„Gaila, bet net tarp registruotų gyvūnų augintinių veisėjų pasitaiko pažeidėjų. Ne tik dokumentacijos bei registracijos pažeidimų, bet ir netinkamų sąlygų gyvūnams augintiniams laikymo vietose. Patalpos nebuvo tinkamai vėdinamos ir šildomos, voljerai bei aptvarai buvo nepakankamai erdvūs ir švarūs, nepatogūs gultai, trūko visaverčio ir reguliaraus maitinimo bei veterinarinės priežiūros. Iš dviejų registruotų veisėjų dėl to teko konfiskuoti gyvūnus augintinius ir perduoti laikinai globai. Šiais gyvūnų gerovės metais tikriname visas gyvūnų laikymo vietas, siekdami ne tik išaiškinti pažeidimus, bet ir paraginti gyvūnų veisėjus, globėjus ir laikytojus atsakingiau vykdyti savo pareigas“, – sako VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja – valstybinė veterinarijos inspektorė Diana Daina Šutovienė.

Šiais metais VMVT patikrino 408 registruotus gyvūnų augintinių veisėjus ir 303 norinčiuosius pradėti tokią veiklą, bet dar nepraėjusių patikrų ir negavusių registracijos numerių. Kartu tai sudaro trečdalį iš visų 2112 Lietuvoje jau registruotų veisėjų, kurių skaičius per pusmetį padidėjo beveik trimis su puse šimto. Norinčiųjų užsiimti veislininkyste kasmet ženkliai daugėja.

Tuo tarpu, šiųmečių patikrinimų metų daugiausia neatitikimų teisės aktuose nustatytiems reikalavimams rasta ženklinant ir registruojant gyvūnus augintinius bei užtikrinant jauniklių vadų atsekamumą ir privalomą jų vakcinaciją. Patikrų metu taip pat išaiškinta pavienių nelegalios komercinės veiklos atvejų, įskaitant, kai gyvūnų augintinių veisimu užsiima asmenys ar organizacijos, neregistravę tokios veiklos VMVT, neteisėtai vykdo komercinę prekybą gyvūnais augintiniais.

VMVT atkreipia dėmesį, kad daugėjant gyvūnų veisimu, globa, laikymu ar prekyba norinčių užsiimti žmonių ar organizacijų bei augant į Lietuvą įvežamų keturkojų skaičiui, ypač svarbu atidžiai paisyti ir nuosekliai laikytis tokias veiklas reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų – ne tik tinkamai prižiūrėti bei rūpintis ir neskriausti keturkojų, bet ir kruopščiai vesti jų apskaitą, tvarkyti dokumentus, laiku paženklinti mikroschema ir paskiepyti nuo pasiutligės.

Norintieji įsigyti ar priglausti šunį, katę ar šešką raginami nepasitikėti abejotinos reputacijos gyvūnų augintinių veisėjais ar prekeiviais – jų patikimumą turėtų liudyti ne tik tinkamos sąlygos gyvūnų laikymo vietose, bet ir tvarkingi dokumentai: veisėjo registravimo VMVT numeris, pažymos, diplomai, palankūs kitų vartotojų atsiliepimai.

Visa informacija apie gyvūnų veislininkystės taisykles bei reikalavimus VMVT svetainėje Internete Veislininkystė | Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (vmvt.lt).