Kaip rodo „Banfield Pet Hospital“ užsakymu atliktas tyrimas, vienas iš trijų apklaustųjų, o tarp vadinamosios Z kartos respondentų – vienas iš dviejų, patvirtino pandemijos metu įsigiję naują augintinį. 80 proc. apklaustųjų teigė, kad apribojimų laikotarpiu dar labiau suartėjo su savo keturkojais bičiuliais. „Banfield Pet Hospital“ yra „Mars“ korporacijos padalinio, vienijančio veterinarines paslaugas teikiančias bendroves, dalis.

63 proc. apklaustųjų teigė, kad daugiau namie su augintiniais praleidžiamo laiko verčia susimąstyti apie tai, kaip gyvūnai prisitaikys laikotarpiu, kuomet šeimininkams reikės grįžti į darbo vietas. 57 proc. sutiko, kad jiems būtų labiau priimtina grįžti į darbą, jei būtų sudarytos sąlygos kartu atsivesti ir augintinį.

Tyrime dalyvavę šeimininkai teigė nerimaujantys dėl išaugsiančio augintinių nerimo išsiskyrimo metu. 37 proc. respondentų tikino norintys augintinio draugijos darbo metu, 28 proc. mano, kad augintinis padeda numalšinti stresą darbe. 23 proc. apklaustųjų teigimu, augintinis darbe didina produktyvumą.

Darbdaviai nusiteikę palankiai

„Žmonių ir augintinių ryšiai pandemijos laikotarpiu sustiprėjo, tą įrodo ir dabartinis kolegų iš „Banfield Pet Hospital“ atliktas tyrimas, ir kitos studijos, liudijančios apie gyvūnų draugijos svarbą karantino apribojimų metu. Visuose „Mars“ korporacijos biuruose pasaulyje įprasta praktika į darbą atsivesti augintinius, Gargžduose įsikūrusi „Mars Lietuva“ ją perėmė 2017 m. Taigi, po karantino mūsų darbuotojams nebus rūpesčio, kaip visai dienai išsiskirti su keturkojais – lauksime sugrįžtant ir jų“, – sako Mindaugas Rupšys, „Mars Lietuva“ Korporacinių reikalų vadovas regionui.

1 iš 2 „Banfield Pet Hospital“ tyrime dalyvavusių darbdavių, aukščiausiojo lygio vadovybės atstovų, teigė, kad jų organizacijoje planuojama sudaryti sąlygas atsivesti į darbą augintinį. 59 proc. sakė ketinantys darbuotojams suteikti daugiau lankstumo dalį darbo atliekant iš namų. 75 proc. darbdavių ir patys patvirtina, kad, būdami augintinių šeimininkais, tapo supratingesniais verslo lyderiais.

Daugumą vadovų pandemija pirmąkart privertė susimąstyti apie palankesnę gyvūnams augintiniams aplinką darbe, tačiau 48 proc. darbdavių jau yra įgyvendinę tam tikras augintiniams palankias darbo kultūros priemones. Iš pastarųjų 67 proc. pastebi, kad darbuotojai lengviau bendrauja tarpusavyje, kai biure yra augintinis; 61 proc. pažymi, kad darbuotojai mieliau eina į darbą, jei jiems leidžiama atsivesti augintinį; 42 proc. darbdavių neslepia norintys susigrąžinti darbuotojus į biurus, tiek pat – pastebi didesnį produktyvumą gyvūnams draugiškoje aplinkoje. 41 proc. darbuotojų yra linkę dirbti ilgiau, jei jiems biure draugiją palaiko augintinis. 24 proc. darbdavių nurodo, jog darbuotojai tiesiog atrodo laimingesni, jei jiems leidžiama biure būti kartu su augintiniais.

Tarp apklaustų darbdavių jau teikiamų darbuotojams naudų, susijusių su augintinių priežiūra – finansinė parama veterinarinei priežiūrai, priglausto ar naujai įsigyto augintinio „atostogos“, apmokamos laisvos valandos tam, kad šeimininkai galėtų nuvežti globotinius pas veterinarą.

Priglausto augintinio krepšelį, kuriame – papildoma atostogų diena darbuotojams, priglaudusiems beglobį augintinį, tam tikros vertės veterinaro išlaidų gyvūnų augintinių maistui, vaistams ar priežiūros prekėms kompensavimas ir augintinio draudimas vieneriems metams – siūlo ir „Mars Lietuva“.

Kaip padėti augintiniui apsiprasti

„Banfield Pet Hospital“ apklausos metu išryškėjo ir nerimą kelianti kryptis – vienas iš penkių augintinių šeimininkų, o Z kartoje vienas iš trijų – svarsto apie naujų namų augintiniui suradimą popandeminiu laikotarpiu, jei nebus sąlygų grįžti į gyvūnams draugišką darbo aplinką.

Vilčių teikia tai, kad trečdalis (32 proc.) apklaustųjų jau kreipėsi į veterinarus patarimų, kaip palengvinti augintiniams laikotarpį, kuomet šeimininkai turės grįžti į darbus. Augintinių šeimininkai svarsto įvairias išeitis – rasti žmogų, kuris dienos metu išvestų šunį, patikėti augintinius dienos priežiūros centrams ar derinti šias galimybes.

„Banfield Pet Hospital“ specialistai pateikia keletą patarimų, kaip augintiniui palengvinti pereinamąjį laikotarpį:

• Iš anksto pratinkite augintinį prie naujos darbotvarkės;

• Venkite emocingų atsisveikinimų ar pasisveikinimų;

• Tęskite kasdieninės augintines būtinas veiklas ir pratimus;

• Prieš išeidami iš namų, kelioms minutėms nukreipkite šuns dėmesį, duodami jam ilgai dorojamą skanumyną ar mėgstamiausią žaislą.

„Banfield Pet Hospital“ apklausą atliko „OnePoll“.