Augo ant vienuolių rankų: našlaitėliais likusius du kačiukus jos maitino pipete

Katino Naglio gyvenimas prasidėjo Kernavėje prieš 12 metų. Čia užgimusį mažylį ir jo broliuką vienuolės maitindavo su pipete. Kačiukų mama, gyvenusi netoli Zibalų, kartą išbėgo į kelią ir buvo suvažinėta automobilio. Laimei, be mamos likę keturkojai našlaitėliai sulaukė meilės ir rūpesčio Kernavės bažnyčios bendruomenės rankose.

„Pas mus, amžiną atilsį, gyveno tokia seselė vienuolė Birutė. Ji čia dirbo bibliotekoje ir labai mylėjo katinus – ten buvo neapsakoma meilė. Ji tuos katukus pasiėmė ir augino. Visos seselės vienuolės ant rankyčių nešiojo, iš pipetės maitino, globojo“, – sako klebonas M. Talutis.

Ūgtelėjęs ir sustiprėjęs, netrukus Naglis tapo savo gelbėtojų palydovu, sekančiu iš paskos kiekviename žingsnyje. Štai, bibliotekoje dirbusią vienuolę jis smalsiai lydėdavo į biblioteką ir iš jos, nepatingėdamas įveikti nemažo atstumo. Katinas jaukiai susirangydavo kurioje nors knygų lentynoje, miegodavo ir laukdavo, kol vienuolei reikės išeiti iš darbo, o Nagliui – ją palydėti.
Marius Talutis ir katinas Naglis

Kernavė – pirmoji Lietuvos sostinė ir populiarus turistų traukos centras. Kasmet čia apsilanko maždaug 100 tūkst. lankytojų. Todėl Nagliui, mylinčiam aplinkinių dėmesį, čia to tikrai netrūksta – ir nieko keisto, kad drąsus katinas netruko būti pastebėtas.

Naglis labiausiai mėgsta atsistoti ten, kur daugiausia žmonių vaikšto. Prie visų žmonių jis prieina, sveikinasi, glaustosi, kabinėjasi. Ateina vieni žmonės vakarais čia pasėdėti, pikniką pasidaryti ar ką, ir tik jis suuodžia kokią mėsytę – iškart prisistato. Viena moteris sako: mes vieną kartą su miegmaišiu atvažiavome pamiegoti, miegam, miegam ir tik jaučiu – šilta šone pasidarė. Šitas katinukas priėjo, prisistatė. Jis visų draugas, kas tik čia atvažiuoja, kas tik ateina. Vaikai, jaunimas, suaugę ar senučiukai – visų, visų draugas“, – šypsosi M. Talutis.

Verslus katinas pats išsilaiko save, brolį ir šunį: per vasarą uždirbo 300 eurų

Klebonas juokiasi, kad Naglis – ne tik vietinė įžymybė, bet dar ir verslininkas. Katinas ne tik pats užsidirba pragyvenimui, bet ir išlaiko savo katiną brolį bei čia pat gyvenantį šunį.

Katino verslumas pradėjo reikštis piliakalnių apsuptyje vasaros metu veikiančiame restoranėlyje, kuriame jis begėdiškai prašo maisto. Klebonas iškart tai pastebėjo ir žinojo, ką reikia daryti.

„Vasaros metu kavinukėje kepa šašlykėlius, jų kvapas kilometrais sklinda. O katinas juk neturi gėdos jausmo – užtai ir pavadinau Nagliu. Tai jis visaip iš žmonių bando tuos šašlykus išmonyti: ir gražiai akytėmis žiūri, ir su kojyte stangstosi, ir ant kelių šoka. Viską daro, kad tik tų šašlykiukų gautų. Ir aš paskui pagalvojau, kad ne visi žmonės nori atiduoti tą mėsytę. Be to, nėra sveika gyvuliukui tas žmonių maistas. Tai galvoju – padėsiu jam aukų dėžutę su nuotraukyte. Ir, žinokite, pernai metais per visą vasarą jisai susirinko sau 300 eurų. Žmonės palieka“, – sako klebonas.
Katinas Naglis

Toks katino uždarbis leidžia išlaikyti net tris keturkojus. Už surinktus pinigus perkamas maistelis Nagliui, jo broliui ir šuniui – nepaisant to, kad su pastaruoju garsusis katinas nedraugauja.

Katiną įsimylėjo ir internautai

Garsusis katinas turi ir savo instagramo paskyrą „Kernavės ryžikas“, kurią stebi daugiau nei 3 tūkst. sekėjų. „Esu nupenėtasis ryžikas iš Kernavės klebonijos, darau viską, kad išsaugočiau piliakalnių orumą”, – rašoma paskyroje. Tačiau M. Talutis prisipažįsta, kad apie šios paskyros egzistavimą ilgą laiką pats nieko nežinojo, ir tik visai neseniai jam pavyko atskleisti, kas ją sukūrė.

