Per rugsėjo 11-osios teroristinį išpuolį Niujorke žuvo ir viena Lietuvos Respublikos pilietė - 28 metų Jelena Melničenko. Jos vardas išgraviruotas plokštėje N-10 prie šiaurinio baseino ("North Memorial Pool"). Jelena dirbo draudimo kompanijoje "Marsh and McLennan", kuri buvo įsikūrusi šiaurinio PPC dangoraižio 93-100 aukštuose. Beje, pagal netekčių skaičių ši kompanija yra antra. Per teroristų ataką žuvo 358 jos darbuotojai.

Visai netoli Jelenos, plokštėje N-2 prie šiaurinio baseino išgraviruotas Amerikos lietuvio Johno Josepho Wenckaus vardas. Jis skrido lėktuvu, kuris įsirėžė į pirmąjį dvynį. 46 metų lietuvis, iš profesijos inžinierius, bet tuo metu dirbęs pajamų mokesčių konsultantu, gyveno Toranse, Kalifornijoje. Bostone jis šventė tėvo 70-metį. Nuvežęs sūnų į oro uostą ir grįžęs namo Johnas Wenckus šiurpią naujieną išgirdo per televiziją.

Kito Amerikos lietuvio - Dereko Jameso Statkevicus - pavardė išgraviruota prie pietinio baseino ("South Memorial Pool") plokštėje S-34.

Žuvusiųjų sąraše yra ir daugiau lietuviškai skambančių pavardžių - Joan McConnell Joudzevich Cullinan, Kennethas George'as Grouzalis, Patricia Kuras, Thomas Josephas Kuveikis, Marie Lukas, Walteris Matuza.

Daugiau - ačiū Dievui! - buvo tautiečių, kuriems pasisekė išlikti gyviems. Per plauką išsigelbėjo PPC pietiniame pastate dirbę Amerikos lietuviai Paulius Šilbajoris ir Raimundas Šileikis. Pirmasis dar spėjo nusileisti liftu, antrajam jau teko bėgti laiptais.

Buvusi vilnietė ir ambasadoriaus Stasio Lozoraičio sekretorė Arijana Samsonienė tą rytą tiesiog vėlavo į darbą ir todėl liko gyva. Tuometinė jos darbovietė - "Citigroup" bendrovė - buvo įsikūrusi 47 aukštų pastate šalia šiaurinio dvynio. Smukdamas pirmasis PPC dangoraižis uždegė ir šį namą. Laimė, tą dieną į darbą vėlavo ir Čikagoje gimusi Rasa Varankaitė-McKean - firma "New York Compensation Insurance Rating Board", kurioje ji dirbo vadybininke, buvo įsikūrusi antrajame PPC.

Didelis džiaugsmas apėmė ir JAV armijos karininko Gedimino Naujokaičio šeimą, kai jo žmona Isabelle Slifer, taip pat karininkė, iš savo naujosios darbovietės - Pentagono - grįžo sveika ir gyva. Tai buvo viso labo šešta jos darbo diena naujoje vietoje. Isabelle dirbo kabinete tiesiai virš tos vietos, į kurią rėžėsi trečias teroristų užgrobtas lėktuvas ("United Airlines" skrydis). Tuo metu ji buvo išėjusi iš kabineto ir su dviem karininkais kalbėjosi apie atakas Niujorke. O prieš tai skambino vyrui ir sakė: "Nesijaudink dėl manęs. Mes dirbame žemame pastate, niekas į mus nelėks." Paskui jai viskas atrodė taip, lyg žiūrėtų veiksmo filmą. "Siurrealu" - geriausias žodis apibūdinti tai, ką jautė Isabelle.