Dalinamės veterinarijos gydytojo P. Morkūno atsakymais į skaitytojams kilusius klausimus, kurie gali būti aktualūs ir kitiems gyvūnų šeimininkams.

Jei jums kyla klausimų dėl augintinio sveikatos, kviečiame portale užduoti klausimus – kiekvieną savaitę dalinsimės atsakymais ir naudingais patarimais.

Klausimas. Įsigijome mažą šuniuką, mopsiuką. Gal galite patarti, kaip pripratinti daryti reikalus ant palutės?

Atsakymas. Įsigijus mažą šuniuką, labai svarbu apsvarstyti, kaip norėsite gyventi visą likusį gyvenimą kartu.

Jeigu, pavyzdžiui, turite sudėtingą darbo grafiką ir nepavyks išvesti augintinio į lauką laiku, todėl ir šuniukui suaugus planuojate vis palikti palutę reikaliukų atlikimui, tuomet taip – pratinti reikia pradėti nuo pat pirmų dienų namuose.

Tačiau jeigu planuojate, jog suaugęs šuniukas niekuomet neatlikinės reikaliukų namuose, tai pratinti atlikti juos ant palutės tikrai neverta. Mažiukui paaugus, reikės jį atpratinti, o tai reiškia dvigubą darbą jums.
Šuo

Pratinimas atlikti reikalus ant palutės labai panašus, kaip ir pratinimas atlikti juos lauke. Pavyzdžiui, šuniukui nusišlapinus bet kurioje namų vietoje, reikėtų paimti palutę ir sugerti šiek tiek šlapimo į ją. Vėliau šuniukas užuos savo šlapimo kvapą, atėjęs pasišlapins. Tokiu atveju reikėtų labai girti, duoti skanėstą, pasidžiaugti jums norimu šuns elgesiu. Po kurio laiko, pasišlapinimas ant palutės susisies su geromis emocijomis ir skanėstais, tad augintinis stengsis kuo dažniau taip daryti.

O visumoje tai tikrai rekomenduojame sulaukus skiepų ir gavus imunitetą žygiuoti į lauką, kur tiek ir jūs, tiek ir jūsų šuniukas patirs daug smagių nuotykių kartu bei socializacijos, kuri tokia svarbi jaunam šuniukui.

Klausimas. Katė pradėjo nuolat daryti ne savo dėžutėje. Kokia gali būti problema?

Atsakymas. Gali būti daug įvairiausių priežasčių. Pirmiausia reikėtų žinoti katės amžių, ar katytė kastruota, ar eina į lauką, ar namuose nebuvo kažkokių pasikeitimų paskutiniu metu – svečių, naujų gyvūnų, naujo kraiko, pačios kraiko dėžutės pasikeitimo, ar bet ko, kas galėjo sukelti stresą.

Gali būti, kad katytė žymisi teritoriją. Taip pat tai gali būti ir ligos požymis. Todėl svarbu kreiptis į veterinarijos gydytoją, kad ne tik apžiūrėtų ir įvertintų katytės sveikatos būklę, bet ir atliktų šlapimo tyrimą, galbūt pilvo echoskopiją.
Katės gamtiniai reikalai

Visi atvejai labai skirtingi, tačiau įprastai katės, kurios pratusios daryti į dėžutę, nepradės staiga daryti ne dėžutėje be reikalo. Tam tikrai bus priežastis.

Klausimas. Šuo viduriuoja, bet vaistai nepadeda. Ką daryti?

Atsakymas. Visada labai svarbu išsiaiškinti priežastį, nuo ko viduriavimas prasidėjo. Nes viduriavimo stabdymas vaistais yra tik pačios pačios pasekmės suvaldymas, o ne priežasties gydymas.

Jeigu šuniukas kažką užvalgė ir viduriavimas nėra labai intensyvus – taip, visuomet galima pabandyti sustabdyti viduriavimą išmatas sutraukiančiais vaistukais ir gerosiomis bakterijomis.

Bet jeigu viduriavimas yra gausus ir nesustoja per tris dienas, vadinasi, turime rimtesnę problemą nei apsinuodijimas. Tokiu atveju reikalinga atlikti kraujo tyrimus, išmatų tyrimą, kartais, itin sunkiais atvejais, netgi rekomenduojama endoskopija su ėminio paėmimu ištyrimui.

Viduriavimą gali sukelti net ir erkių pernešama liga babeziozė, tad delsti ilgai nereiktų prieš kreipiantis į gydytoją, kad nebūtų per vėlu, bei pavasarėjant būtinai pasirūpinti augintinio apsauga nuo erkių.