„Kiekvienais metais, mes, veterinarijos gydytojai, kartojame tą patį – nešerkite savo augintinių maistu nuo stalo. Jis skirtas jums, o ne jūsų mylimam šuniui ar katei. Jiems jūsų maistas yra nuodas, galintis sukelti labai nepageidaujamų pasekmių. Bet, nepaisant visų priminimų, kasmet gydome vemiančius, viduriuojančius ir apsinuodijusius netinkamu maistu gyvūnus, traukiame iš jų įvairius daiktus ir žaisliukus. Taip, vaikai gauna begalę gyvūnui skaniai kvepiančių žaislų. Nes mažos rankutės prieš tai lietė tortą ar dešrą, paskui čiupinėjo naują lego, ir tai užuodęs šuo nutarė, kad čia - vertas dėmesio skanėstas“, – teigė veterinarijos klinikų „Siaurio Šnauceris“ įkūrėjas, gydytojas Vytautas Siaurys.

Dažniausiai šeimininkai, anot veterinaro, apie augintinio bandymą paskanauti Kalėdų senelio atneštų dovanų sužino tik tada, kai šios klinikoje būna ištraukiamos. V. Siaurys primena, kad švenčių metu gyvūnams būtina skirti ypatingą dėmesį ir saugoti juos nuo grėsmių. Deja, dažnai pasitaiko atvejų, kai šeimininkai žino ir griežtai laikosi taisyklės gyvūnų nuo stalo nešerti, tačiau „šventę“ šuniui norintys padaryti svečiai po stalu vis duoda kokį kąsnelį. „Jei šuo šeriamas jam tinkamu, subalansuotu maistu, jo žarnynas „gyvena“ ramiai, stabiliai, nejausdamas jokio streso. O čia staiga, per kelias valandas, jis gauna gabaliuką silkės, rūkytos mėsytės, torčiuko, agurkėlio – visa tai prilygsta bombos sprogimui“, – dėstė V. Siaurys.

Amžina dilema – duoti kaulų, ar ne?

Veterinarijos gydytojas teigė, kad labai svarbu atkreipti dėmesį į gyvūno savijautą: jei jis vemia arba viduriuoja, tačiau yra bendraujantis, pakanka stebėti, tačiau jei šuo pradeda labai daug lakti arba tampa apatiškas, tai - jau labai aiškus ženklas, kad reikia skubios pagalbos, nes, tikėtina, prasidėjo intoksikacija, kitaip - apsinuodijimas. V. Siaurys taip pat patarė jokiu būdu nešerti gyvūno kaulais.

„Vyrauja mitas, kad šunims negalima tik vištos kaulų, nes jie skyla aštriai, tačiau tiesa ta, kad net vilkas, artimiausias šuns giminaitis, neėda kaulų. Jokių. Gyvūno organizmas turi labai sunkiai dirbti, kad pašalintų kaulus, priešingai, beje, nei lėkštę kokios baltos mišrainės. Taip pat kaulas gali užstrigti gerklėje, ir tada gyvūnui prireiks narkozės, o sunkiu atveju - ir operacijos. Kaulas gali užstrigti ir žarnyne, sukeldamas jo nepraeinamumą, čia ir vėl būtų būtina operacija. Taip pat kaulų skeveldros gali patekti į storąją žarną ir užstrigti ten, tuomet šuo negalės normaliai išsituštinti, ir teks jam pagelbėti“, – teigė veterinarijos gydytojas V. Siaurys.

Jis primenė, kad visos šios procedūros yra labai nemalonios šuniui ir nemažai kainuoja jo šeimininkui. O išvengti tokios liūdnos švenčių baigties, anot jo, galima paprastai – tiesiog nešerti gyvūno niekuo, ko jis neėda kiekvieną dieną.

Šuo ir kariamas pripranta?

„Žinoma, kalbame apie mieste, namuose auginamus šunis, – pabrėžė veterinarijos gydytojas. – Tie, kurie gyvena kaime, prie grandinės, visais laikais dažniausiai buvo šeriami likučiais nuo stalo, tais pačiais kaulais ar bepradedančiu gesti maistu.“ Ir išgyveno, kitaip tariant, prisitaikė. Jei išgyveno, jų žarnynas turbūt ir akmenį suvirškintų, o dėl namuose auginamų gyvūnų V. Siaurys primena: šunims griežtai negalima vynuogių, razinų ir svogūnų – jie gali apsinuodyti. Yra ir daugiau vengtinų produktų, kuriuos nuo šuns laikykite toliau. Tai yra rabarbarų lapai, šokoladas, alkoholis, avokadai, kriaušių sėklos, slyvų, persikų, abrikosų kauliukai, obuolių šerdys ir sėklos, bulvių lupenos ir žalios bulvės, mielinė tešla, pomidorų lapai, taip pat tabakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)