Tikriausiai ne vienas keturkojo šeimininkas sutiktų, kad tiek augintinio sveikatai, tiek išvaizdai daug reikšmės turi tinkama mityba. Jei gyvūnas bus šeriamas netinkamai, ilgainiui tai gali sukelti liūdnas pasekmes. Pasak M. Gaigalaitės, svarbiausia rinktis aukštos kokybės, subalansuotą pašarą skirtą gyvūnams. Taip augintinis gaus visas reikiamas maistines medžiagas, vitaminus ir mineralus.

Tiesa, augintinių šeimininkai dažnai nori pradžiuginti ir palepinti savo keturkojus, tad po pagrindinio pašaro duoda ir skanėstą. „Skanėstą svarbu rinktis gyvūnams tinkantį, kuris ne tik būtų gardus, bet ir papildytų kasdienį augintinio racioną ir, svarbiausia, nepakenktų jo sveikatai“, – akcentuoja M. Gaigalaitė.

Kita vertus, įvairių švenčių ar augintinio gimtadienio proga šeimininkai sugalvoja palepinti juos gardesniu kąsneliu nuo savo stalo, tačiau, pasak ekspertės, tai yra ne pats geriausias pasirinkimas, verčiau pasirinkti netradicinį skanėstą, skirtą šunims – spurgą, sausainius ar net tortą, specialiai gyvūnui pritaikytas skanėstas bus ne tik sveikas, bet ir skanus bei džiuginantis augintinį.

Rinkitės atsakingai

Skanėstų pasirinkimas išties platus – įvairūs džiovintos mėsos gabaliukai, juostelės, lazdelės, sausainiukai, kreminiai skanėstai, įvairių dydžių ir formų kramtalai, vytinti kaulai, džiovinti mėsos subproduktai – ausys, skrandžiai, širdys. Pasirinkimas toks didelis, kad kartais gali būti sunku apsispręsti, kuo palepinti savo mylimą augintinį.

Augintinių parduotuvės tinklo atstovė pabrėžia, kad renkantis skanėstus didžiausią dėmesį reikėtų atkreipti į jų sudėtį, kuo ji natūralesnė, tuo skanėstas sveikesnis. „Jei turite alergišką augintinį rinkitės hipoalerginius skanėstus arba tuos, kurių sudėtyje nėra alergizuojančių ingredientų“, – sako M. Gaigalaitė.

Tiesa, net ir alergiškam augintiniui išrinkti tinkamus skanėstus nėra sudėtinga, jei atkreipsite dėmesį į sudėtį ir pakuotės ženklinimą. „Jei augintinis alergiškas tam tikram gyvūninės kilmės baltymų šaltiniui rinkitės skanėstus su vienu gyvūninės kilmės baltymu, venkite rinktis skanėstus, kurių sudėtyje nurodoma, mėsa ir mėsos produktai, tai reiškia, kad šiuose skanėstuose bus ne vienas gyvūninės kilmės baltymas, bet gali būti ir kitokios mėsos, kuri augintiniui gali netikti“, – perspėja specialistė. Anot jos, tokiam augintiniui geriausia rinktis džiovintos mėsos skanėstus, kurių sudėtyje nėra papildomų ingredientų.

Svarbu pasirinkti tinkamo dydžio ir konsistencijos skanėstus, anot specialistės, senyvo amžiaus gyvūnui geriausia duoti minkštesnius, mažesnius skanėstus, o treniruočių metu – idealiai tiks maži gabaliukai arba tokie skanėstai, kuriuos galima lengvai suplėšyti. Kramtalai ir įvairūs ilgo graužimo skanėstai labiausiai tinka, jei norisi ramybės valandėlės namuose, nes jie primena žaislą. Renkantis skanėstus katei, šuniui ar graužikui, svarbu atsižvelgti į augintinio poreikius, amžių ir kokiu tikslu skanėstus duodate.

Nepadauginkite!

Kaip ir pašaro, taip ir skanėstų tikrai gali būti per daug. „Per didelis kiekis skanėstų gali sukelti virškinamojo trakto sutrikimus, o ilgainiui gali atsirasti viršsvoris ar nutukimas bei su tuo susijusios ligos, todėl svarbu skanėstų kiekį normuoti. Tinkamą normą išsiaiškinti nesudėtinga, jos dažniausiai būna surašytos ant skanėstų pakuočių, jomis ir reikėtų vadovautis“, – sako „Pet24“ atstovė.

Specialistė ragina nepamiršti, kad skanėstų kiekis įskaičiuojamas į bendrą dienos racioną, todėl duodant jų, įprasto pašaro normą reikėtų atitinkamai sumažinti. „Svarbu atkreipti dėmesį į augintinio amžių bei aktyvumo lygį. Kuo augintinis aktyvesnis, tuo daugiau maistinių medžiagų jam reikia, todėl ir didesnis kiekis skanėstų didelės žalos nepadarys“, – sako gyvūnų tinklo atstovė.

Tiesa, per dažnai duodami tos pačios rūšies ir skonio skanėstai ilgainiui augintiniui gali pabosti. „Jei augintinis neturi alergijų ar kitų sveikatos problemų, galima drąsiai rinktis skirtingus gardumynus ir taip paįvairinti augintinio dienos racioną“, – sako M. Gaigalaitė. Pasak jos, dresūros metu treneriai dažnai pataria turėti įvairių skanėstų ir žinoti, kurie augintiniui yra patys skaniausi, nes už juos augintinis mielai atliks net ir sudėtingą užduotį.

Pašaras yra būtinas tam, kad augintinis gautų maisto medžiagų ir būtų sveikas, o skanėstai yra nebūtina raciono dalis. Tad, rekomenduojama juos duoti kaip tam tikrą atlygį už tinkamą elgesį ar įvykdytą užduotį. „Laikantis tokio principo augintinį bus lengva dresuoti, o ir augintinį motyvuosite lavintis bei stiprinsite tarpusavio ryšį. Skanėstai gali padėti įtraukti augintinį į įvairius žaidimus, ugdyti jų loginį mąstymą, tam gali būti pasitelkiami ir specialūs žaislai“, – sako specialistė ir priduria, kad taip ne tik palepinsite mylimą augintinį, bet ir padėsite jam tobulėti.