Dalinamės veterinarijos gydytojo P. Morkūno atsakymais į skaitytojams kilusius klausimus, kurie gali būti aktualūs ir kitiems gyvūnų šeimininkams.

Jei jums kyla klausimų dėl augintinio sveikatos, kviečiame portale užduoti klausimus – kiekvieną savaitę dalinsimės atsakymais ir naudingais patarimais.

Klausimas. Noriu įsigyti nedidelį šuniuką ir namie laikyti, bet turiu rusų mėlynąjį katiną ir nežinau, kaip jis reaguos. Gal atskirti juos trumpam?

Atsakymas. Niekada negalime žinoti, kaip jau suaugęs augintinis reaguos į naujai atsiradusį gyvūną namuose. Šunų ir kačių elgsena bei psichologija labai skiriasi, jiems tikrai sunku vienam kitą suprasti, geriausia, kai abu auga nuo mažens arba kuomet suaugusio puikiai valdomo ir dresuoto šuns namuose atsiranda jaunas kačiukas.

Suaugusi katė, kuri neturėjo jokio sąlyčio ir gero bendravimo pavyzdžio su šunimis, gali būti, kad niekada nedraugaus su šunimi namuose. Juo labiau, kad turėsite įdėti labai daug ir didelių pastangų stengiantis suvaldyti mažą šuniuką, kad jis niekada nesivytų katės namuose, kad nekąstų, bei negąsdintų lodamas.

Būna situacijų, kada katės reaguoja ganėtinai puikiai, po savaitės ar dvejų tikrai situacija pagerėja ir gyvūnai pradeda draugauti. Tačiau būna, kad namuose atsiradęs naujas gyvūnas įžiebia karą tarp augintinių, kuris nesibaigia vien kariaujančių pusių nukentėjimais, tokiais kaip nudrėksta nosis ar iškabintos akys, bet kenčia ir patys namai, gali prasidėti teritorijos žymėjimas ir kita.

Jeigu vis tik pasiryšite ir nuspręsite įsigyti antrą augintinį, labai svarbu, kad katė turėtų daug nuosavos erdvės, kur ji galės pabėgti nuo šuniuko. Pavyzdžiui, aukštų laipynių, į kurias galės įsilipti, ant sienos pritvirtintų specialių lentynų, ant kurių galės lengvai užšokti ir judėti kambaryje nenulipant.

Labai svarbu pasirūpinti, kad katė galėtų prieiti prie savo maisto ir vandens neturėdama bijoti, kad naujas šeimos narys ją užpuls. Geriausia pakelti indelius kad ir ant palangės. Tas pats galioja ir priėjimui prie tualeto dėžutės – gali reikėti įrengti, pavyzdžiui, tvorelę, kad šuniukas neprieitų, o katė galėtų lengvai peršokti ir ramiai atlikti savo reikalus tualete.

Klausimas. Kokius vaistus nuo erkių geriausia naudoti šuniukui – kiemsargiukui?

Atsakymas. Kaip ir kiekvienais metais, pavasarėjant prabunda labai išalkusios erkės, kurios tik ir laukia įsisiurbti į jūsų augintinį. Deja, kai kurios iš jų perneša labai pavojingas ligas, nuo kurių augintiniai gali ne tik labai pasiligoti, bet netgi ir, laiku nepradėjus gydymo, žūti.

Todėl yra labai svarbu pasirinkti tinkamas apsaugos nuo erkių priemones. Vienos idealios, visiems veiksmingos priemonės nėra, todėl reikia atsirinkti, kas būtent jūsų augintiniui yra geriausia.

Jauniems šuniukams rekomenduojame pradėti nuo lengvesnių priemonių, tokių kaip vieno sudedamojo preparato lašiukus. Neištikus jokiai alerginei reakcijai, kitą mėnesį, jeigu yra poreikis, galima pereiti prie stipresnių – dviejų ar trijų sudedamųjų preparatų lašiukų.

