Saugiai ir patogiai – automobiliu

Svarbiausias ir būtiniausias dalykas – veterinarinis augintinio pasas su galiojančiais skiepais. Pasidomėkite, ar šalis, į kurią vykstate, turi kokių nors išskirtinių reikalavimų į šalį įvežamiems gyvūnams augintiniams (pasiutligė, karantinas ir pan.).

Augintinis turi būti paženklintas integriniu grandynu („mikročipas“), o tarptautinėje duomenų bazėje turi būti tiksli informacija apie jo savininką. Negana to, pravartu užrašyti savo kontaktus ant šuns antkaklio vidinės pusės arba petnešų. Jei augintinis pasiklystų ir netoliese nebūtų veterinarijos klinikos, kur greitai nuskaitytų identifikacijos numerį, paprasčiausias įrašas ant antkaklio palengvins paiešką (tel. numeris turi būti su tarptautiniu kodu: +370 ... ). Taip pat nepakenktų mobiliajame telefone turėti keletą savo augintinio nuotraukų.

Šuns ėdalas, imamas į kelionę, turi būti tas pats, kurį šis ėda nuolat. Arba turite įsitikinti, kad tokio ėdalo galėsite įsigyti ir atostogų vietoje. „Meniu“ keitimas, o ypač kelionėje, gali sutrikdyti šuns virškinimą, sukelti šalutinių reakcijų.

Iš ko šerti ir lakinti šunį? Kelionėje patogiausi yra sulankstomi dubenėliai. Jie lengvi, užima mažai vietos, pakankamai tvirti. Vanduo visada turi būti šviežias, vėsus, jo atsargomis galima pasirūpinti degalinėse arba parduotuvėse.

Speciali šuns pervežimo dėžė, surenkamas narvelis arba prisegamos petnešos – būtinai!
Kelionė su augintiniu

Važiuodami automobiliu jūs prisisegate saugos diržais, saugumą privalote užtikrinti ir savo augintiniui. Patogu ir saugu vežti šunį surenkamame narvelyje, tačiau ne per ankštame, o tokiame, kuris atitinka augintinio dydį. Alternatyva – petnešos, kurias galima prisegti automobilio saugos diržams skirtuose kištukuose. Prie narvo šuo pratinamas iš anksto, o ne kelionės rytą ir, apskritai, prie kelionių automobiliu šuo taip pat turi būti pratinamas iš anksto.

Pasiimkite šuns guolį arba paklotą – įprastą ir kvepiantį namais. Gyvūnui tai suteikia saugumo jausmą. Pravartu turėti specialų užpakalinių automobilio sėdynių užtiesalą, juos parduoda gyvūnų prekių parduotuvėse.

Higienos ir pirmosios pagalbos priemonės taip pat būtinos. Būtini maišiukai šuns ekskrementams surinkti – aplinkos teršimas gali užtraukti solidžią baudą. Augintinio vaistinėlė: pasitarkite su veterinarijos gydytoju, kokių vaistų reikėtų turėti. Iš anksto pasirūpinkite išorės ir vidaus parazitų prevencija (nenaudokite nei prieš pat kelionę, nei jos metu naujų, neišbandytų priemonių).

Nepamirškite vienkartinių rankšluosčių, servetėlių, jeigu kelionės metu šuo seilėtųsi ar subloguotų.

Žaisliukų prireikia sustojimų metu, kad augintinis atsipalaiduotų ir pajudėtų, pasimankštintų.

Rinkdamiesi sustojimo vietą, įsitikinkite, kad aikštelė saugi ir švari. Niekada nepalikite šuns uždarytame automobilyje, o ypač karštą vasaros dieną. Niekada!

Jeigu skristumėt lėktuvu

Jei planuojate kelionę lėktuvu, iš anksto susisiekite su oro linijų bendrove, sužinokite gyvūnų skraidinimo taisykles. Kiekvienos bendrovės taisyklės vis kitokios, kai kurios išvis neskraidina gyvūnų augintinių.

Sužinokite, kokių dokumentų ir leidimų reikalauja šalis, į kurią planuojate skristi su gyvūnu augintiniu (dažnai reikalaujama, kad skraidinamas gyvūnas būtų ne jaunesnis nei 8 savaičių amžiaus). Iš anksto pasirūpinkite būtinais augintinio dokumentais (skiepų pažyma ir kt.).

Rezervuokite vietą augintiniui, nes daugumoje lėktuvų nėra daug vietų gyvūnams gabenti. Iki skrydžio likus 36 valandoms, pasitikslinkite rezervaciją.

Jei įmanoma, rinkitės tiesioginį skrydį. Norėdami išvengti labai didelių temperatūros pokyčių, vasarą stenkitės skristi naktį, o žiemą – dienos metu.

Augintinį šerkite likus maždaug 4–5 valandoms iki registracijos į skrydį. Pasiimkite į aerouostą vandens, kad galėtumėte jį pagirdyti, kol lauksite įlaipinimo.

Oro linijų bendrovėje išsiaiškinkite, kokio dydžio turi būti specialus, skrydžiui tinkamą sertifikatą turintis kelioninis narvas (gyvūno pervežimo dėžė). Prie narvo augintinis turi būti pripratintas. Šuo turi nebijoti likti narvelyje vienas, jis turi jaustis patogiai ir saugiai. Narve patieskite šuniui įprastą paklotą, jeigu leidžiama, įdėkite mėgstamą žaisliuką.

Gero kelio, smagių atostogų jums ir jūsų augintiniams linki Lietuvos kinologų draugija.