Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, bene didžiausia išlaidų dalis, skiriamų keturkojo draugo išlaikymui, atitenka maistui ir skanėstams, o kad kokybiškas gyvūnų pašaras yra labai brangus, įsitikinę daugelis gyvūnų augintojų.

Tačiau „KIKA“ tinklo veterinarijos gydytoja Kamilė Ausmanė su tuo nesutinka ir teigia, jog tai – mitas, o pasirūpinti, kad gyvūnas mėgautųsi jam skirtu, sveiku ir subalansuotu pašaru, padedančiu gyventi sveikiau ir ilgiau, galima visai nebrangiai, bei pataria, į ką atkreipti dėmesį renkantis.

Maistas nuo žmonių stalo – ne gyvūnams

Ekspertė pasakoja, kad nors prieš porą dešimtmečių buvo įprasta matyti šeimininkus besidalinančius su savo augintiniais maistu nuo stalo, šiomis dienomis tai išvysti galima daug rečiau, o žmonės beveik išmoko pamoką, kad jų maistas nėra tinkamas gyvūnams.

„Toks maistas nepatenkindavo visų gyvūno organizmo poreikių, dirgindavo skrandį, sukeldavo alergijas ar kitus negalavimus, tačiau dažnas jį rinkdavosi dėl finansinių sumetimų, – pasakoja K. Ausmanė ir priduria, kad sausas pašaras šiuolaikiniam skubančiam žmogui gali padėti sutaupyti ne tik pinigų, bet ir laiko. – Sausas pašaras nuolat skubančiam šeimininkui yra patogus, laiką taupantis sprendimas, nes nereikia virti mėsų, košių ar kitų, žmonėms skirtų ir augintiniui visiškai netinkančių, produktų.“

Ekspertė pažymi, jog svarbu nepamiršti, kad mityba yra visa ko pagrindas, todėl labai svarbu laikytis taisyklingos formulės – 95 proc. pašaro ir iki 5 proc. skanėstų bei papildų. Jos teigimu, būtent sausą pašarą galima prilyginti taisyklingai, subalansuotai mitybai, nes jo granulėse yra viskas, ko reikia gyvūnui: mėsa, vitaminai, mineralai ir kiti papildomi ingredientai, svarbūs gerai augintinio savijautai ir sveikatai palaikyti, o tai ypatingai svarbu gyvūnui, turinčiam sveikatos problemų.

Anot K. Ausmanės, ne mažiau svarbu ir tai, kad toks maistas augintiniui gali būti parinktas ne tik pagal sveikatos būklę, bet ir kitus konkrečius jo poreikius – amžių, kailio spalvą, aktyvumą, veislę ar net sveikatos problemas.

„Maistas, kuris tinka jaunam gyvūnui, visai nebetiks senam. Sterilizuotai katei netiks įprastas kačių maistas, o aktyviam gyvūnui reikės kitokios sudėties pašaro nei mažiau judančiam. Atsižvelgti reikėtų ir į kitus veiksnius, tokius, kaip kailio spalva. Pavyzdžiui rudos ir baltos spalvos šunims tas pats pašaras netiks, nes skiriasi šių gyvūnų poreikiai – rudo kailio atstovams svarbu išlaikyti ryškią kailio spalvą, o baltiems bene svarbiausia užduotis yra kovoti su rudomis ašarų dėmėmis, todėl visuomet atsižvelkite į konkrečius savo augintinio poreikius“, – skirtumus vardija K. Ausmanė ir primena, kad problemoms spręsti reikėtų pasitelkti visą sprendimų ratą: nuo skanėstų, pašaro iki kosmetikos ir priežiūros priemonių.

Svarbu ne kaina, o sudėtis

Veterinarijos gydytoja paneigia mitą, kad maža pašaro kaina būtinai reiškia prastą kokybę ir sako, jog naudą gyvūnui lemia visai ne kaina.

„Visi šunų ir kačių augintojai nori, kad jų keturkojai draugai būtų sveiki, todėl maistą renkasi itin atidžiai – juk nuo jo priklauso gyvūno savijauta. Šiuo metu gyvūnų maisto pasirinkimas yra labai platus, todėl rinkdamiesi sausą pašarą visada žiūrėkite į jo sudėtį, nes būtent ji, o ne kaina, lemia maisto kokybę, – dėmesį atkreipia K. Ausmanė bei siūlo visuomet pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju ar pardavėju, nes teisingai parinktas sausas pašaras gali turėti skirtingas funkcijas ir padėti spręsti įvairias problemas. – Kokybiškas sausas pašaras gali netgi prailginti jūsų augintinio gyvenimo trukmę, o to juk ir trokšta visi šeimininkai.“

Gali padėti sutaupyti

Ekspertės manymu, nėra nieko keisto, kad dauguma žmonių galvoja, jog maitinti savo augintinius aukščiausios kokybės pašaru kainuoja brangiai, tačiau tiesa, anot K. Ausmanės, yra kiek kitokia – kokybiškas augintinių pašaras kainuoja mažiau nei kasdienis maisto su mėsa ruošimas.

„Pavyzdžiui, aukščiausios klasės gyvūnų maistas yra vadinamas „Super Premium“ – tai reiškia, kad šis pašaras pasižymi inovatyviais ingredientais bei atspindi naujausiomis tendencijomis ir technologijomis grįstą sveiką augintinių mitybą. Tokių pašarų sudėtyje – tik aukščiausios kokybės ingredientai, juose ne tik augintiniams būtina mėsa ar žuvis, bet ir įvairūs mūsų keturkojų sveikatai naudingi mineralai, vitaminai bei kiti natūralūs ir savijautą gerinantys priedai, taigi, pagrindinis skirtumas, kodėl sausas kokybiškas pašaras gyvūnams atsieina pigiau – jo reikia nedaug, todėl kasdienė jūsų augintinio mityba taip pat kainuos nedaug“, – naudą pristato ekspertė.

„Kalbant apie konkrečias kainas, mažų veislių šunų (nuo 1 kg) dienos normos kaina prasideda vos nuo 0,10 euro centų, vidutinių (nuo 5 kg) – nuo 0,31 euro centų, o didelių veislių šunų (nuo 15 kg) dienos norma gali kainuoti nuo 0,32 euro centų. Palyginimui galime paskaičiuoti, kad mažo šuns dienos normos kaina maistui nesiekia net dešimtadalio kavos puodelio kainos. Jei skaičiuosime, kad kava kainuoja 2,8 euro, tai už šią sumą mažą šuniuką galite išmaitinti net 28 dienas“, – skaičiuoja veterinarijos gydytoja ir priduria, kad tuo, jog visi augintiniai galėtų gauti sveiko ir subalansuoto maisto, rūpinasi ne tik šeimininkai, bet ir patys verslai.

Įvertinkite savo galimybes

Visgi „KIKA“ tinklo veterinarijos gydytoja atkreipia dėmesį, kad maistas – tik vienas iš dalykų, apie kurį rūpestingas šeimininkas privalo pagalvoti. Prieš priimdami sprendimą į šeimą priimti naują narį, turite įvertinti, ar galėsite sau tai leisti tiek finansiškai tiek ir laiko prasme.

„Gyvūno auginimas yra atsakingas sprendimas, o kiekvienas šeimininkas savo augintiniui nori suteikti viską, kas geriausia, todėl paskaičiuokite, ar esate tam pasiruošę“, – ragina ekspertė ir priduria, kad kaina, apie kurią kalbama, susideda toli gražu ne vien iš išlaidų – tai ir jūsų laikas, dėmesys, o kartais ir bemiegės naktys.