Patogu tai, jog čia po vienu stogu veikia ir veterinarijos klinika, ir gyvūnų kirpykla, tačiau viešbutyje keturkojus prižiūrėtojai supa tik 9–21 val. – kitu paros metu jie lieka vieni ir yra stebimi tik nuotoliniu būdu.

DELFI pristato straipsnių ciklą, kuriame apžvelgs šalyje veikiančius gyvūnų viešbučius ir įvertins, kaip juose rūpinamasi keturkojais ir kaip atrodo jų gyvenimo sąlygos. Šįkart domimės, ką galima rasti Vilniuje esančiame „Pet City“ gyvūnų viešbutyje. Jį įvertinome 5 „letenėlėmis“ iš 7 (vertinimo lentelę pagal gyvūnų laikymo sąlygas rasite žemiau).

Viešbutis „Pet City“ duris atvėrė 2017 metais. Jo atstovės Viltės Kunevičiūtės paklausėme: kas leido suprasti, kad tokia paslauga – reikalinga? Pagrindine priežastimi pašnekovė įvardija sparčiai Lietuvoje populiarėjančią naminių gyvūnėlių kultūrą: šunys, katės ir kiti augintiniai vis dažniau vadinami šeimos nariais. Kaip tik dėl to augintinių šeimininkams ne vis vien, kur palikti augintinį tuo metu, kai išvyksta atostogauti ir neturi galimybės gyvūnų pasiimti kartu.

„Matome, kad vis daugiau žmonių siekia gauti profesionalią priežiūrą, aukštą kokybę, o prireikus ir papildomą pagalbą savo augintiniui atostogų metu, todėl renkasi gyvūnų viešbučio paslaugas, o ne draugų ar giminaičių pagalbą“, – mano V. Kunevičiūtė.

Viešbutis, veterinarijos klinika ir kirpykla – po vienu stogu

„Pet City“ gyvūnų viešbutis įsikūrė Vilniuje, „Domus Pro“ centre. Anot V. Kunevičiūtės, esminis šio centro principas – suteikti visas augintiniams būtinas paslaugas ir prekes po vienu stogu. Todėl šalia viešbučio galima rasti ir gyvūnų prekių parduotuvę, veterinarijos kliniką, priežiūros saloną, kirpyklą. Kaip vieną iš viešbučio privalumų V. Kunevičiūtė įvardija ir patogų susisiekimą, mat vilniečiams, norintiems palikti savo augintinius, nereikia važiuoti kažkur toli už miesto.
 „Pet City“ viešbutyje

Šalia viešbučio plyti žalia zona, kurioje vedžiojami šunys. Tiesa, šie gali pasivaikščioti tik vedini darbuotojų: viešbutyje nėra aptvertos lauko teritorijos, kurioje gyvūnas galėtų palakstyti.

Paklausta, kuo šis viešbutis išsiskiria iš kitų, V. Kunevičiūtė pabrėžia, kad viešbutyje grindys ir sienos yra išklotos specialia medicininės kokybės danga, kuri sumažina traumų ir ligų pernešimo riziką, užtikrina švarą. Taip pat viešbutyje galima nustatyti pageidaujamą šviesos srautą, prie kurio augintinis yra pripratęs, o čia veikianti vėdinimo ir šildymo sistema neleidžia gyvūnui perkaisti vasarą ar peršalti žiemą.

„Kiekvienas kambarėlis viešbutyje turi ir savo tiesioginio vaizdo transliavimo kameras, todėl šeimininkas turi galimybę stebėti savo augintinį iš bet kurio pasaulio krašto. O kiekvienam augintiniui teikiame individualų, jo poreikius atitinkantį dėmesį, todėl šunų vedžiojimas trunka ne trumpiau nei po valandą bent du kartus per dieną“, – viešbučio ypatumus komentuoja V. Kunevičiūtė.
 „Pet City“ viešbutyje

Vis dėlto, viešbučio darbuotojai tiesiogiai gyvūnų visą parą neprižiūri. Gyvūnais darbuotojai rūpinasi tik dienos metu: aktyvi priežiūra atliekama 9–21 val. o kitu metu augintiniai yra stebimi nuotoliniu būdu.

Kaina gali svyruoti nuo dešimties iki kelių šimtų eurų

Kaina viešbutyje priklauso nuo pasirenkamos trukmės, augintinio dydžio ir specifinių poreikių viešnagės metu. „Pet City“ viešbutyje šunis šeimininkai palikti gali tiek dienos priežiūrai, tiek ilgesniam laikotarpiui, pavyzdžiui, mėnesiui, todėl kaina gali svyruoti nuo dešimties iki kelių šimtų eurų.

