Vedlių, kurie tapo prizininkais prestižinėse pasaulio parodose, yra ne vienas. Štai šunų veisėjos, parodų dalyvės Guoda Jurgilaitė ir Urtė Tamaševičiūtė – 2007 ir 2008 metų Europos jaunųjų vedlių konkursų nugalėtojos. Vedlių konkursuose įgyta patirtis joms tapo ne tik maloniais prisiminimais, bet ir vertinga patirtimi.

Tik pora savaičių mus skiria nuo ką tik Vilniuje vykusių jaunųjų vedlių konkursų – praėjusių metų gruodžio 20-22 d. jie varžėsi Lietuvos kinologų draugijos organizuotose tarptautinėse šunų parodose, kurios vyko Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“.

Tarp jų buvo vilnietė moksleivė Aurora Lagunavičiūtė, kuri, baigiantis metams, sužinojo puikią naujieną – spalio mėnesį atstovaus Lietuvos vedliams Europos šunų čempionate Slovėnijoje.

„Visus praėjusius metus dalyvavau vedlių konkursuose Lietuvoje ir užsienyje, rinkau taškus ir tapau viena geriausių Lietuvos jaunųjų vedlių. Užėmiau 3 vietą. Šia veikla užsiimu tik pusantrų metų, viskas prasidėjo nuo jaunųjų vedlių vasaros stovyklos“, – džiaugiasi Vilniaus Privačioje gimnazijoje besimokanti keturiolikmetė.

Valandos, praleistos su trimis savo augintiniais, jai pačios maloniausios, nors taip pat randa laiko tenisui ir piešimui.

Auroros namuose gyvena trys šunys – vakarų Škotijos baltųjų terjerų kalytė Pepa, vokiečių aviganė Hera ir ispanų vandens šuo Grapa. Būtent su Grapa ji pradėjo dalyvauti jaunųjų vedlių varžybose.

„Labiausiai jaudinausi prieš pirmąjį savo konkursą – Baltijos jaunųjų vedlių čempionatą, kuris vyko Vilniuje. Tada dalyvavau vos po 2 mėnesių treniruočių“, – prisimena jaunoji šunų mylėtoja ir prisipažįsta: norint ko nors pasiekti, reikia dirbti, nes lengvų pergalių nebūna. Ji dukart per savaitę „Show šuo“ mokykloje lanko jaunųjų vedlių užsiėmimus, taip pat treniruojasi su savo šunimi individualiai namie.

Tačiau jaunajai vedlei ne vien laimėjimai svarbu. Ji mano, kad svarbiausia paruošti šunį ir pristatyti teisėjui ir parodos žiūrovams taip, kad atsiskleistų gražiausios augintinio savybės, kad aplinkiniai pamatytų darnų duetą – šuo ir jo žmogus! Vedlių mokykloje ji kalbasi su trenere ir kitais vedliais apie tai, kaip pademonstruoti ne tik specifines šunų veislės savybes, bet stengtis, kad šuo būtų socializuotas, tinkamai elgtųsi, būtų lengvai valdomas. Jaunųjų vedlių nuomone, šunų parodos ir konkursai siunčia svarbią žinutę visuomenei – šunys yra protingi ir draugiški, tačiau viskas – jo šeimininko rankose.

„Meilė šunims man yra kasdienybė. Apie ją retai galvoju, bet visada jaučiu. Meilę sunku apibrėžti, ją reikia pajusti“, – sako jaunoji vedlė Aurora Lagunavičiūtė.