Norvegijoje gyvenanti lietuvė: su šunimi – nė kojos iš namų

Norvegijos maisto saugos institucija praneša apie būtinybę imtis atsargumo priemonių ir rekomenduoja Oslo regione šunų savininkams neiti į bendro susibūrimo vietas.

Paskutiniais duomenimis, Norvegijos maisto saugos institucija užfiksavo 30–40 nežinoma liga susirgusių šunų.

Norvegijoje gyvenanti ir šunis auginanti Kristina Rusienė DELFI komentuoja, jog kol kas informacijos apie šiuos susirgimus nėra daug, tačiau ši žinia gąsdina. Apie ligą jai teko sužinoti vakar.

„Daugiau nei 20 šunų nudvėsė. Atšauktos visos parodos, kiek mačiau. Perspėjama nebūti pamėgtose šunų susibūrimo vietose, vengti bet kokio kontakto su šunimis. Maniškis užregistruotas veterinarijos klinikoje kastracijai atlikti. Skambinsiu, kad atšaukčiau, dėl viso pikto. Veterinarai nežino, koks tai biesas. Šuo pradeda tuštintis krauju ir, laiku nesikreipus, nudvesia“, – aiškina K. Rusienė.

Ji priduria, jog šiuo metu Norvegijoje aktyviai apklausiami šunų šeimininkai siekiant išsiaiškinti, dėl ko galėjo išplisti nežinoma liga. Įtariama, kad tam įtakos galėjo turėti ligos išplitimo židiniuose tiektas maistas.

„Žinoma, baisu dėl augintinio. Neinu į bendro susibūrimo vietas. Manau, greitu laiku nustatys (kas sukelia ligą – DELFI). Mėginiai paimti – gal virusas koks, gal bakterijos. Kol kas neaišku“, – sako K. Rusienė.

Susirgimai pasiekė ir Daniją: įtaria mutavusį corona virusą

Į šią žinią sureagavo ir Lietuvos šunų augintojų bendruomenė. Amerikiečių Stafordšyro terjerų grupėje veisėja Elena pasidalijo perspėjimu, jog Norvegijoje siaučia pavojinga liga.

„Kilo savotiška panika kinologijos pasaulyje. Jau ir Danijoje yra atvejų. Vaistai nepadeda visiškai. Serga šunys po parodų ir, vadinasi, virusas „pramuša“ ir skiepą. Skiepai nedirba, o tai – baisu“, – sako Elena ir priduria, kad kol kas susilaikys nuo bet kokių parodų užsienyje.

Simona Rasimavičienė, dirbanti Danijos veterinarijos ir maisto administracijoje, patvirtina, jog tokių susirgimų užfiksuota ir Danijoje, po to, kai vietiniai veisėjai grįžo iš parodų Norvegijoje. Anot jos, įtariama, kad tai gali būti mutavęs corona virusas, tačiau informacija dar nepatvirtinta. Ji teigia, jog kol kas jokių rezultatų apie ligos kilmę nėra, nors šiuos buvo žadama pateikti penktadienį.

„Šiandien, susisiekus su Norvegija, nepavyko gauti jokių žinių. Teks laukti po pietų arba gal net pirmadienio“, – teigia S. Rasimavičienė.

Institucijos bando rasti ligos priežastį: kol kas rezultatų nėra

Tikslų susirgimo atvejų skaičių įvardyti kol kas sunku. Norvegijos Maisto saugos institucijos atstovė Osle Ann Margaret Grøndahl komentuoja, jog tikisi dar šiandien sulaukti šunų tyrimų rezultatų, tačiau jų gali tekti laukti iki pirmadienio.

Ligos kilmę tiria ir aiškinasi Norvegijos veterinarijos institutas, o Norvegijos kinologų bendruomenė išplatino pranešimą, kuriame rekomenduojama atšaukti visus šio savaitgalio renginius, kol nežinoma, kas sukelia ligą.

Oslo veterinarijos gydytojai pastaruoju metu sulaukė šunų, kuriems nustatytas smarkus viduriavimas ir pykinimas su krauju, jų būklė staigiai blogėja, dalis gyvūnų neišgyveno.

„Mes manome, kad protrūkį sukėlė virusai ar bakterijos, tačiau iki šiol tyrimai nepateikė atsakymo, kokia gali būti protrūkio priežastis“, – Norvegijos kinologų draugijos išplatintame pranešime teigia A. M. Grøndahl.

Ji patvirtina, kad Norvegijos veterinarijos institutas ir Norvegijos maisto saugos institucija kartu su Norvegijos aplinkos ir gyvybės mokslų universitetais bei veterinarijos klinikomis bando rasti ligos protrūkio priežastį. Tam paimti šunų mėginiai, nudvėsusiems šunims bus atliktas skrodimas. Tikimasi, kad artimiausiomis dienomis pavyks išsiaiškinti ligos priežastį.