Bailey stichija ir kasdienybė – vanduo

Šešiasdešimt kilometrų nuo Rygos nutolusiame miestelyje įsikūrusi Everitos Pane šeima (2 vaikai, vyras ir 2 šunys) gyvena labai aktyviai, tačiau kalbėsime apie vieną herojų – auksaspalvį retriverį Bailey. Ir vandenį, nes vanduo – Bailey stichija ir kasdienybė. O plaukia jis ne vien savo ar šeimininkų vaikų malonumui. Gana dažnai vanduo jam reiškia treniruotes, atsakingą darbą.

„Kai ši vasara tokia karšta, Bailey maudosi kasdien netoli pro mus tekančioje upėje, o į rimtas treniruotes išsiruošiame kartą per savaitę. Jam ketveri metai. Manau, jog tai patys gražiausi ir darbingiausi metai šuniui, – apie mylimą augintinį pasakoja šeimininkė Everita. – Jis treniruojasi ne tik gelbėti žmones ar traukti daiktus iš vandens, bet taip pat sėkmingai dalyvauja šunų medžioklinių savybių bandymuose (Retriever Hunting Trainings & Trials – Red.)“.

Supažindindama su augintiniu, Everita prisimena visa ko pradžią – Sonatos Petraitienės veislyną „Nenuoramos“. Ilgametė veisėjos patirtis, tinkamų porų parinkimas (Bailey mama gyveno ir vadą atsivedė Karolinos Gugytės namuose), šuniukų socializacija, atsakinga priežiūra bei dėmesys šunų gerovei, pasak Everitos, padėjo tvirtus sveiko ir laimingo jos šuns gyvenimo pagrindus.
Beilis, Everita Pane nuotr.

„Būtent toks turi būti auksaspalvis retriveris!, – įsitikinusi auksiuko šeimininkė. – Kai prieš ketverius metus nugaišo mūsų taksas Skiperis, pajutau: atėjo laikas svajonei, auksaspalviui retriveriui. Svajojau apie tokį šunį septynerius metus! Latvijoje tuo metu auksiukų vadų nebuvo, bet man pavyko jų rasti Lietuvoje. Svajonė išsipildė Sonatos veislyne Kaune. Tai fantastiškas šuo. Talentingas, ką bedarytų. Draugiškas visiems. Geriausias šuo, kokio mūsų šeima galėjo tikėtis“.

Mokosi gelbėti, dalyvauja varžybose

Šunų-gelbėtojų treniruotės kaimyninėje Latvijoje prasidėjo prieš 15 metų niūfaundlendų mylėtojos Ingunos Tihomirovos ir kitų entuziastų dėka. Latvijos kinologai ne tik aktyviai treniruojasi, bet taip pat organizuoja tarptautines varžybas, į kurias atvyksta kolegos iš Estijos, Suomijos. Šis sportas, o gal geriau sakyti – kilnus šunų darbas, labai vertinamas Pietų Europos šalyse. Kartu su niūfaundlendais, landsyrais dirbančių retriverių galima pamatyti Italijos, Prancūzijos kurortuose.

Lietuvoje kol kas apie tai galime tik pasvajoti.

„Jau trečias sezonas, kai mudu su Bailey treniruojamės, – pasakoja Everita. – Šunys treniruojasi ir varžosi trijuose lygiuose. Pirmasis, arba A lygis, yra paprasčiausias. B, arba antrasis lygis, yra sudėtingesnis. Pats sudėtingiausias yra trečiasis, arba C, lygis“.
Beilis, Juris Maurans nuotr.

Jos šuo jau turi A ir B lygio diplomus, gavęs trečiojo lygio diplomą, taps žmonių gelbėjimo iš vandens Latvijos čempionu.

Per gana trumpą laiką auksaspalvis retriveris išmoko sudėtingų dalykų ir, nepamirškim svarbiausio – visa tai darė ne tvirtai stovėdamas visomis keturiomis ant žemės, o vandenyje!

Jis jau sugeba gelbėti skęstantį žmogų (su pagalbinėmis priemonėmis arba be jų), pristatyti daiktus nuo kranto į valtį arba atvirkščiai, atplukdyti plūduriuojančią valtį į krantą. Užduotis atlieka šeimininkei davus komandą, kai ši lieka krante arba būna valtyje.

Everita Pane yra grafikos dizainerė, dviejų knygų apie šunis autorė, šunų fotografė ir švietimo projekto „Bailey video“ kūrėja. Šį projektą realizavo augindama Bailey. Jo tikslas – padėti būsimiems šeimininkams tinkamai pasirūpinti, atsakingai ugdyti ir auginti naująjį šeimos narį. Idėjų nestokojanti auksaspalvio retriverio šeimininkė sako, jog kada nors išleis knygą apie Bailey, o kol kas jos mylimas šuo „tenkinasi“ savo paskyra instagrame.