Persirgus šeimai, susirgo ir katė

Augintinę veterinarijos gydytojams šeima pristatė pirmadienį. „Vežėme, nes jau penktą dieną katytė sloguoja, čiaudi, turi temperatūros. Jaučiasi prastai. Prieš tai COVID–19 sirgau aš, po to – sūnus, o paskui ir katė“, – stebisi moteris.

„Katei silpna, daug miega, bet mes visi ją labai mylime, saugome, nešiojame, tai tikimės, kad greit pasveiks. Jai išrašė antibiotikų, kad nepersimestų liga į kažką baisesnio. Kadangi jau penkios dienos, jau ilgai prastai jaučiasi“, – katės būklę vertina šeimininkė.

Vis dėlto, Irmai įdomiausia, ar jos šeimoje išplitusi liga susijusi su katės susirgimu: ar gali augintiniai užsikrėsti nuo žmonių, o žmonės – nuo augintinių?

Susirgimai – skirtingi

Žvėryno veterinarijos gydyklos veterinarijos gydytojas Dalius Liutkus paaiškina, kad, minimai katei atlikus kraujo tyrimus, buvo diagnozuota kačių koronavirusinė infekcija.

„Ši liga gali būti tiek su išreikštais simptomais, tiek ir besimptomė, o tokie gyvūnai yra ligos nešiotojai. Kačių koronavirusu serga tik kačių šeimos atstovai, todėl katė niekaip negalėjo užsikrėsti šiuo virusu nuo savo šeimininkų. Šį virusą platina ir juo suserga tik katės“, – aiškina D. Liutkus.

Anot veterinarijos gydytojo, kačių koronavirusas priklauso tai pačiai virusų grupei, kaip ir COVID-19 virusas, tačiau tai yra skirtingi susirgimai.

„Šeimininkai neužsiminė apie tai, kad jie sirgo COVID-19 ir neuždavė tokių klausimų – būtume iš karto patikslinę susirgimų panašumus ir skirtumus“, – sako gydytojas.

COVID19 ryšys tarp žmonių ir augintinių: tai tik itin reti atvejai

COVID–19 plitimo pradžios laikotarpiu pasirodė keletas pranešimų apie teigiamus COVID-19 augintinių mėginių rezultatus, tačiau Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) laikosi pozicijos, kad naminiai augintiniai tikriausiai tik retais atvejais gali perduoti virusą savo šeimininkams.

Naujausiais duomenimis, Ligų kontrolės centras (CDC) taip pat nurodo, kad rizika, jog augintiniai gali nešioti SARS-CoV-2 ligą tarp žmonių, yra labai maža.

Todėl iki šiol laikomasi nuomonės, kad esama per mažai įrodymų, jog augintiniai gali pernešti ligą žmonėms, kad būtų pagrindo nerimauti. Vis dėlto, pripažįstama, kad reikalingi tolesni ligos plitimo tarp žmonių ir gyvūnų tyrimai.