Skanėstai kaip įrankis kačių dresūrai

Kaip teigia KIKA veterinarijos gydytoja, vienas efektyviausių būdų užsiimti kačių dresūra yra pasitelkti skanėstus, kurie katę motyvuoja ir skatina elgtis taip, kaip pageidauja šeimininkas.

„Tyrimai rodo, jog dresavimas tampa efektyvesnis maitinant katę skanėstais ir tuo pat metu ją pozityviai paskatinant. Už gerą elgesį savo katę pagirkite, paglostykite, apdovanokite naudingais sveikatai skanėstais. Pavyzdžiui, jei norite, kad augintinis atbėgtų vos tik jį pakviečiate, duokite jam skanėstą kiekvieną kartą, kai jis tai padaro. Jei katytė nuolat miauksi vos tik pradedate kažką valgyti, liepkite jai nustoti ir palepinkite gardėsiu. Jeigu augintinis nereaguoja į jūsų komandas, skanėsto neduokite. Tačiau nepamirškite, jog katės iš prigimties yra vienišos medžiotojos, įpratusios pačios pasirūpinti savimi. Jūs negalite priversti katės daryti to, ko ji nenori“, - patirtimi dalinasi K. Ausmanė.

Skanėstai kačių sveikatos būklei užtikrinti

Visgi specialistė pastebi, jog skanėstai naudingi ne tik užsiimant kačių dresūra, bet ir siekiant palaikyti gerą augintinio sveikatą. K. Ausmanė pažymi, jog skanėstai gali pasitarnauti kaip puiki kačių dantų apsaugos ar sklandžios skrandžio veiklos užtikrinimo priemonė. Jie gali padėti ir tuo atveju, jei katė yra išranki maistui.

„Būtina paminėti, jog skanėstai svarbūs katės dantų priežiūrai. Tai puiki priemonė siekiant užkirsti kelią apnašoms ir dantų akmenims. Ieškodami tinkamo gardėsio augintiniui, atkreipkite dėmesį į gaminio sudėtį – jame neturi būti cukraus. Tokie skanėstai gali apsaugoti dantis nuo apnašų susidarymo bei akmenų formavimosi. Taip pat ne paslaptis, kad katės yra tikros švaruolės, tad laižydamos kailį gali praryti nemažai plaukų. Skrandyje gali susidaryti plaukų gumuliukų, todėl katė, pasijutusi blogai, gali imti vemti. Skanėstai su specialia pasta padeda pašalinti plaukų gumulėlius ir išvengti rimto negalavimo, o nevalgioms katėms pagardinant maistą skanėstais, dažniausiai jos noriau valgo “, - pastebi KIKA veterinarijos gydytoja.

Svarbiausia – skanėstų sudėtis ir normavimas

K. Ausmanė pabrėžia, jog labai svarbu, kaip dažnai katė sulaukia skanėstų, taip pat vertėtų atidžiai skaityti jų pakuotes ir patikrinti, ar sudėtyje nėra katėms kenksmingų ingredientų.

„Atkreipkite dėmesį į sudėtį – rinkitės tik aukščiausios kokybės natūralius skanėstus, be jokių dažiklių ar kitų nesaugių priedų. Labai vertingi baltymų šaltiniai katėms – antiena, triušiena, vištiena, ėriena, lašiša bei kita liesa žuvis. Katėms taip pat ypač naudingi skanėstai su supermaisto kategorijos produktais, pavyzdžiui, kokosų aliejumi, ožerškio uogomis (kitaip dar vadinamomis goji), ispaninio šalavijo (chia) sėklomis, mėlynėmis. Visgi nepaisant sudėties, svarbu skanėstus duoti saikingai, per dieną vos keletą kartų, kadangi jie neretai yra gana kaloringi ir labai lepinama katė gali nutukti“, - pažymi KIKA veterinarijos gydytoja.