Padeda prailginti gyvenimą

Psichologinis ir fiziologinis muzikos poveikis žmonėms užfiksuotas jau senai.
Pasak veterinarijos gydytojos, tiriant fiziologijos, smegenų chemijos, gyvūnų elgsenos pokyčius, gauti duomenys įrodo, kad muzika gyvūnus gali paveikti panašiai, kaip ir žmogų.

„Psichoakustiniai tyrimai, atlikti norint sužinoti garso poveikį prieglaudos šunims parodė, kad tam tikros muzikos rūšys gali padėti sumažinti nerimą, sumažinti širdies ritmą ir kvėpavimą bei palengvinti elgesį, pavyzdžiui, sumažinti nuolatinį lojimą“, – sakė D. Kačenovskytė.

Pasak veterinarės, nesenai atliktais tyrimais nustatyta, kad nuolatinis ir didelis stresas daro įtaką šuns gyvenimo trukmei ir padidėjusiems odos sutrikimams. Prieglaudos aplinka šunims, ten būnant net ir neilgai, gali sukelti daug streso. Narvai, kiti šunys, kvapai, aplinkos garsai – viskas daro įtaką nerimui ir stresui.

„Buvo atlikti tyrimai stebint šunų elgsenos pokyčius, kol grojo sunki metalo ir klasikinė muzika. Pastebėta, jog sunkusis metalas tik prisideda prie aplinkos triukšmo ir šunų neramina, tuo metu klasikinė muzika, nors ir visai neužgožia aplinkos triukšmo, bet šunų judrumas, lojimas, nerimo požymiai sumažėja“, – kalbėjo D. Kačenovskytė.

Stiprūs, garsūs ir staigūs garsai gali išprovokuoti adrenalino gamybą, o švelnesni, pasikartojantys garsai atpalaiduoja nervų sistemą. Augintiniams tinka ramūs, pastovaus ritmo, nesudėtingos kompozicijos, vieno instrumento ar klasikiniai kūriniai.

Itin naudinga prieglaudose ar veterinarijos klinikose

„Visiems augintinių šeimininkams muzikos ir garsų terapija gali būt ypač aktuali Naujųjų metų naktį, kai šaudomi fejerverkai. Ji gali pasitarnauti užgožiant triukšmą ir kartu truputį nuraminant. Taip pat tai padės keliaujant automobiliu ar persikrausčius į kitą vietą, jei keturkojui tai kelia stresą“, – patarė „Lesės“ klinikos veterinarė.

Be to, muzikos terapiją naudoja ir kai kurios veterinarijos klinikos registratūros, apžiūros metu, gyvūnų kirpyklos, prieglaudos.

„Lesės“ dresūros koordinatorė Diana Makarovaitė sako, kad šunis muzika veikia labai panašiai kaip ir žmones, klasikinė – ramina, o tranki suaktyvina širdies ritmą bei kvėpavimą.

„Nors palyginus muzikos terapija šunims yra gana naujas dalykas, jau spėjo įrodyti, kad veikia teigiamai. Rami muzika ne tik nuramina šunų nervų sistemą, bet ir padeda šuniui atsipalaiduoti ir pailsėti. Pritaikę muzikos terapiją prieglaudoje pastebėjome, kad šunys tapo ramesni, mažiau loja ir daugiau laiko ramiai guli ar snudūriuoja. Tinkamą muziką išsirinkti nėra sunku, nes „YouTube“ jau galite rasti specialiai tam sukurtų grojaraščių“, – sakė D. Makarovaitė.

Paskutinę žiemos dieną, kuri būna tik kartą per 4 metus – vasario 29-ą muzikos terapiją galės gauti ir keturkojai, ir dvikojai. Šeštadienį Vilniuje vyks „Lesės“ paramos koncertas, kurio metu surinkti pinigai bus skirti „Lesės“ prieglaudai paremti.

Daugiau apie tai – DELFI transliacijos įraše.