Vis dėlto, paros kaina viešbutyje prasideda nuo 15 eurų, jei ketinate palikti nedidelį, iki 10 kg sveriantį šuniuką. Vidutinio dydžio (11–25 kg) šuns šeimininkams paros kaina kyla iki 20 eurų. Tad, pavyzdžiui, jei sumanytumėte išvykti savaitės trukmės atostogų, už nedidelio šuns priežiūrą tektų sumokėti 90 eurų, o už vidutinio dydžio – 125 eurus.

Dalis šunų šeimininkų mano, jog viešbučių teikiamos paslaugos yra per brangios, todėl ieško alternatyvių sprendimų. Išvykdami atostogauti, stengiasi augintinius pasiimti kartu arba paprašyti laikino prieglobsčio pas šeimos narius, draugus ar pažįstamus. Pastaruoju metu atsiranda ir tokių platformų, kurios leidžia susirasti gyvūnų „aukles“ – žmones, kurie už tam tikrą mokestį pasirūpintų jūsų augintiniu tol, kol pats šeimininkas neturi tam galimybės.

Vis dėlto, su nuostata „per brangu“ V. Kunevičiūtė teigia susidurianti retai. Anot jos, dalis šeimininkų sutinka mokėti paslaugos kainą todėl, nes jiems svarbi atsakinga augintinio priežiūra, jo užimtumas.

Darbuotojų komandoje – ir gydytojai, tikrinantys visų gyvūnų sveikatą

Įprastai viešbučio svečiais vienu metu rūpinasi bent trys darbuotojai, kurie kasdien valo patalpas, maitina ir vedžioja gyvūnus bei rūpinasi jų užimtumu. Įdomu: o kokie reikalavimai keliami viešbučio darbuotojams – ar jiems iš tikrųjų pakanka žinių gyvūnų priežiūros srityje?

„Vienas iš esminių reikalavimų tokiems darbuotojams yra betarpiška meilė gyvūnams, patirtis dirbant su jais bei gyvūnų elgesio, priežiūros ir psichologijos žinios. Todėl džiaugiamės, kad savo viešbučio komandoje turime gyvūnų elgsenos, dresūros, šunų sporto specialistų ir net veisėjų“, – teigia V. Kunevičiūtė.

Iš viso „Domus Pro“ centre, kuriam priklauso ir „Pet City“ viešbutis, dirba daugiau nei 15 darbuotojų, kuriuos V. Kunevičiūtė vadina neatsiejama viešbučio svečių gerovės dalimi.

„Klinikos darbuotojai kiekvienam patenkančiam į viešbutį gyvūnui patikrina sveikatą. Taip pat, prireikus skubios pagalbos, klinikos veterinarijos gydytojai tam yra visada pasirengę. Tuo tarpu priežiūros salono-kirpyklos specialistai rūpinasi gyvūnų grožio procedūromis – šeimininkui paprašius, juos maudo, džiovina, kerpa nagučius ir kailiuką, formuoja šukuosenas bei valo ausis ir akis“, – aiškina V. Kunevičiūtė.

Vertiname viešbutį: kaip jame rūpinamasi gyvūnais?

Vertindami gyvūnų augintinių viešbučius, išskyrėme 7 kriterijus, pagal kuriuos galima spręsti, kaip kiekviename viešbutyje užtikrinama gyvūnų gerovė ir kaip jais rūpinamasi.
„Pet City“ viešbučio įvertinimas - 5/7

Pirmieji kriterijai susiję su gyvūnui skiriama erdve: visų pirma, ar užtikrinamas gyvūno privatumas. Kai kuriuos šunis kitų gyvūnų draugija erzina, o nepageidaujamas kontaktas gali baigtis ir nelaimėmis – gyvūnai gali vieni kitus sužaloti, todėl svarbu įvertinti, ar gyvūnui skirtoje vietoje užtikrinamas jo privatumas ir ramybė. Gyvūnui natūralu judėti, todėl vertiname ir tai, ar jam suteikiama galimybė laisvai pabėgioti lauke.

Tam, kad svečiuojantis viešbutyje gyvūnui nenutiktų nieko blogo, svarbu ir tai, kad visą parą netoliese būtų žmogus, galintis reaguoti į gyvūno poreikius ir nenumatytas nelaimes. Todėl vertinama ir tai, ar viešbutyje priežiūra teikiama visą parą ir, prireikus, ar gyvūnui darbuotojai galėtų suteikti veterinarinę pagalbą.

Tam, kad šuo iš viešbučio negrįžtų su nepageidaujamais elgsenos pakitimais, svarbu, kad viešbutyje būtų laikomasi atitinkamų dresūros taisyklių. Tuo pačiu svarbu užtikrinti ir tinkamą gyvūno užimtumą. Galų gale, vertiname ir tai, kaip viešbutyje rūpinamasi paties gyvūno higiena, ar jam gali būti suteiktos vadinamosios grožio procedūros.