Su kokiomis gyvūnų sveikatos problemomis atėjus pavasariui dažniausiai susiduriama?

Dažniausiai susiduriama su parazitais, o vienas agresyviausių – erkės. Dažnai klaidingai galvojame, kad pavasarį erkės dar miega, nors iš tiesų jos jau budinasi iš vegetacijos. Nuo tada mūsų augintiniai jau gali susidurti su jų atnešamais pavojais.

Ne išimtis ir pavasarinės alergijos augalams. Jei augintinis vyresnis nei vienerių metų amžiaus, tokios alergijos jau gali pradėti reikštis. Tad būtina stebėti augintinį, o jei kyla įtarimų – apsilankyti pas veterinarą.

Pavasarį svarbu stebėti ir augintinio svorio bei fizinio aktyvumo pokyčius. Dažnai žiemos metu su augintiniais judame mažiau, dėl šalčio trumpiname pasivaikščiojimus, todėl neretai po žiemos augintiniai priauga papildomo svorio, jų aktyvumas sumažėja. Šuns aktyvumą reikėtų didinti palaipsniui, nepulti į ilgus žygius, jei žiemos metu augintinis tokių pramogų neturėjo.

Ar pavasarį turėtų keistis gyvūnų mityba?

Tarp holistinio požiūrio į augintinių sveikatą veterinarų ir specialistų dažnai juokaujame, kad pavasarį visi suskumba ieškoti augintiniams papildų. Tačiau jokie papildai negali pakeisti sveikos mitybos, tad pirmiausias labai kviečiu supažindinti augintinius su jų rūšiai skirta RAW mityba. RAW maistą augintiniai žymiai geriau įsisavina, tokia mityba stiprina augintinio imunitetą, atgaivina odos ir kailio būklę, padeda sutvarkyti virškinimo problemas, o apie ilgalaikės energijos privalumus, galima parašyti net atskirą straipsnį.
Augintiniai

Jei vis dėl to nuspręsite augintinius maitinti sausu maistu, į mitybos racioną siūlau įtraukti bent kelis natūralius produktus: kiaušinius, natūralų jogurtą ar šviežias (smulkintuvu susmulkintas) daržoves. Kadangi tiek šunų, tiek kačių seilėse nėra amilazės – fermento, kuris randamas seilių liaukose ir padeda suvirškinti angliavandenius, taip susmulkintos daržovės įsisavins geriau. Tačiau siūlau atkreipti dėmesį į angliavandenių kiekį, nurodomą ant pasirinkto sauso maisto pakuočių, taip pat vengti tokių produktų kaip kukurūzai, kviečiai, avižos, ryžiai ir pan.

Ar keičiantis sezonams gyvūnams reikėtų duoti papildomų vitaminų?

Jei norite praturtinti augintinio organizmą, siūlau rinktis tik natūralius produktus. Sintetinius papildus mūsų augintiniai įsisavina prastai, todėl vietoje pagalbos, dažnai apkrauname kepenis ir inkstus, kurie turi išvalyti sintetinius papildus. Puikus papildas yra bičių žiedadulkės: tai supermaistas, kuriame yra baltymų, vitaminų, mineralų, antioksidantų ir gyvų fermentų, užtikrinančių optimalią sveikatą ir gyvybingumą.

Omega–3 rekomenduojama augintiniams, kurie šeriami sausu maistu. Tokiame maiste dažnai dominuoja Omega–6 riebalų rūgštys, o šių rūgščių balansas labai svarbus. Tačiau atkreipkite dėmesį į sudėtį: nepatariu rinktis lašišos ar žuvų taukų aliejų, nes jų kokybė prasta. Jei įmanoma, rinkitės krilių aliejų arba dumblių Omega–3 papildus. Taip pat galite naudoti kokosų ar MCT aliejus, kurie padeda atstatyti odos ir kailio būklę.

Nepamirškite to, kuo galime didžiuotis Lietuvoje – dilgėlių. Dilgėlių lapai praturtinti maistinėmis medžiagomis, juose gausu geležies ir kalcio, nemažai kalio ir silicio dioksido. Dilgėlių lapai labai naudingi atsigaunantiems po ligų ar traumų, taip pat senstantiems šunims.

Pavasarį „džiugina“ po šaltojo sezono kristi pradedantys gyvūnų plaukai. Kaip su jais kovoti ir kaip prižiūrėti gyvūno kailį?

Kaip jau buvo minėta prieš tai, praturtinkite gyvūno organizmą natūraliais produktais, o augintinį po žiemos tinkamai iššukuokite, jei reikia – apkirpkite. Tai tikrai palengvins augintinio pasirengimą pavasariui.

Kada metas pradėti rūpintis gyvūnų apsauga nuo erkių?

Kai temperatūra lauke pasiekia 4-5 laipsnius šilumos, erkės pabunda, tad ir gyvūnų apsauga būtina pradėti rūpintis nuo ankstyvo pavasario. Tačiau apsaugos priemones rinkitės atsakingai. Siekdami „geresnio“ rezultato, nedidinkite nurodytų normų, nes tai gali baigtis tragiškai. Jei renkatės tokius produktus kaip antkakliai, skaitykite jų instrukcijas. Dažnai minima, jog antkaklį reikia dėti su pirštinėmis, o svarbiausia – apsaugoti vaikus. Savo šunis aš saugau naudodama natūralų, savo pasigamintą purškiklį su eteriniais aliejais. Juo apipurškiu šunis kaskart einant pasivaikščioti.

Jei po erkės įkandimo (net jei pačios erkės neradote) pastebite augintinio elgesio pasikeitimus, atidžiai stebėkite jo sveikatos būklę. Tamsiai ruda šlapimo spalva, aukštesnė nei 39.4 temperatūra, liūdesys, vangumas, pabalusios dantenos, gelsvos dantenos ir akys – pagrindiniai ženklai, kad šuo galėjo pasigauti babeziozę.

Dar daugiau naudingos ir įdomios informacijos apie savo augintinių sveikatą ir priežiūrą sužinosite laidoje „Nuo letenos iki uodegos“, kurią žiūrėkite kiekvieną antradienį 18:00 val. per Delfi TV.