„Jaunimas man sako: kunige, ar jūs matėte Kernavės ryžiko paskyrą? Sakau, kad nemačiau, bet pasižiūriu – tikrai yra tokia. Paskui čia didžiausia paslaptis buvo, kas tą „Kernavės ryžiką“ administruoja. Niekas niekam nesako. Tai vargais negalais, skersai per aplinkui susižinojau tą redaktorių. Labai mielas ir geras žmogus, gyvūnėlius mylintis jaunuolis“, – sako M. Talutis.

Klebono žiniomis, katino paskyra sukurta 2019 metais. Ketverius metus gyvuojančios paskyros kūrėjas turbūt net nesitikėjo, kokios sėkmės susilauks garsusis Kernavės katinas.

„Jis net nesitikėjo, kad čia bus tokia sėkmė. Iš pradžių buvo taip, kad kėlė nuotraukas su tokia sąlyga, kad jeigu surinksime kažkiek naujų sekėjų, įdėsime naują nuotrauką. Prašė gal dešimties, o dabar Naglis jau turi virš 3000 sekėjų. Nei vienas Lietuvos katinas neturi tiek sekėjų, kiek turi štai šitas pirmosios Lietuvos sostinės didysis kunigaikštis Naglis“, – džiaugiasi klebonas.

Mišių klausosi kaip žmogus, tačiau nevengia ir papokštauti

Nors įprastai Dievo namuose augintinių nesutiksime, Kernavės bažnyčios mišiose Naglis visuomet laukiamas. M. Talučiui neatrodo nepriimtina, jei bažnyčioje kas nors norėtų apsilankyti su augintiniu. Todėl jis neprieštarauja, kai žmonės nori atvykti į bažnyčią su augintiniais.
Laida „Duok leteną“, Brigita Ragickaitė ir Marius Talutis

„Būna, žmonės net ir šunį atsiveda ir klausia – kunige, ar galime šunį įsivesti į bažnyčią? Pagalvoju, Dieve, taigi tas gyvulėlis be nuodėmės. Aš nusidėjėlis, nuodėmingas žmogus, einu į bažnyčią, o jau katinėlis, kuris gyvenime jokios nuodėmės nėra padaręs, (...) į bažnyčią ateiti negali? Sakau – tegu užeina“, – teigia M. Talutis.

Klebonas pastebi, kad Naglis geba įsijautęs klausytis pamokslo, tačiau kartais iškrečia ir kokį nors nepiktą pokštą.

„Aišku, jis bažnyčioje yra zbitkų padaręs. Pavyzdžiui, per Didžiojo šeštadienio maisto šventinimą, kai žmonės atsineša kraitelius. Juose dešrytės nemažai, ji kvepia, o bažnyčios durys – atidarytos. Tie kraiteliai kartais ir ant žemės būna, tai Naglis tada eina per juos. O kartą tai tikrai gražiai pamokslo klausėsi, tiesiog kaip žmogus. Tik išgirsta, kad varpas skamba, tai jam nė nereikia sakyti, kad laikas eiti į bažnyčią“, – sako M. Talutis.

Paklaustas, kokių reakcijų sulaukia mišias lankantis katinas, klebonas pastebi, kad šiandien žmonės labai myli gyvūnus ir yra jiems daug geresni – tiek šunims, tiek katėms. Todėl bažnyčioje niekas nesistebi ir neprieštarauja.

Katiną traukia praktiniai dalykai: jis turi milijonieriaus mąstymą

Kernavės garsenybe vadinamas Naglis dalinasi geromis emocijomis su visais žmonėmis, kurie čia gyvena ar nusprendžia atvykti. Tad paklaustas, ką ketina toliau daryti su augančiu katino populiarumu, klebonas įsitikinęs, kad geros emocijos turi sklisti toli.
Marius Talutis ir katinas Naglis

„Visi atvažiuoja, pažaidžia, nusifotografuoja. Čia galima net galeriją padaryti. Kai pradėjo visi internetan krauti nuotraukas, tai kas tik jo neglostęs, kas tik su juo nežaidęs, ko tik jisai nevalgęs, su kuo tik jis nebendravęs. Jis ir mūsų prezidento Gitano Nausėdos šunį Grikį yra matęs. Atokiai laikėsi, bet laukia, kada Grikis vėl atvažiuos į Kernavę“, – sako M. Talutis.

Tiesa, Naglis nerodo didelio noro draugauti su šunimis. Klebonas sako, kad Kernavės žvaigždę labiau traukia kitokie dalykai.

„Jis užlipa ant tvoros, viską stebi ir galvoja: jūs darykite, ką norite, o aš aukštybėse sėdžiu ir į jus visus žiūriu. Mėgsta jis ant visokių paminklų užlipti, kad viską matytų. Netraukia jo šunys, jį traukia maistas ir kiti praktiniai dalykai. Jis kaip verslininkas – jis turi milijonieriaus mąstymą“, – įžvelgia klebonas.

Daugiau įdomių istorijų apie augintinius ir patarimų apie jų priežiūrą – laidoje „Duok leteną“ šeštadieniais 9:30 val. per „Delfi TV“.

Visą pirmosios laidos įrašą galite pamatyti čia.