UAB „Grinda“ administruojami Vilniaus gyvūnų globos namai jau septynerius metus dirba pagal tarptautinę benamių kačių kastracijos programą „Pagauk-Sterilizuok-Paleisk“ (PSP). Tai – humaniškas benamių kačių populiacijos kontrolės būdas: pagautos benamės katės sterilizuojamos ir paleidžiamos sugavimo vietoje; jas pažymint, katėms patrumpinamas kairės ausies galiukas – tai tarptautinis sterilizuotų benamių gyvūnų atpažinimo ženklas. Grąžinant tokias kates į jų gyvenamąją aplinką, ne tik užkertamas kelias beglobių kačių dauginimuisi, bet kartu kontroliuojamas graužikų ir jų platinamų infekcijų plitimas, palaikoma švaresnė aplinka.

2018 metais Vilniuje „Grinda“ tokiu būdu į gyvenamąsias vietas grąžino daugiau nei 600 benamių kačių.

Kačių sterilizacijos operacijos pristabdomos iki pavasario

Kaip ir kasmet, artėjant šaltesniam orui, Vilniaus gyvūnų globos namai pristabdo benamių kačių gaudymą pagal PSP programą iki pavasario.

„Tam yra kelios priežastys. Pirmoji – taip jau sutvarkytas katės organizmas – žiemą reta kuri atsiveda palikuonių. Didžiausias gimstamumas yra pavasarį, todėl vėlyvą rudenį geriau leisti murklėms ramiai peržiemoti,“ – pasakoja Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė Agnė Stasiūnienė.

Antroji – veterinarai negali rizikuoti kačių sveikata: operacijos metu katėms nuskutamas pilvukas, o ką tik išoperuoto gyvūno paleisti į šaltį „nuogu“ pilvuku tikrai negalima. Tad tektų jas laikyti globos namuose kelias savaites ar net mėnesius.

„Iš patirties žinome, kad sulaukėjusios katės labai sunkiai pakelia buvimą narvelyje. Visi laukiniai gyvūnai nelaisvėje patiria įtampą, o po operacijos dar ir nusilpsta jų imunitetas, todėl lengvai „kimba“ ligos. Jei katė yra kokios nors ligos nešiotoja, išryškėja klinikiniai požymiai, apsikrečia kitos katės. Žinoma, tuomet jas gydome, stengiamės atstatyti sveikatą, tačiau, stengiantis išvengti komplikacijų, šiltuoju metų laiku katės po sterilizacijos globos namuose laikomos tik kelias paras,“ – aiškina A. Stasiūnienė.

Žiemą benamės katės Vilniaus gyvūnų globos namuose kastruojamos tik su viena sąlyga – po operacijos, kol užgis žaizda ir ataugs ant pilvo nuskustas kailiukas, globėjai privalo gyvūną „perlaikyti“ šiltoje vietoje. Dažniausiai tokiomis vietomis tampa nuosavo namo sandėliukas ar butas. Tik gavus garantijas, kad gyvūnu bus tinkamai pasirūpinta, padaroma išimtis, ir katė operuojama nelaukiant pavasario.

Ši sąlyga, žinoma, negalioja miesto senjorams, kurie savo augintinius laiko butuose ar kitose patalpose. Jie gali savo gyvūnus nemokamai kastruoti bet kuriuo metų laiku.

Kaip bešeimininkėms katėms padėti žiemą

„Visada yra dvi gyventojų pusės – vieni kates globoja, kitiems tai nepatinka, tačiau jei viskas daroma pagal galiojančią tvarką, susipriešinimo pavyksta išvengti. Bendraukime su kaimynais, diskutuokime ir raskime sprendimus, kad galėtume tinkamai pasirūpinti silpnesniais už mus,“ – pažymi A. Stasiūnienė.

Gyvūnų laikymo Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje taisyklės draudžia maitinti bešeimininkius ar laukinius gyvūnus miesto viešosiose erdvėse ar bendro naudojimo patalpose, mėtyti maistą pro langus ar balkonus. Todėl gyventojai, norintys rūpintis benamiais gyvūnais, pirmiausia privalo kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamentą ir pateikti prašymą patvirtinti bešeimininkių kačių šėrimo vietą.

Vilniaus miesto savivaldybei patvirtinus kačių šėrimo vietą ir pateikus būdelės projektą, nagingi žmonės namukus sumeistrauja iš įvairiausių dėžių, plokščių atraižų ar kitokių medžiagų. Vis dėlto net ir toks gyvūnams skirtas namukas turi atitikti jam keliamus reikalavimus – turi būti ne didesnis nei 1 m aukščio, pagamintas iš tvirtų medžiagų, nekelti pavojaus kitų asmenų sveikatai ir turtui, turi būti tvarkingas ir saugus gyvūnams.

„Nepamirškime – žiemą katėms būtinai reikalinga užuovėja, ir tam ruoštis reikia ne užklupus didesniems šalčiams, o dar rudenį, nes gyvūnui reikia laiko apsiprasti su nauju namuku,“ – pataria veterinarijos gydytoja.

Tais atvejais, kai pastatyti namukų nėra galimybės, Vilniaus gyvūnų globos namų vadovė pataria išnešti dubenėlius su ėdesiu į nuošalesnę vietą ir leisti katėms ramiai paėsti, tačiau paėdus dubenėlius sutvarkyti. Žiemą, ypač speiguotomis dienomis, būtina katėms duoti bent šiek tiek šilto ir kaloringo ėdesio. Svarbu dažnai keisti vandenį, kad visada būtų neužšalusio.