Ši šventė ne tik populiari, bet ir itin pelninga – skaičiuojama, kad kasmet pasaulyje jai išleidžiama maždaug 24 mlrd. JAV dolerių, iš kurių daugiau nei 1 mlrd. tenka augintinių dovanoms bei veikloms kartu ir šis skaičius vis auga.

Per pastaruosius 10 metų šeimininkų, Meilės dienos proga savo augintiniams perkančių dovanas, skaičius išaugo net 17 proc. Įdomu ir tai, jog remiantis kasmet „Proper Insights and Analytics“ atliekamu išlaidų šv. Valentino dienai tyrimu, nuo pernai metų gerokai padidėjo suma, kurią planuojama išleisti augintinio dovanai, – nuo 38,36 iki 52,65 JAV dolerių, o dovanos antrai pusei vertė nežymiai nukrito nuo 130,8 iki 130,75 JAV dolerių.

Kuo toliau, tuo labiau stulbina ir žmonių išradingumas – kokios yra populiariausios Valentino dienos su augintiniu idėjos ir ką svarbu prisiminti gyvūnų mylėtojams, pranešime žiniasklaidai aptaria KIKA komunikacijos projektų vadovė Karolina Tuminauskaitė.

Dovanas keičia į pramogas ir fotosesiją kartu

Kaip teigia K. Tuminauskaitė, augintiniai žmonių gyvenime užima ypatingą vietą, yra laikomi pilnaverčiais šeimos nariais, todėl nenuostabu, jog minint Meilės dieną yra lepinami – taip šeimininkai gali atsidėkoti už dėmesį ir atsidavimą, kuriuos jiems kasdien dovanoja keturkojai draugai.

„Gyvūnų šeimininkai neretai įvairiomis progomis dovanoja augintiniams skanėstus, žaislus, pledus, aksesuarus, mielą aprangą, tačiau vis dažniau pastebime, jog augintiniai lepinami ne tik dovanomis, bet ir pramogomis kartu. Nors Lietuvoje tai dar nėra itin populiaru, užsienyje žmonės nebesistebi išvydę šeimininkus, SPA procedūromis besimėgaujančius kartu su šunimi, – tai vis dažniau leidžia ir paslaugų teikėjai“, – šypsosi ekspertė.

Anot jos, šeimininkai ir augintiniai vis dažniau derina ir savo aprangą, per Valentino dieną dėvi raudonų, rožinių atspalvių drabužius, batus, kitus aksesuarus, puoštus širdelėmis ir panašiais akcentais. „Kol vieniems užtenka pasipuošti, kiti kartu su augintiniais įsiamžina ir Valentino dienos fotosesijoje, planuoja kartu pavakarieniauti gyvūnams draugiškoje kavinėje ar palepinti gardžiu bei sveiku skanėstu namuose“, – pastebi K. Tuminauskaitė.

Dar viena Meilės dienos idėja – menas, kuriamas kartu su augintiniu: „Ant šilko ar drobės galite su augintiniu piešti, taškyti dažus, o vėliau tokiu meno kūriniu – veiklos kartu prisiminimu – papuošti namus. Tiesa, svarbu užtikrinti augintinio saugumą, naudoti tik natūralias priemones.“

Meilė = rūpestis

Visgi, K. Tuminauskaitė įsitikinusi, jog geriausia dovana augintiniui bet kokia proga, yra rūpestis juo ir saugūs namai, kuriuose jaučiasi mylimas.

„Manau, kad meilę galima prilyginti rūpesčiui, nes tai tapatu, todėl prieš dovanodami dovanas ar planuodami fotosesiją, šeimininkai pirmiausia turėtų sąmoningai suprasti savo keturkojo šeimos nario poreikius ir juos patenkinti, užtikrinti fizinę bei emocinę jo gerovę“, – pastebi gyvūnų priežiūros ekspertė ir priduria, jog rūpestis ne visuomet reiškia tik žaidimus ar laiko leidimą drauge – tai ir laiku pastebėta problema bei žinojimas, kaip ją išspręsti.

