Pranešime spaudai Vaidos Klinikos veterinarijos gydytoja Rūta Noreikaitė–Bulotienė teigia, jog kastruoti ir sterilizuoti savo gyvūnus reikia ne tik dėl to, kad išvengtume nepageidaujamos rujos ar palikuonių, bet taip pat norint išvengti daugelio lytinių hormonų sukeliamų ligų.

Kastracijos ir sterilizacijos veterinarijos klinikose yra tapusios kasdieninėmis operacijomis. Tačiau ne daugelis gyvūnų savininkų žino, kad galima rinktis tarp atviros ir laparoskopinės operacijos. Laparoskopinės operacijos, dar vadinamos operacijomis „per rakto skylutę“ yra tapusios auksiniu standartu žmonių medicinoje ir sparčiai populiarėja veterinarinėje medicinoje.

Kada geriausias laikas laparoskopinei sterilizacijai?

Vaidos Klinikos chirurgė teigia, jog dauguma augintinių šeimininkų mano, kad sterilizuoti augintinį galima tik labai jauname amžiuje. Gydytoja nuramina, jog laparoskopiškai operuojami gali būti bet kokio amžiaus gyvūnai, tačiau jeigu atsižvelgiame į pateikiamas rekomendacijas: geriausias laikas operacijai po pirmos rujos praėjus 2-3 mėnesiams.

Mitas: Po sterilizacijos augintinio laukia labai ilgas atsigavimo laikotarpis

Gydytoja Rūta taip pat paneigia įsitikinimą, jog po sterilizacijos augintinio laukia labai ilgas atsigavimo laikotarpis. „Po laparoskopinės operacijos, gyvūnai jau operacijos dieną jaučia žymiai mažesnį skausmingumą negu atviros operacijos atveju. O sekančią dieną po operacijos grįžta beveik į normalų fizinį aktyvumą. Nepaisant to, kad augintinis gerai jaučiasi, fizinį aktyvumą reikia riboti iki 10 dienų po operacijos, kol pilnai sugis žaizdos“, – teigia gydytoja.

Atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus - video siužete

Veterinarijos gydytoja į dažniausiai klientų užduodamus klausimus apie laparoskopinę sterilizaciją atsakė video siužete, kurį galite rasti čia.

Koks tinkamiausias būdas ir laikas Jūsų augintinio kastracijai ar sterilizacijai, patars veterinarijos gydytojas. Svarbiausia, kad kiekvienu augintiniu atsiradusiu mūsų namuose būtų tinkamai pasirūpinta ir savo draugija jie mus džiugintų ilgus metus.