Išanalizavus tyrimo rezultatus pastebimos dvi neigiamos kačių priežiūros tendencijos. Pirmoji – katėms neatliekamas kasmetinis profilaktinis sveikatos patikrinimas. Net 49 procentai kačių augintojų su savo katėmis pas veterinarus lankosi rečiau nei kartą per metus arba išvis jų profilaktiškai netikrina. Kačių šeimininkai įsitikinę, kad apsilankymas veterinarijos klinikoje katei sukelia ypatingą stresą, tad gydyklose jie linkę lankytis tik esant rimtų sveikatos sutrikimų. Profilaktinės apžiūros vengimas neleidžia laiku užkirsti kelio galimoms lėtinėms ligoms, atidžiai stebėti katės sveikatos ir išvengti liūdnų pasekmių ateityje.

Antroji ypač ryški tendencija – beveik pusė apklausoje dalyvavusių kačių savininkų (46,2 proc.) teigia, kad savo augintinių savijautai galėtų skirti daugiau dėmesio ir laiko. Įprasta manyti, kad katė yra vienas sveikiausių naminių gyvūnų, nes visą laiką būna namuose, tad gali išvengti lauke tykančių pavojų, parazitų ir kitų sveikatai pakenkti galinčių veiksnių. Tai vienas populiariausių mitų, skatinančių kačių augintojus laiku pastebėti pirmuosius ligos simptomus. Jais gali tapti žvilgesį praradęs kailis, dažnas katės kasymasis, apsiblausęs žvilgsnis, sumažėjęs aktyvumas ir apetitas.

„Iš tiesų retas žmogus savo katę atneša pas veterinarijos gydytoją profilaktiškai apžiūrėti, nors ji tokia pat būtina kaip ir žmonėms. Gerai, jei žmogus atneša paskiepyti savo katę, bet ir tai nedaugelis daro kasmet. Vyrauja daug mitų apie kačių sveikatą ir priežiūrą ir daugeliui jų įtakos turi faktas, kad katė neina į lauką, tai kas jai gali nutikti?

Profilaktinė kačių apžiūra padeda užkirsti kelia ne tik ligoms, bet ir įvertinti, ar katė nėra nutukusi, ar jai duodamas ėdalas atitinka jos metabolizmą, ar nesikaupia dantų apnašos, ar nėra problemų dėl vidaus organų. Dažniausiai katė namuose gyvena savo gyvenimą, bet svarbu stebėti, ar jos elgesys nekinta, ar augintinė nepradeda dažniau eiti į savo tualetą (dėžutę), ar nėra nemalonaus kvapo iš nasrų ir panašiai. Pastebėjus pokyčius būtina apsilankyti pas veterinarijos gydytoją ir įsitikinti, kad jie nėra sukelti ligos“, – tyrimų rezultatus komentuoja veterinarijos klinikos „CanisFelis“ veterinaras Justas Kantoravičius.

70 procentų tyrimo respondentų mano, kad pasirinktas kačių ėdalas turi svarios įtakos kačių savijautai. Subalansuota ir visavertė katės mityba – vienas būdų pagerinti katės sveikatą ir gyvenimo kokybę. „Purina ONE“ kviečia visus kačių augintojus prisijungti prie projekto „3 savaičių iššūkis su Purina ONE“. Kiekvienas iššūkio dalyvis, užregistravęs savo katę puslapyje www.purinaone.lt, nemokamai gaus „Purina ONE“ ėdalo pakuotę. Šeimininko užduotis – tris savaites šerti katę šiuo ėdalu ir fiksuoti gerėjančius katės išvaizdos ir elgsenos pokyčius. Pasibaigus projektui, vienas iššūkio dalyvis laimės „Purina ONE“ ėdalo vieniems metams, o net 50 dalyvių – ėdalo mėnesiui. Registracija vyksta iki balandžio 3 dienos.