Helsinkio universiteto Veterinarijos fakulteto tyrimai parodė, kad dresuoti šunys beveik 100 proc. tikslumu atpažįsta COVID-19 kvapą. Suomijos oro uostą valdanti „Finavia“ teigė, kad jautri šuns uoslė virusą atpažįsta iš vos 10-100 viruso molekulių, kol laboratorijos įrangai jų reikia net 18 mln.

„Rugsėjo 22 dieną prasidedantis projektas yra unikalus ir pirmas toks pasaulyje. Jokiame oro uoste anksčiau to nesiimta tokiu dideliu mastu. Tai gali būti dar vienas žingsnis į priekį kovoje su COVID-19“, – sakė Helsinkio oro uosto direktorė Ulla Lettijeff.

Tiesa, keleiviai neturi tiesioginio kontakto su gyvūnu – speciali šluostė, kuria jie perbraukia savo odą, apuostoma šunų, kurie iškart praneša, ar žmogus nešioja koronavirusą. Nustačius teigiamą testo rezultatą, keleivis nusiunčiamas į oro uosto sveikatos informacijos centrą.

Šunis parengė Suomijos agentūra „Wise Nose“, dauguma šunų patirties aptinkant kvapus turėjo ir anksčiau. Šunų mokymosi trukmė priklausė nuo jų patirties. Vienas iš šunų, aštuonerių metų kurto mišrūnas, išmoko atpažinti kvapą vos per 7 minutes.