pusmetį). Deklaravus gyvenamąją vietą Lietuvoje, kiekvieną mėnesį reikia mokėti privalomojo sveikatos draudimo mokestį arba užsiregistruoti Darbo biržoje. Be to, užsienyje gyvenantiems tautiečiams tenka grįžti į Lietuvą susitvarkyti visų formalumų.

Pasikeisti lietuvišką vairuotojo pažymėjimą į anglišką galima nesudėtingai. Bet kuriame pašto skyriuje arba „Driver and Vehicle Licensing Agency“ (DVLA) interneto svetainėje reikia susirasti pažymėjimo keitimo formą, ją teisingai užpildyti, sudėti į voką reikalaujamus dokumentus (dažniausiai tai būna kitos šalies išduotas vairuotojo pažymėjimas, kuris grąžinamas į jį išdavusią valstybę) ir sumokėti 50 svarų sterlingų mokestį. Maždaug po mėnesio į namus bus atsiųstas angliško tipo vairuotojo pažymėjimas.

Tie, kas nuspręs grįžti į Lietuvą, galės angliškomis teisėmis naudotis iki pat jų galiojimo pabaigos. Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos skyriaus vyriausiasis specialistas komisaras Rytis Vosylius „Tiesos“ skaitytojams paaiškino, kad Lietuvoje išduoto vairuotojo pažymėjimo nereikia asmenims, turintiems Europos Sąjungos valstybėse narėse ir Europos ekonominės erdvės Europos laisvosios prekybos asociacijos (EEE EFTA) šalyse išduotus vairuotojo pažymėjimus.

Kai angliško ar kitos šalies vairuotojo pažymėjimo galiojimo data artės prie pabaigos, pagal dabar galiojančią tvarką, jį Lietuvoje bus galima pasikeisti į lietuvišką be papildomų kliūčių. „Jei asmuo atvyksta gyventi į Lietuvą, anglišką vairuotojo pažymėjimą, jei pageidauja, gyvendamas Lietuvoje jis gali pasikeisti į lietuvišką nelaikydamas jokių papildomų egzaminų“, – patvirtino „Regitros“ viešųjų ryšių specialistė Laimutė Užupė.