Elastinio binto naudojimas padeda įveikti baimes

Naujųjų metų naktį dangų nušvies gausybė fejerverkų – nors gražų reginį lydintis sproginėjimas žmogaus negąsdina, keturis kartus jautresnę klausą turintiems šunims ilgą laiką trunkantis nepaaiškinamas sproginėjimas kelia didelį stresą. Todėl patariama šią naktį augintinių nesivesti į lauką ir jokiu būdu jų nepaleisti, verčiau pabūti su jais ten, kur mažiau triukšmo, fejerverkų sproginėjimą slopinti namuose įjungta raminančia, pažįstama muzika, radijo ar televizijos garsais.

Pastaruoju metu feisbuke plinta ir šaliko rišimo instrukcija – šis metodas neva turėtų padėti augintiniui jaustis saugiam. Koks tai metodas ir kuo jis gali padėti, paklausėme Lietuvos kinologų draugijos atstovės Aurelijos Staskevičienės.

„Vadinamojo šaliko, o iš tiesų – elastinio binto vyniojimas nėra jokia naujiena. Tai – „Tellington Ttouch“ metodika. Sėkmingai taikomas „Tellington Ttouch“ metodas padeda įveikti perdėtą šunų jautrumą, greičiau atpalaiduoti šunį po parodų, varžybų, padeda atsikratyti netikėtų garsų baimės, sumažinti gyvūno nerimą, išsiskyrimo su šeimininkais nerimo bei kitas problemas. Metodą sukūrė JAV psichoterapeutė, jojimo instruktorė Linda Tellington-Jones. Jos vardu jis ir pavadintas“, – apie metodo kilmę kalba A. Staskevičienė.
Augintinis bijo fejerverkų

Geriausia išeitis – pratinti gyvūną prie įvairių dirgiklių nuo mažumės

Tiesa, LKD atstovė prideda, kad prieš atliekant tokius vyniojimus reikia bent pasiieškoti internete, kas tai ir su kuo tai „valgoma“, nes svarbu atlikti vyniojimus kuo taisyklingiau.

„Tai nėra taip paprasta, reikia patirties, reikia gerai žinoti jautriąsias savo augintinio vietas, taip pat atkreipti dėmesį į skausmingas, galbūt traumuotas kūno vietas“, – perspėja A. Staskevičienė.
Nors toks šaliko ar elastinio binto apvyniojimas padės augintiniui jaustis saugiau, to gali nepakakti ir fejerverkų baimę derėtų slopinti iš anksto.

„Geriausia išeitis – iš anksto, nuo mažumės, pratinti augintinį prie netikėtų dirgiklių. Jeigu to padaryti nepavyko, ko gero, geriausia išeitis – praleisti tą triukšmingąjį laikotarpį ten, kur ramiau, nesivesti augintinio „pasižiūrėti“ fejerverkų, nepatikėti jo vaikams – laikytis visų atsargumo priemonių, įskaitant ir privalomą augintinio ženklinimą mikroschema, patikimą pavadėlį bei antkaklį ir kita“, – pataria A. Staskevičienė.

Patarimai, kaip Naujuosius metus su augintiniu sutikti saugiau

Artėjant Naujųjų metų šventei, pranešimu apie augintinių saugumą pasidalijo ir „Grinda“. Kaip jame teigia Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė Agnė Žėbienė, Vilniaus gyvūnų globos namai Naujųjų metų naktį ir sausio pirmosiomis dienomis jau eilę metų vidutiniškai gauna 10 skambučių apie pabėgusius panikos ištiktus gyvūnus, o pirmąją Naujųjų metų dieną iš miesto kiekvienais metais parsiveža po 3–5 pasimetusius šunis. Tiesa, dažniausiai tokie pabėgėliai prieglaudoje ilgai neužsibūna ir jau po kelių dienų sugrįžta pas jų išsiilgusius šeimininkus.
Naujieji metai Vilniuje

Vilniaus gyvūnų globos namų specialistai dalijasi patarimais, galinčiais padėti augintiniams ištverti triukšmingą naujametinę naktį.

• Neverskite savo augintinio susidurti su jį kamuojančia baime. „Koks tu sargas, jei bijai petardos?!“ – jokie žmogiški psichologiniai triukai gyvūnų neveikia. Bendraukite su augintiniu, glostykite jį ir raminkite.

• Vidurnaktį neveskite gyvūno į kiemą. Jei augintinis lauke nerodo nepasitenkinimo (neloja, neurzgia), tai dar nereiškia, kad jis gerai jaučiasi.

• Pasivaikščioti su šuneliu išeikite iki Naujųjų metų sutikimo likus bent 4–5 val. Reikia prisiminti, kad dalis žmonių įsigytą pirotechniką išbando nelaukdami vidurnakčio. Verčiau nerizikuoti.

• Pasirūpinkite, kad šuo turėtų kur saugiai pasislėpti. Tam pakaks palikti praviras spintos duris arba kambario kampe paruošti mini ramybės oazę, kuriame būtų padėtas gultas, švelni antklodė, mėgstamiausi žaislai. Voljeruose laikomus šunis, jei yra galimybė, reikėtų įleisti į uždaras patalpas, kur sienos prislopins fejerverkų keliamą triukšmą.

• Iš anksto pasirūpinkite, kad augintinio vandens dubenėlis būtų pilnas švaraus vandens. Išsigandę ir nerimo kamuojami gyvūnai greičiau ištrokšta, o atsigėrę greičiau nusiramina.

• Patikrinkite, ar langai, durys, specialios landos gyvūnams užrakinti. Langus ar duris vien priverti nepakanka – vėliau gali tekti vaduoti orlaidėje įstrigusį katiną ar internetu skelbti šuns paiešką.

• Užtraukite užuolaidas. Gyvūnus trikdo ne tik garsai, bet ir ryškūs vaizdai.

• Naujųjų išvakarėse augintinį sočiai ir gardžiai pamaitinkite. Sotūs gyvūnai būna ramesni, o dėl išgąsčio keturkojams labai suprastėja arba išvis dingsta apetitas.

• Nepanikuokite patys. Naminiai gyvūnai, ypač šunys, puikiai jaučia šeimininko emocinę būseną, todėl pasistenkite išlikti ramūs. Su gyvūnais kalbėkite švelniu tonu, nedarykite staigių judesių.

• Pasitaiko atvejų, kad fejerverkai taip išgąsdina gyvūną, kad šis ima bijoti kiekvieno krepštelėjimo. Jei taip nutiktų jūsų augintiniui – nedelskite ir kreipkitės į veterinarijos gydytoją.