„Sveika, subalansuota, visavertė mityba, mokėjimas perskaityti etiketes, supratimas, kas patenka į augintinio burną, organizmą, kas jam neša naudą, o kas gali pakenkti, net gebėjimas laiku pastebėti pasikeitusį elgesį, pranešantį apie galimas problemas, – visa tai yra tikroji meilė augintiniui“, – tikina K. Tuminauskaitė.

„Nutinka ir taip, kad augintinis, rodos, gyvena svajonių gyvenimą, turi viską, ko reikia – nuo maisto, žaislų iki kasdienio šeimininkų dėmesio, bet, pavyzdžiui, aplink jo akis „puikuojasi“ rudos ašarų dėmės. Ir tai tikrai nereiškia, kad šeimininkai jo nemyli – dar ir kaip myli, tačiau tikrasis rūpestis yra ir žinojimas, kodėl taip vyksta ir sprendimo būdų ieškojimas. Galbūt maiste yra netinkamai parinkti baltymų šaltiniai, kurie alergizuoja augintinį, pavyzdžiui, vištiena ar jautiena, o gal jam netinka skanėstai su grūdinės kilmės ingredientais?

Bet kokiu atveju, reikia ieškoti išeities, kaip savo mylimam keturkojui padėti. Štai čia slypi tikrasis rūpestis: suprasti, padėti, patenkinti kasdienius jo poreikius“,– pastebi ekspertė ir primena, kad sveiko bei laimingo augintinio formulė susideda iš 80 % subalansuotos mitybos ir 20 % kasdieninės bei veterinarinės priežiūros.

„Svarbu nepamiršti ir kasdienės priežiūros – tai ir higienos procedūros, tokios kaip dantų, ausų valymas, nagų kirpimas, maudymas, tinkamos kosmetikos pasirinkimas, žinojimas, kad jos sudėtyje neturi būti kenksmingų cheminių priemaišų, tokių kaip silikonai, parabenai, periodiškas apsilankymas pas veterinarus.

Į kasdienį rūpestį įeina net ir temperatūros už lango įvertinimas, tinkamos aprangos ir apsaugos nuo žvarbaus oro augintiniui parinkimas. Visa tai – rūpestis, o juk rūpestis lygu meilė“, – apibendrina K. Tuminauskaitė.

Abipusė gerovė

Kaip teigia KIKA atstovė, psichologai išskiria net kelias naudas, kurias teikia augintiniai: jie gali padėti šeimininkui sumažinti įtampą ir stresą, pagerinti nuotaiką ir netgi kurti sveikus įpročius. Taip pat pastebima, jog žmonės, kurie turi gyvūnus, rečiau patiria vienišumo jausmą, o kasdienis šuns vedžiojimas gali teigiamai atsiliepti net ir šeimininko fizinei sveikatai, svorio kontrolei.

Santykio nauda pastebima ir augintiniams – glostomi gyvūnai išskiria daugiau laimės hormono oksitocino, o maitinami pagal taisyklingos mitybos ratą (80 proc. sauso ir apie 10–12 proc. konservuoto pašaro, maždaug 3–5 proc. skanėstų, o likusi dalis, 1–3 proc., skirti papildams) yra energingesni. Subalansuota ir visavertė mityba, tinkamai pagal augintinio gyvenimo etapą parinkti papildai, gali padėti prailginti jo gyvenimą.

Tačiau K. Tuminauskaitė pastebi, jog neužtenka vien glostyti savo šunį ar katę, kartu leisti laiką, žaisti ar šerti gyvūną – esame atsakingi už fizinę ir psichologinę savo keturkojo gerovę.

„Augintinis, kaip mažas vaikas, – pats savimi nepasirūpins, todėl šeimininkai turi atsakingai patikrinti, ar naudojama kosmetika yra natūrali, o pašaras – subalansuotas ir pilnavertis, prieš einant į lauką, įvertinti oro sąlygas ir, jei reikia, gyvūną aprengti, pasirūpinti šviesą atspindinčiomis detalėmis, saugoti jo pėdutes. Atsakingas požiūris į augintinio gerovę padės kuo ilgiau džiaugtis abipuse meile“, – apibendrina ekspertė ir linki, kad Meilės diena augintiniams būtų kiekvieną dieną.