Blogas burnos kvapas - tik pradžia

Dantų priežiūra ypač svarbi mažųjų šunų veislių atstovams, kadangi jie labiau linkę į dantų apnašų kaupimąsi ir akmenų formavimąsi. Veterinarijos gydytoja teigia, jog neprižiūrint dantų ir leidžiant kauptis apnašoms ilgainiui pradeda formuotis akmenys, blogas kvapas iš burnos, dantenų uždegimas. Dantys pradeda gesti ir darosi skausmingi. Augintinis atsisako ėsti, nes jam skauda. Bakterijos iš burnos keliauja po visą organizmą, gali sukelti inkstų, kepenų ar net širdies problemas.

Šuns pratinimas prie dantų valymo nuo jauno amžiaus

„Didelių veislių šunims apnašos kaupiasi rečiau, tad ir priežiūra yra lengvesnė – dažnai užtenka duoti pakankamai graužalų ir dantys savaime valosi. Mažesniems reikia daugiau priežiūros: valyti dantis dantų šepetėliu 3 kartus per savaitę, pabarstukai ant maisto su jūros dumbliais, specialus skystis, pilamas į vandenį, kuris turi dezinfekuojančių savybių bei įvairūs papildai (pvz. Bachus Teeth&Gums) dantų būklei gerinti“, – dantų priežiūros būdus vardina „Vaidos klinikos” gydytoja Elena.

Pasak gydytojos, lengviausia augintinius pripratinti prie dantų priežiūros, kol jie dar jauni. Palengva vis pražiodyti, braukti pirštu palei dantenas, pamasažuoti. Galima iškart pratinti ir prie antpirščio, su kuriuo labai patogu valyti dantis mažiems šunims. Vėliau reikėtų pratinti prie dantų šepetėlio. Valyti dantis reikėtų bent 3 kartus per savaitę.

Jei šeimininkai patys atsakingai prižiūri augintinių dantis, profesionalios dantų higienos procedūros galima ir išvengti.

Profesionalią dantų higieną reikėtų atlikti pastebėjus pradėjusias kauptis apnašas ant dantų, kurių jau nebepavyksta nuvalyti dantų šepetėliu. Vieniems gyvūnams ši procedūra reikalinga kas pusę metų ar metus, kitiems kas kelis metus, tai individualu. Pati procedūra vyksta narkozės metu, nes tik taip galima gerai išvalyti visus dantis ir pasiekti apnašas, esančias po dantenomis.

„Prieš dantų higienos procedūrą reikėtų apsilankyti pas veterinarijos gydytoją, kad šis apžiūrėtų gyvūną ir įvertintų dantų būklę. Prieš šią procedūrą rekomenduojama atlikti profilaktinius kraujo tyrimus“, – teigia E. Jocevičiūtė.

Daugiau informacijos apie augintinio burnos priežiūrą galite sužinoti kovo 28 dieną, 16:30, Facebook Live transliacijoje, kurios metu kalbėsime su „Vaidos veterinarijos klinikos“ gydytoja Maryte Reketyte. Nuoroda į LIVE seminarą ČIA.