„Mes galime šiandien kalbėti tik apie žinomas J. Kazicko ir Gedimino Gruodžio sėkmės istorijas bei džiaugtis jų uždirbamu ir Lietuvoje investuojamu pelnu. Šio forumo tikslas yra jaunąją lietuvių išeivių kartą pakviesti tokiems projektams", - kalbėjo jis.

Anot „ICC Lietuva" vadovo, grįžimas gali būti ir sąlyginis - esą nebūtina parsikraustyti ir imtis verslo gimtinėje, galima susirasti partnerį ir tęsti veiklą užsienyje.

Pasak A. Akstino, forume dalyvaus žmonės, baigę mokslus užsienyje, turintys realų verslą ir pajamas, realius pasiūlymus ir projektus. Jis vylėsi, kad renginyje pavyks išgirsti ir daugiau panašių istorijų, o dalyviai padės plėtoti Lietuvos verslą užsienyje.

Iš daugiau kaip 30 šalių turėtų atvykti apie 90 žmonių, prie verslininkų prisijungs ir Lietuvos garbės konsulai bei komercijos atašė - dar 50 žmonių.

„Pagrindinis tikslas - surasti vieniems kitus, pirmiausia - užsienyje dirbančius Lietuvos verslininkus. Antra, mes turime juos pakviesti į Lietuvą, sutelkti bendram darbui, bendriems projektams su abipuse nauda", - kalbėjo A. Akstinas.

Jo teigimu, Lietuva norėtų pakartoti Airijos patirtį, iš kurios masiškai emigravę žmonės patikėjo savo galimybėmis kurti savo bei tėvynės gerovę ir grįžo į savo šalį: „Todėl grąža turėtų būti savanoriška, sužinant apie Lietuvoje kuriamas verslui palankias ekonomines sąlygas. Nes Airija taip ir padarė - sukūrė lengvatines ekonomines sąlygas emigravusiems airiams ir dėl jų investicijų į ekonomiką."

A. Akstinas pažymėjo: „išeiviai iš Lietuvos mums nėra nieko skolingi, bet mūsų tikslas - sutelkti ir suvienyti lietuvius, parodyti gerus sėkmės pavyzdžius, ko nors pasiekusius užsienyje, sudominti geromis galimybėmis ir sąlygomis Lietuvoje, ir tada grąža pati savaime pasieks Lietuvą. Tuomet pasijus, kad ir lietuvis reikalingas Lietuvai, o Lietuva reikalinga lietuviui."

Pasak „ICC Lietuva" vadovo, užsienio lietuvių duodama grąža jau dabar apčiuopiama: įsteigta įvairių užsienio kapitalo įmonių Lietuvoje su išeivių investicijomis, dalijami patarimai ir konsultacijos, remiami namie likę giminaičiai.

Forumas „Konkurencinga Lietuva: inovatyvi ekonomika, efektyvi verslo plėtra ir investicijos“ rengiamas liepos 2-3 d. Ketinimą dalyvauti jame esą pareiškė daugiau kaip 300 užsienio įmonių atstovų ir ekonomikos ekspertų iš 29 pasaulio šalių. Tarp jų – buvęs JAV prezidentų Jimmo Carterio ir Billo Clintono Iždo departamento administracijos vadovas Rogeris Altmanas, „Strategic Staffing Solutions“ steigėja ir vadovė Cynthia Pasky, „Cicero Capital“ generalinis direktorius Jamesas Oatesas.

Taip pat ketina atvykti būrys lietuvių iš visų penkių kontinentų: „Spencer House Capital Management LLP“ partneris Darius Daubaras, „Ermgassen & Co“ direktorius ir partneris Kasparas Jurgelionis, „Butenas Holzbauten” savininkas ir direktorius Remigijus Būtėnas, „GetJar Network Ltd” įkūrėjas ir vadovas Ilja Laurs, „Alpina Search” įkūrėja ir vadovė Daiva Naravaitė, Prancūzijoje veikiančios advokatų kontoros vadovas Mažvydas Michalauskas, „Food Depot International“ prezidentė Angela Kavak, Jungtinės karalystės Oksfordo universiteto dėstytojas Rimvydas Juškaitis.