Jauni kačiukai tarsi piranijos gali skaudžiai įsisegti šeimininkui į koją, nes jie dar nejaučia savo jėgos, nesuvokia, kokie aštrūs jų dantukai. Kartais taip elgiasi ir suaugusios katės – jos iš niekur nieko užpuola šeimininko ranką ir skaudžiai įkanda. Arba griaužia įvairius daiktus – TV pultelius, laidus, augalus. Kaip sutramdyti katę?

Kaip minėjau, jauni kačiukai kandžiojasi žaisdami, o suaugusios katės dažniausiai iš nuobodulio. Katė mėgsta ilgai miegoti, vartytis savo šiltame guolyje, bet retkarčiais ji nori kuo nors užsiimti. Gyvendama laisvėje katė išeitų į medžioklę ir joje iškrautų susikaupusią energiją.

Namuose mūsų numylėtinė neturi galimybės pasigauti graužiką (arba tokia laimė ją aplanko itin retai). Tiesa, vasarą katė mielai medžioja muses, naktines peteliškes ir tuo metu mažiau nuobodžiauja, o štai šaltuoju metų laiku kartais ją užvaldo nuobodulys kurį paįvairina medžiodama šeimininko, vaikų rankas, kojas ar grauždama namų apyvokos daiktus. Tad įsigiję katę nupirkite jai žaisliukų – bėgančią pelytę, šluotelę iš plunksnų, kurią galės gaudyti, cypsinčius kamuoliukus, sumontuokite karstykles, per kurias gyvūnas galėtų smagiai „prasibėgti“.

Jeigu pastebėsite, kad katė nuobodžiauja ir pradėjo graužti jūsų daiktus, skirkite savo numylėtinei daugiau laiko ir suslėpkite viską, į ką ji galėtų sukišti savo aštrius dantukus.

Katė gali turėti begalę žaisliukų, tačiau po kurio laiko jais žaisti pabos, tad dalį žaisliukų paslėpkite ir ištraukite po kurio laiko – katei jie bus tarsi nauji.

Jeigu kandžiojasi jaunas kačiukas, galite duoti jam ledo gabalėlius – šaltis numalšina besikalančių nuolatinių dantų sukeliamą diskomfortą ir gyvūnėlis turėtų mažiau kandžioti jūsų ranką.

Įsigiję katę pagalvokite apie namų saugumą. Paslėpkite elektros, kompiuterio laidus, kad gyvūnas jų nepasiektų. Jeigu visų laidų suslėpti nepavyksta, apibarstykite juos pipirais, numeskite šalia laidų mandarino, citrinos žievelių (katės nekenčia citrusinio vaisių) arba zoo prekių parduotuvėje nupirkite specialų skystį, kuriuo apipurkštų paviršių katės griaužti nenorės. Minėti purškalai (nepaisant gamintojo) yra labai kartūs, o katės baisisi karčiu skoniu ir jo šalinasi.

Laidus galite apvynioti ir dvipuse lipnia juosta – katės prie jos nesiartins, nes nemėgsta lipnių paviršių.

Nemažai namuose auginamų gėlių yra nuodingos katėms - būtinai pasiskaitykite, kokie augalai nėra nuodingi, o likusių atsisakykite įsigiję katę. Auginant bet kokį gyvūną, taip pat ir katę, reikia susitaikyti su tam tikrais kompromisais ir įrengti namus taip, kad jie būtų saugūs mūsų augintiniui. Jeigu namuose yra katė, privalome rūpintis, kad virtuvėje nebūtų lengvai dūžtančių daiktų (katė šokdama nuo spintelės gali juos sudaužyti ir pati susižeisti), ant stalo nelaikyti į vazas pamerktų gėlių (katė tikrai pabandys atsigerti vandens arba paskanauti gėlės) ir pan.

Kartais katė griaužia įvairius daiktus dėl to, kad buvo per anksti atskirta nuo mamos. Tokiu atveju jos elgesį ištaisyti bus labai sunku, greičiausiai teks konsultuotis su kačių elgesį išmanančiais veisėjais. Katė, kenčianti dėl ankstyvo atskyrimo nuo mamos sindromo nebus mielas šeimos augintinis, ją visą gyvenimą lydės vienokios ar kitokios elgesio problemos (šlapinsis ne vietoje, kandžiosis, bus agresyvi ir pan.). Štai todėl labai svarbu kačiuką rinktis atsakingai, pirkti tik su veislės dokumentais ir ne anksčiau nei trijų mėnesių amžiaus – tiek laiko užtrunka katei mamai išmokyti savo vaikus naudotis tualetu, nesikandžioti, nerodyti šeimininkui agresijos.

Skirkite minutę laiko ir atsakykite į kelis mūsų paruoštus klausimus, o trijų laimingųjų augintinius „Purina“ nustebins maloniomis dovanomis!