Vaistai nuo skausmo tapo kasdienybe: viskas prasidėjo nuo keistos pozos

„Jai buvo 4 mėnesiai, kai pradėjo daryti tokią „maldininko“ pozą – užpakalį laikydavo pakeltą į viršų, o priekine kūno dalimi glausdavosi prie žemės. Ji visada buvo linksma, norėjo žaisti, vizgino uodegą, ir man atrodė, kad ta atsikartojanti poza yra toks jos savitas įprotis, jai taip patogu, o iš šalies atrodo juokinga“, – pasakoja Justina.

Nuo to laiko šeimininkė su augintine ne kartą lankėsi pas veterinarijos gydytojus, tačiau apžiūros metu nieko įtartino nebuvo pastebėta. Būdama 7 mėnesių, kalytė pradėjo rečiau valgyti, tačiau išliko linksma ir aktyvi. Vis dėlto, Justina sunerimo, kai kalytė pradėjo maždaug kas savaitę vemti tulžimi su kraujingomis priemaišomis.

„Vežiojau ją pas gydytojus, ieškojome priežasčių. Iš pradžių bendri kraujo tyrimai nieko nerodė, vėliau atskirai atliko organų funkcionavimą rodantį tyrimą. Jo rezultatai gydytojai sukėlė įtarimą, todėl papildomai atliko kasos tyrimus. Jie parodė pankreatitą – kasos uždegimą“, – sako Justina.

Paskyrus 10 dienų antibiotikų kursą, vilnietė tikėjosi, kad tuo viskas ir pasibaigs, tačiau tai buvo tik pradžia. Po gydymo augintinė dar kartą vėmė tulžimi, šįkart joje buvo akivaizdžiai daug šviežio kraujo. Veterinarijos gydytojams atlikus gastroskopiją, paaiškėjo, kad kalytei ne tik pankreatitas – jai patvirtinta skrandžio erozija, skrandžio opa ir dvylikapirštės žarnos opa su ūmiu kraujavimu.
Justinos augintinė

Šiandien vos 9 mėnesių Kudlė negali užmigti negavusi stiprių nuskausminamųjų, o gydytojai prognozuoja, kad kalytės laukia ilgi gydymo mėnesiai. Šuo turi vartoti vaistus ir laikytis griežtos dietos. Padėti kalytei grįžti į gyvenimą be skausmo besistengianti Justina šiandien nori atkreipti šuns šeimininkų dėmesį – atsikartojanti neįprasta šuns poza, kuri gali mums atrodyti linksma, iš tiesų gali turėti liūdną reikšmę.

„Laikydamas užpakalinę dalį iškeltą, šuo taip gali malšinti jaučiamą skausmą. Į „maldininko“ pozą reikia atkreipti dėmesį, jei ji atsikartoja. Veterinarijos gydytojai dažnai pabrėžia, kad suprastėjusią šuns sveikatą rodo vangumas, dingęs apetitas – tačiau būna ir taip, kad šuniukai linksmai žaidžia net ir turėdami didelių bėdų“, – įspėja Justina.

Svarbu žiūrėti ne tik į šuns pozą, bet ir į aplinkybes

Šunų šeimininkams ne visada pavyksta atpažinti, ką reiškia jų augintinių kūno kalba. Nežinodami, ką reiškia tam tikri augintinių judesiai, galime klaidingai manyti, jog taip šuniui tiesiog patogu elgtis. Kartais neįprasti gyvūno judesiai iš šalies gali atrodyti žaismingai ir kelti šypseną, todėl net neįtariame, kad šuo tam tikrais judesiais praneša apie jaučiamą diskomfortą ar skausmą.

Taigi, „maldininko“ poza, kuomet gyvūnas galinę kūno dalį laiko iškeltą, o priekinę nuleistą – vienas iš šunų elgsenos modelių, kuris gali reikšti, kad šuniui reikia pagalbos. Tačiau, kaip pastebi „Dr. Vet“ veterinarijos gydytoja Austėja Zykutė, tokia augintinio poza ne visada reiškia tai, kad gyvūnas jaučiasi blogai. Todėl, vertinant šios pozos reikšmę, būtina atsižvelgti į aplinkybes.

„Ar kartais vadinama „maldininko“ poza kažką reiškia, reikia žiūrėti pagal situaciją. Jei šuo vizgina uodegą, po pasilenkimo būna linksmas, šokinėja, nori čiupti skaniuką – greičiau tai žaidimo išraiška. Jei šuo tokia poza atsitupia be jokių žaidimo ženklų, uodega paspausta, nevizginama, ausys nuleistos, šuo prasčiau ėda, yra viduriavimas, vėmimas, išsipūtęs pilvas – tai greičiau skausmo išraiška. Tokia poza šuo gali atsitūpti esant bet kokiems pilvo srities skausmams. Taigi, pastebėjus tokius požymius, reikėtų apsilankyti pas gydytoją apžiūrai ir tolimesniems tyrimams“, – aiškina veterinarijos gydytoja.

Tam tikri judesiai gali pranešti ir apie sąnarių problemas

Kad šuo nesijaučia gerai, gali parodyti ir kiti neįprasti judesiai. A. Zykutė įvardija, kokie dar judesiai dažniausiai išduoda suprastėjusią augintinio būklę, apie kurią svarbu pranešti veterinarijos gydytojams.
Sėdėjimas ant šlaunies (viršuje)

„Šokčiojimas ant trijų kojų kartais gali rodyti kelio girnelės nestabilumą. Jei senesnis gyvūnas prieš guldamas ilgai trypčioja vietoje, lyg bandytų įsitaisyti, tai gali rodyti sąnarių skausmus. Šokinėjimas kaip triušiui, kai, statant priekines kojas, pakyla abi galinės, gali rodyti klubų displaziją. Jei gyvūnas dažnai sėdi ant šlaunies, o ne tupi ant keturių kojų, tai gali rodyti kryžminių raiščių ar meniskų problemas“, – įspėja A. Zykutė.

Šunų šeimininkams pravartu žinoti ir tai, į kokius susirgimus labiau linkusi jų augintinio veislė, ir atidžiau sekti žinomas silpnąsias vietas. Pavyzdžiui, veterinarijos gydytoja nurodo, jog mažų veislių šunys yra jautresni riebiam, sunkiai virškinamam maistui.

„Mažų veislių šunims reikia užtikrinti tinkamą mitybą, neduoti maisto „nuo stalo“, nes bet koks keptas, riebus, sūrus maistas gali sukelti žarnyno problemas. Pudeliukai taip pat linkę į maistinę bei aplinkos alergijas, kurios dažnai yra pirminė niežulio, ausų uždegimo, odos bėrimų priežastis. Pudeliukai taip pat turi polinkį išnyrančioms kelio girnelėms, dantų problemoms, o senatvėje – širdies problemoms. Kasmetinis sveikatingumo patikrinimas galėtų padėti užtikrinti ankstyvą problemų indentifikavimą ir prevenciją“, – pabrėžia veterinarijos gydytoja.