Esminė klaida – per ilgas pavadėlis: nelaimė nebūtų nutikusi šunį laikius arčiau

Dar vienas neatsakingo šeimininko elgesio pavyzdys, deja, baigęsis tragiškai kitam šuniui – taip į išplitusį vaizdo įrašą reaguoja Lietuvos kinologų draugijos dresuotoja Karina Ščuckytė. Paklausta, kaip turėtų elgtis šunų šeimininkai, kad tokie atvejai nesikartotų, ji DELFI įvardijo, iš kokių vaizdo įraše matomų klaidų visiems svarbu pasimokyti.

„Šunims agresyvūs šunys turi teisę gyventi visuomenėje, tačiau jų šeimininkai privalo būti ypatingai budrūs, užtikrinti aplinkinių saugumą. Labai patartinas ir antsnukis viešose erdvėse. Šiuo atveju, balto šuns šeimininkė neturėjo laikyti savo šuns lifte ant tokio ilgo, neužfiksuoto pavadėlio. Trumpai laikomas pavadėlis būtų leidęs išvengti šios tragedijos, antsnukis būtų bent sumažinęs žalą. Visus šunis reikėtų laikyti ant trumpo pavadėlio tokiose vietose kaip liftas, laiptinė, einant per aklinas duris“, – pataria dresuotoja.

Taip pat ji prideda, kad net anksčiau agresijos nerodęs šuo kartais gali išsigąsti staigaus dirgiklio pasirodymo ir bandyti pulti gindamasis.

„Špico šeimininkė nėra kalta dėl tokios situacijos, tačiau ji galėjo pasielgti tinkamiau, papildomai apsaugoti savo šunį. Atsarga gėdos nedaro. Nepatartina leisti šuniui stovėti prie pat lifto durų, jūs nežinote, kas yra jame. Ten gali būti agresyvus šuo ar paniškai šunų bijantis vaikas. Geriau pasitraukti bent metrą. Mažus šunis galima paimti ant rankų. Tai taip pat užkirs kelią nelaimėms, kai šeimininkai nepastebi, jog šuo dar ne lifte, durys užsidaro ant pavadėlio ir liftas nuvažiuoja... Tai ypač dažna, jeigu šuo vedamas su automatiniu pavadėliu. Retas laiku susigaudo paspausti STOP mygtuką. Geriausiu atveju pavadėlis plyš prieš pasmaugdamas šunį. O blogiausiu... Visada įsitikinkite, kad šuo pilnai lifte ir laikykite trumpai“, – aiškina K. Ščuckytė.

O kaip elgtis, jei vis dėlto nepavyko laiku patraukti šunų, ir šie susiėmė? Anot dresuotojos, jeigu jūsų šuniui jau įkando kitas šuo ir jį laiko, jokiu būdu jėga neplėškite savo šuns nuo užpuoliko – tuo tik padidinsite žaizdas ir žalą.

„Šoko būsenoje ne visada sugebame pasielgti tinkamiausiai, tačiau pasistenkite prisiminti šį faktą. Geriausia būtų fiksuoti užpuoliką ir pavadėliu veržti jam kaklą, nutraukiant deguonies patekimą. Tuomet bet kuris šuo paleis. Jeigu jis buvo palaidas, kartu laikydami užpuoliką neduosite jam šanso pribėgti prie jūsų šuns ir kąsti vėl. Jeigu užpuolikas liks laisvas, net išlaisvinę savo šunį jūs neapsaugosite jo nuo pakartotino puolimo. Visų šunų šeimininkų budrumas ir atsarga gali gerokai sumažinti tragiškų incidentų skaičių“, – teigia K. Ščuckytė.

Atsargumas būtinas net ir draugiškiausių šunų savininkams

Vertindama situaciją, šunų mokyklos „Urbandogas“ vadovė ir trenerė Agnė Jazukevičiūtė pirmiausia pastebi, jog tai – liūdnas atvejis, kurio būtų buvę galima nesunkiai išvengti. Ji taip pat sutinka, kad nelaimė nutiko dėl per ilgo laisvo pavadėlio.

„Jeigu mes kiekvienas pagalvotume bent žingsniu į priekį, tokių ir panašių situacijų tikrai galėtų neįvykti. Abu šunys buvo ant laisvų automatinių pavadėlių ir abu prie pat durų, prieš šeimininkes. Nežinant, kas laukia už uždarų lifto durų, namo kampo ar namo durų, paprastas patarimas – laikyti šunį už trumpo pavadėlio prie pat savęs. Taip pat, paliktas atstumas išlipti liftu važiuojantiems per koridorių, ne mažiau svarbus. Ir visai nesvarbu, liftu važiuoja tik žmonės, ar žmonės su kitu šuniu. Aš visada važiuodama liftu esu pasiruošusi, kas bus, jeigu bus. Iš karto pavadėlis nėra įtempiamas, bet esu pasiruošusi staigiai reaguoti, jeigu to prireiktų“, – teigia A. Jazukevičiūtė.

Dresuotoja prideda, kad šuo nuo mažų dienų turi būti mokomas nešokti pro atsidariusias duris, o ramiai išeiti su leidimu.

„Aš nežinau, ar šuo, buvęs lifte, visada agresyviai reaguodavo į kitus šunis, ar šį kartą tiesiog susiklostė tokia situacija. Bet, kiek man yra matoma, tai – terjeras. Šeimininkai turi žinoti apie auginamą veislę visus niuansus ir visada turėti tai omenyje. Gali būti draugiškiausias šuo, bet tam tikru laiku ir tam tikroje vietoje vis tiek pasielgti taip, kaip jam diktuoja instinktai. Čia jau šeimininkų pareiga laiku sureaguoti ir užkirsti tam kelią.

Ir bet kokiu atveju, jeigu jūsų šuo ir yra super draugiškas, atrodo, kad žalos jokios padaryti negali, tai taip pat nėra žalia šviesa jam daryti, ką nori. Net jeigu šuo lifte būtų buvęs ant trumpo pavadėlio, įšokęs į liftą kitas šuo galėjo būti taip pat sužalotas. Todėl atsakingas šeimininkas visada privalo galvoti bent žingsnį į priekį, nes nelaimės nevyksta kiekvieną kartą, ir jeigu taip niekada nėra nutikę, nebūtinai tai reiškia, kad niekada ir nenutiks. Labai gaila nukentėjusio šuniuko ir liūdna, kad bus mokomasi iš tokios skaudžios pamokos“, – sako A. Jazukevičiūtė.