Alfas Ivanauskas kalbino Raw mitybos principu paremtų maisto produktų šunims „Zenoo“ įkūrėją Agotą Jakutytę.

Ar galima šunims duoti virtų kaulų?

Šunims negalima duoti apvirtų kaulų, nes tokie ar kitaip termiškai apdoroti kaulai pakeičia savo molekulinę struktūrą ir tuomet atsitinka bėdos, apie kurias kalba šeimininkai, ir dėl kurių bijo juos duoti, pvz.: kad šuo užsprings, kad gali užkišti skrandį ir panašūs dalykai. Jeigu duodate kaulus, duokite juos žalius ir tik tam tikros rūšies. O jei norite sužinoti, kokius galima duoti, galite apsilankyti mano „Instagram“ paskyroje arba mūsų tinklaraštyje. Mes esame surašę, kokius kaulus yra sveika ir saugu duoti augintiniui.

Sakoma, kad negalima duoti vištienos kaulų. Ar tikrai?

Ne. Vištienos ir kalakutienos kaulai tikrai yra tie, kuriuos šunys gali valgyti. Pavyzdžiui, mano šuo jau tris ar keturis metus valgo vištų kakliukus ir tai yra visiškai sveika mityba ir kaulo alternatyva, kas nori augintinius maitinti RAW mityba. Tikrai galima maitinti, kaip jau sakiau nepatartina duoti virtų, keptų kaulų. Netgi šlaunelių ar sparnelių kaulus galima duoti, svarbu, kad jie būtų žali. Atsižvelkite, koks yra jūsų augintinis, jei šuo yra labai didelis, kaulas turi būti pritaikytas pagal galvos dydį. Tiesiog reikia šiek tiek pasidomėti.

Kokia tavo nuomonė apie pirktinį maistą augintiniams parduotuvėje?

Dabar gali sakyti, kad turi savo produktą, todėl taip šneka. Bet taip nėra. Aš matau, kokį pavyzdį aš turiu su savo Eli ir kitais šunimis, kokie tyrimai atlikti apie šį maistą bei, ką šneka kiti šeimininkai. Aš nežinau, ar kada dar galėčiau rekomenduoti augintinį maitinti sausu maistu.

Aišku, tai yra kiekvieno pasirinkimas ir tikrai dėl to nebūsite blogi šeimininkai, bet kai tu pamatai savo šuns akis, koks jis tampa energingas ir žvalus. RAW mityba yra ne tik maistas, bet ir santykio su savo augintiniu sustiprinimas. Nes tu matai, kaip reaguoja šuo į tam tikrą maistą, mokaisi jį suprasti ir komunikuoti. Aš į nieką neiškeisčiau RAW mitybos.

Labai svarbu atkreipti dėmesį į sudėtį. Nes mes labai dažnai renkamės maistą pagal žodžius: subalansuotas, daug mėsos. Bet mes nežinome, kaip skaityti gyvūnų maisto pakuotes, nes jos tikrai labai suktos ir ten yra daug paslėptų dalykų tam, kad jų nematytume.