Vyresniems nei pusės metų, sveikiems, gretutinių ligų neturintiems šunims galima duoti tabletes, kurios veiks vieną arba netgi tris mėnesius.

Taip pat yra įvairiausių antkaklių, tačiau jie dažnai skleidžia neįprastą kvapą. Reikia pabrėžti tai, kad antkaklis veikia tik tuo atveju, jeigu yra nešiojamas nuolatos. Vadinasi, gyvūnui visą laiką reikės būti su tuo antkakliu, nuimti negali visą veikimo laikotarpį, jeigu esate jautrūs kvapams geriau rinktis kitokią priemonę.

Visuomet reikia atsižvelgti, ar namuose turite kitų gyvūnų ir vaikų. Naudojant kai kurias priemones nuo erkių, gyvūnas negali miegoti toje pačioje lovoje su jumis arba nerekomenduojama jį glostyti mažiems vaikams. Svarbu perskaityti informacinį preparato lapelį ir atsižvelgti į visus nurodymus.

Kaip papildomą priemonę nuo erkių galima naudoti įvairius purškalus, tačiau dauguma jų yra nuodingi katėms, todėl būtinai pasitarkite su veterinarijos gydytoju ar vaistininku prieš perkant bet kurį preparatą. Vaistus naudoti reikia visą šiltąjį sezoną, kol lauke vyrauja pliusinė temperatūra.

Klausimas. Svarstome dėl šuniuko įsigijimo. Gyvename bute. Galvojame apie toy pudeliuką, bišoniuką ir Ši Cu. Gal patartumėte, kas tinkamiau? Nes daug visokių nuomonių internete, veislynuose.

Atsakymas. Koks gyvūnas geriausiai tinka jums, tik jūs patys ir galite atsakyti. Svarbiausias dalykas renkantis gyvūną yra atsižvelgti į jo prigimtinius poreikius ir energijos lygį.

Jeigu patys esate labai aktyvūs, bėgiojate rytais, o savaitgalių neįsivaizduojate be aktyvių iškylų gamtoje – tuomet reikia rinktis aukštesnio aktyvumo lygio šuniuką. Jeigu laiką labiau mėgstate leisti namuose ir su šuniuku į lauką išeisite tik pavedžioti reikaliukų atlikti ar trumpiems pasivaikščiojimams vakarais, tai reikėtų įsigyti šuniuką tinginiuką, kuriam tiek jūsų laiko ir dėmesio nereikės, kiek aktyviam šuniukui.

Jūsų išvardintos veislės yra skirtingo aktyvumo lygio. Pudeliai yra priskiriami prie aukštesnio aktyvumo šunų, jiems reikalinga tiek fizinė, tiek ir protinė iškrova. Tai reiškia, kad turėsite ne tik daug vaikščioti lauke, bet ir mokyti jį įvairiausių triukų, dresūros, kad šuniukas tinkamai išsikrautų.

Bišonai yra vidutinio aktyvumo lygio. Tiek daug dėmesio ir tokių ilgų pasivaikščiojimų, kaip pudeliams, jiems nereikės. Ši Cu šuniukai yra lėčiausi ir ramiausi iš jūsų išvardintų, jiems reiks mažiausiai laiko, palyginus su kitomis dvejomis veislėmis.

Nepriklausomai nuo šuniuko veislės, iki kol šuniukas suaugs, jam reikės skirti nemažai laiko. Nepatenkinus prigimtinių šuns poreikių, laukia labai nemalonios staigmenos namuose: sugraužti baldai, nuolatinis lojimas, nesugebėjimas likti vietoje ramiai. Kas, be abejo, ves ne tik jus, bet ir patį šuniuką iš proto.

Taip pat visuomet rekomenduojame atsižvelgti į būdingiausias ligas pagal veislę, kadangi didelė tikimybė, kad su jomis teks anksčiau ar vėliau susidurti. Sėkmės renkantis šeimos narį.