Prašo pranešti radus įkalčių

Gruodžio 16 dieną sunegalavo fotografės ir rašytojos Neringos Rekašiūtės šuo. Tuomet menininkė nuvyko pas veterinarą. Ten ji ir sužinojo, kad kelios dienos prieš buvo atvežti ir kiti augintiniai su tokiais pačiais apsinuodijimo simptomais. Neringos šuo šiuo metu sveiksta, tačiau yra augintinių, kurie neišgyveno.

„Kai pasidalinau, kas nutiko mano šuniukui, kad jam buvo priepuolis ir traukuliai, atsiliepė ir kiti žmonės. Atsirado ir daugiau istorijų, kai kurie šuniukai neišsikapstė ir mirė. Kiek žinome, bent du. Savivaldybė atsiuntė patrulius, kad jie tikrintų, policija taip pat žino, kas vyksta, renku informaciją iš liudininkų ir siųsime pareigūnams. Visi žino situaciją ir ją stebime. Didžiausias džiaugsmas yra dėl didelio bendruomenės įsitraukimo. Padarėme plakatus, visi juos kabina gatvėse ir rusų, ir lietuvių kalbomis, kad kuo daugiau žmonių sužinotų. Plakatai įspėja, kad žmonės saugotų šunis ir praneštų, jeigu ką nors pastebės. Taip pat jie įspėja ir apie žiaurų elgesį su gyvūnais ir kad už tai gresia baudos ir didžiulė atsakomybė“, – pasakoja Neringa.

Neringa Rekašiūtė

Anot jos, iš to, kiek iki šiol pavyko išsiaiškinti, šunys apsinuodija paragavę lauke palikto faršo ar dešros su vaistais, tačiau nuodai gali būti palikti ir kitu pavidalu. Gyventojai jau turi įtariamųjų.

„Yra viena senyvo amžiaus moteris, kuri grasina šunis ir jų šeimininkus papjauti, kitas vyresnio amžiaus vyras kaimynams gyrėsi, kad ketina išnuodyti aplinkinėse gatvėse gyvenančias kates. Manau, tokie žmonės tiesiog turi kažkokią nesveiką savo susigalvotą misiją ir jiems patiems turbūt reikia didelės pagalbos. Jie sukelia grėsmę tiek žmonėms, tiek gyvūnams“, – teigia ji.

Pašnekovė sako, kad nors bendruomenė sukilo ir kaltininkai galiausiai atsiras, šunų šeimininkams labai neramu.

„Dabar reikia labai saugoti šunis, labai akylai stebėti, ką jis uosto, kad nieko nepaimtų nuo žemės. Ir jeigu žmonės randa kažką įtartino, tai to neišmesti, o kviesti policiją, kad ji galėtų tą jauką paimti kaip įkaltį“, – sako Neringa.

Labiausiai pasisaugoti turėtų Kauno, Mindaugo, Šaltinių, Aguonų, Naugarduko gatvėse gyvenantys ar augintinius vedžiojantys žmonės.

Pašnekovė sako, kad labiausiai baiminasi, kad dėl apnuodijimo jos augintiniui nebūtų iššaukta epilepsija, kuri tęsis visą gyvenimą. „Gydymas po viso šito gyvūno yra brangus, tačiau matyti kaip kankinasi tas, kurį laikai savo šeimos nariu, – daug baisiau“, – teigia ji.

Vengia pavojingų gatvių

Metų ir dviejų mėnesių šuniuką auginanti ir jį Naujamiestyje vedžiojanti Beatričė sako į lauką augintinį veda su baime. Ji teigia girdėjusi, kad gatvėse išbarstytas jaukas su neaiškiais vaistais jauniems augintiniams dar pavojingesnis.

Naujamiestis

„Pradėjo visi kalbėti, kad šunys nuodijami tyčia. Vis daugiau žmonių ėmė apie tai rašyti. Kad tai vyksta būtent Naujamiestyje. Žmonės vaikšto, apžiūri teritorijas, ar nėra kur palikta tų nuodų. Viena mergina rašė faršo ir dešrų su tabletėmis radusi prie tokių laiptukų netoli Kiaušinio skulptūros. Kai pradėjome domėtis, pamatėme, kad šita istorija kartojasi. Prieš kelis metus buvo lygiai tas pats tame pačiame rajone“, – sako vilnietė.

„Pati turėdama šunį žinau, kad labai sunku sužiūrėti, kad jis ko nors nepaimtų nuo žemės. Kasdien į lauką einame su baime. Dabar stengiamės šiek tiek į kitą pusę sukti. Visos tos vietos, kur eidavom anksčiau, tapo pavojingos“, – priduria ji.

Beatričė teigia, kad iš pradžių buvo keliamos versijos, kad galbūt vietinė parduotuvė ar ligoninė, naikina žiurkes ir šunys užvalgė joms skirtų nuodų, bet veterinarai paaiškino, kad žiurkių nuodai veikia kitaip ir nuo jų augintiniai kraujuotų.

„Nors sakoma, nepagautas ne vagis, bet rasti faršo gabaliukai su tabletėmis, taigi panašu, kad tai vyksta specialiai“, – kalbėjo ji.

Nukenčia įvairiai

Veterinarijos gydytojas Jovydas Bajorinas sako, kad pagrindiniai augintinio apsinuodijimo simptomai – vėmimas, viduriavimas, vangumas, traukuliai, temperatūros pokyčiai, gali būti pakitusi gleivinės spalva.

Anot jo, kaip apsinuodijimas atsilieps augintiniui labai priklauso nuo to, kokie konkrečiai vaistai buvo praryti, koks gyvūno kūno sudėjimas ir kitų dalykų.

„Kiekvienas atvejis yra skirtingas ir pažeidimai skirtingi. Pats gydymas priklauso nuo to, kokia sistema pažeista: ar tai – šalinimo sistema, ar kepenų, inkstų veikla sutriko ar pasireiškia neurologine forma. Kiekvienas atvejis individualus“, – teigia veterinarijos gydytojas.

Kol kas nėra žinoma, kokios tabletės yra šunims paliekamame farše ar dešrose.

Letena jau yra rašiusi apie 2018 m. kilusį šunų nuodijimą Naujamiestyje. Straipsnį galite paskaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)