Pagrindinės ligos ir jų požymiai

Kaip pranešime spaudai pasakoja KIKA veterinarijos gydytoja Ieva Plungytė, neretai augintinius užklumpančios ligos, susijusios su šlapimo takais ir pūsle, pasireiškia padažnėjusiu šlapinimusi neįprastose vietose. Šis nepageidaujamas veiksmas dažnu atveju lydimas ir šlapinimosi pabaigoje pasirodančiais kraujo lašais.

Specialistės teigimu, besišlapindamas augintinis taip pat gali imti dažniau cypti ar kniaukti, kadangi jaučia skausmą. Atkreiptinas dėmesys, kad su šiais požymiais susijusios ligos, priklausomai nuo augintinio, gali ir skirtis.

„Katėms dažniau pasireiškianti problema, kuomet šlapimtakyje ar šlapimo pūslėje atsiranda akmenys bei nuosėdos. Šunims ši liga pasitaiko rečiau, tačiau jiems ganėtinai dažnai tenka susidurti su šlapimo pūslės uždegimu. Kalbant apie mažesnius augintinius, tokius kaip jūrų kiaulytės ir kiti graužikai, jie kaip ir katės yra labiau linkę formuoti akmenis, tačiau pas šiuos gyvūnus jie užsibūna ilgiau ir neretai užstringa šlapimtakyje“, – pasakoja I. Plungytė.

Pakitęs augintinio šlapimo pH – dažniausia ligos priežastis

Veterinarės teigimu, dažnu atveju su šlapimo sistema susijusios ligos augintiniams išsivysto tuomet, kai dėl tam tikrų priežasčių pasikeičia augintinio šlapimo pH. Tą gali nulemti įvairios aplinkybės, pavyzdžiui, kačių pH pakinta po kastracijos, kitiems gyvūnams – dėl netinkamo vandens ir mitybos.

„Viena dažniausiai pasitaikančių šeimininkų daromų klaidų, dėl kurių vėliau gali išsivystyti šlapimo takų ligos – tai netinkamas augintinio geriamas vanduo. Šeimininkai yra įpratę leisti katėms gerti tekantį vandenį iš čiaupo, kuris dažniausiai yra stipriai kalkėtas ir padidina tikimybę šlapimo pūslėje susidaryti kristalams. Bendra klaida visiems augintiniams, įskaitant ir graužikus, tai prastos kokybės pašaras, kuomet sudėtyje būna daugybė grūdų su neproporcingai dideliu kiekiu mineralų, kurie taip pat keičia šlapimo pH“, – dažniausiai daromas klaidas vardija specialistė.

Todėl, I. Plungytės teigimu, šlapimo takų ligų būtų galima išvengti laikantis tam tikrų prevencinių priemonių. Bendra taisyklė, norint apsaugoti keturkojus ir kitus augintinius nuo negalavimų, – kokybiškas visavertis maistas, kuriame dominuoja gyvūninės kilmės baltymai. Taip pat svarbu nuolat užtikrinti reikiamą kokybiško, filtruoto vandens kiekį. Vis dėlto, pastebėjus pirmuosius ligos simptomus, reikėtų nedelsiant vykti pas veterinarijos gydytoją.

„Gydytojas turėtų identifikuoti akmenų rūšis, susikaupusias šlapime, ir tuomet nurodyti, kokių atitinkamų gydymo priemonių reikėtų imtis. Tai gali būti chirurginės priemonės, medikamentai ar specialus pašaras, padedantis stabilizuoti augintinio šlapimo pH ir išvengti akmenligės kristalų formavimosi šlapimo pūslėje. Grįžus namo, šeimininkams vertėtų atsiminti, kad šios ligos gyvūnas kontroliuoti negali, ir jeigu jis jaučia diskomfortą bei skausmą, gali šlapintis ne vietoje. Todėl, iki kol pasveiks, augintinio šeimininkams svarbu išlikti kantriems ir apsirūpinti atitinkamomis priemonėmis“, – pastebėjimais dalijasi veterinarė.

Priemonės, užtikrinančios švarą namuose

Kaip išeitį kontroliuojant augintinio šlapinimąsi veterinarė įvardija papildomas kraiko dėžutes katėms, kurias, siekiant išvengti nemalonių kvapų, reikėtų reguliariai plauti. Šunims specialistė pataria naudoti sauskelnes. Renkantis jas, svarbu pasirinkti tinkamą dydį bei pasitikrinti, kuriai lyčiai jos skirtos. Tai padės užtikrinti drėgmės nepralaidumą. Pasak KIKA gyvūnų gydytojos, daugeliui augintinių taip pat naudingi gali būti ir paklotai ar kitos panašios priemonės, kurių galima įsigyti veterinarijos klinikose ar gyvūnams skirtų prekių parduotuvėse.

„Jei šeimininkas galvoja rinktis paklotą, kad augintinis šlapintųsi ant jo, o ne ant grindų ar baldų, svarbu rinktis tokį, kuris gerai sugeria drėgmę. Tokiu atveju turėsite garantiją, kad šlapimas nepersigers, o ant pakloto šlapintis nuėjęs augintinis nesusišlapins savo pėdučių ir jos liks sausos“, – komentuoja specialistė.

Galiausiai, I. Plungytės teigimu, susitvarkyti su nemaloniu dvoku namuose gali padėti ir specialios priemonės, skirtos panaikinti blogą šlapimo kvapą bei dėmes. Šiuo atveju svarbu atkreipti dėmesį, kad pastarosios priemonės šio kvapo nemaskuoja, bet jį pašalina, palikdamos tik augintiniui jaučiamą nemalonų kvapą, dėl kurio jam vėliau nekyla noras ir vėl šlapintis toje pačioje vietoje.

Pašalinti nemalonius kvapus namuose gali padėti ir eteriniai aliejai. Difuzoriaus pagalba po visus namus sklindantis eterinio aliejaus kvapas nuslopins kitus, nepageidaujamus kvapus, ir gyvenimas taps komfortiškesnis.