Viešbutyje "Millennium", kurio bare, kaip įtariama, radioaktyviu poloniu-210 buvo apnuodytas A.Litvinenka, nuodas paveikė ir čia dirbančius lietuvius.

Didžiosios Britanijos medikų teigimu, tokia radiacijos dozė yra per maža, kad galėtų sukelti ankstyvus simptomus ar įtakoti ilgalaikį sveikatos sutrikimą.

Žmonėms jau atlikti tyrimai, šiuo metu sprendžiama, kas finansuos jų gydymą.

Minėti asmenys nepageidauja, kad informacija apie juos ir jų sveikatos būklę būtų skelbiama viešai. Gerbdama šių asmenų teisę į privatų gyvenimą, kurį užtikrina Lietuvos Respublikos Konstitucija, Civilinis kodeksas ir kiti teisės aktai, Užsienio reikalų ministerija negali teikti bet kokios informacijos ir komentarų apie šiuos asmenis.

"15min" žiniomis , "Millenium" dirba ir daugiau Lietuvos piliečių. Ar jie buvo paveikti radiacijos ir kokia jų sveikatos būklė, kol kas nėra aišku.

Londone įsikūrusios užsienio šalių ambasados ieško savo piliečių, gyvenusių arba dirbančių skandalingai išgarsėjusiame viešbutyje.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritikas A.Litvinenka mirė lapkričio pabaigoje. Pareigūnai spėja, kad mirtina dozė polonio-210 jam buvo įpilta į arbatą.

Didžiosios Britanijos pareigūnai per užsienio šalių diplomatines atstovybes kreipėsi į užsieniečius, kurie spalio 31 ir lapkričio 1 ir 2 dienomis lankėsi viešbutyje "Millenium" .

Nacionalinė sveikatos tarnyba aiškinasi, kiek žmonių galėjo nukentėti nunuodijant A.Litvinenką, ir mėgina įvertinti, ar radioaktyvi medžiaga polonis-210 nekelia grėsmės platesniam gyventojų ratui.

Radioaktyvusis polonis-210, kuriuo buvo nunuodytas buvęs Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojas A.Litvinenka, buvo įmestas į arbatą, kurią šis gėrė per susitikimą su Andrejumi Lugovojumi ir Dmitrijumi Kovtunu Londono viešbutyje "Millenium" lapkričio 1 dieną.

Taip pat nustatyta, kad poloniu-210 buvo apnuodytas D.Kovtunas, A.Lugovojus ir mokslininkas iš Italijos Mario Scaramella, su kuriais A.Litvinenka buvo susitikęs.

Prieš mirdamas A.Litvinenka apkaltino Rusijos prezidentą V.Putiną jį nunuodijus.

Radiacijos pėdsakų ieškoma visur - lėktuvuose, viešbučiuose ir ligoninėse, Londone, Maskvoje, Romoje ir Hamburge.

Vokietijos policija vakar pranešė, kad keturi D.Kovtunui artimi žmonės nėra apsinuodiję radioaktyvia medžiaga, kaip buvo būgštaujama.

Vienoje Hamburgo ligoninėje Šiaurės Vokietijoje atlikus tyrimus paaiškėjo, kad buvusi D.Kovtuno žmona, jos du maži vaikai ir gyvenimo draugas yra "švarūs".

"Galime atmesti bet kokios grėsmės šiems keturiems žmonėms galimybę", - sakė pareigūnai.

Pirmadienį policija pranešė, kad šiems asmenims atsirado apsinuodijimo požymių po D.Kovtuno apsilankymo jų namuose.

Lietuvos ambasada Londone teikia pagalbą viešbutyje "Millenium" dirbantiems lietuviams, kurie sunerimo dėl galimo apsinuodijimo radioaktyviu poloniu.

Tai BNS trečiadienį patvirtino Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Vygaudas Ušackas.

"Mes kontaktuojam su keliais asmenimis ir padedame jiems kreipiantis į sveikatos įstaigas, jie tikrinasi, buvo užkrėsti ar ne. Padedam, kuo galim", - sakė V.Ušackas.