Gyvūnų augintinių viešbučiai mūsų šalyje dar labai jauni – kaip skelbiama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos puslapyje, pirmieji viešbučiai registruoti 2015 m. Nuo to laiko kasmet šalyje išdygsta po keletą naujų viešbučių, kuriuose keturkojų šeimininkai turi galimybę laikinai palikti savo augintinius tol, kol patys yra išvykę iš namų ir negali gyvūnais pasirūpinti patys.

DELFI pristato straipsnių ciklą, kuriame apžvelgs šalyje veikiančius gyvūnų viešbučius ir įvertins, kaip juose rūpinamasi keturkojais ir kaip atrodo jų gyvenimo sąlygos. Šįkart lankomės naujo šunų viešbučio „Tails Hotel“ atidaryme ir kalbamės su viešbučio įkūrėja, šunų dresūros ir laisvalaikio klubo „Urban Dog“ trenere bei šunų elgesio specialiste Vilma Jazukevičiūte.
Šunų viešbučio "Tails Hotel" atidarymas

Už parą teks sumokėti 18 eurų: šunims žada išskirtinį dėmesį

Galima sakyti, kad šiuo metu šunų viešbutis „Tails Hotel“ yra jauniausias Lietuvoje – juk šiandien vyksta jo atidarymas, nuo kurio viešbutis dar tik pradės skaičiuoti pirmąsias savo veikimo dienas.

Idėja įkurti viešbutį V. Jazukevičiūtei kilo pernai metais. Ne kartą jai teko prižiūrėti šunis, kuriuos palikdavo pasaugoti išvykstantys pažįstami žmonės. Tokios patirtys šunų elgesio specialistei patiko, tad, beieškant naujų patalpų „Urban Dog” dresūros mokyklai, ji atrado erdvę Verkių regioniniame parke, kuri dresūros užsiėmimams buvo per didelė. Todėl nuspręsta čia įkurti viešbutį.

Vienu metu viešbutyje galės apsistoti 20 šunų, kuriems bus užtikrinta priežiūra visą parą, o, prireikus veterinarinės pagalbos, ji taip pat bus suteikta bet kuriuo paros metu. Viešbutyje dirbs 4 darbuotojai.

Paros kaina šunų viešbutyje – 18 eurų. Į šią kainą įskaičiuotas ir individualus laisvalaikio parinkimas, ir savotiška dresūra, mat viešbutyje, pastebėję blogus įpročius, elgsenos specialistai imsis auklėjimo.

„Taip, šuo bus auklėjamas, bet tai nėra pageidavimų koncertas. Šeimininkai neturėtų galvoti, kad šuo po savaitės viešbutyje grįš su diplomu“, – juokiasi V. Jazukevičiūtė.

„Svarbu atsižvelgti, kiek šuniui reikia laiko aktyviai veiklai. Dažnai žmonės įsivaizduoja, kad šuniui to reikia labai daug, o kad jį iškrautume, turime visą dieną lakstyti ir žaisti. Dažnai matome, kad šuo yra perkraunamas. Tenka išgirsti, kad grįžę iš viešbučių šunys būna hiperaktyvūs, nemoka sustoti ir dėl to kyla šeimininkams problemų. Vieniems šunims reikia daugiau veiksmo, kitiems reikia ramesnės veiklos. Tokie šunys galės pasibūti ramiai darbuotojų poilsio kambaryje“, – teigia šunų viešbučio įkūrėja.
Šunų viešbučio "Tails Hotel" atidarymas

V. Jazukevičiūtė užsibrėžė tikslo, kad kiekvienas gyvūnas viešbutyje per parą gautų bent 2 valandas tik jam skirto dėmesio, o šunys kasdien būtų vedžiojami mažiausiai po tris kartus. Itin socialiems šunims laiko bus skiriama ir daugiau.

„Negalima šuns tiesiog uždaryti tarp keturių sienų – jam jokios naudos iš to nėra. Viešbučio koncepcija – parinkti šuniui tinkamiausią laisvalaikį, kad jam būtų gera. Kas leistų šuniui būti šunimi“, – įsitikinusi V. Jazukevičiūtė.

Laiku pašerti ir išvesti į lauką – negana: išskiria tris veiklos kryptis

Paklausta, kuo naujasis šunų viešbutis išsiskirs iš kitų, pašnekovė atsako, kad esminis skirtumas – viešbutis yra įkurtas dresūros elgsenos specialistų, kuriame dėmesys bus skiriamas ne tik tam, kad šuo laiku gautų maisto ir būtų laiku išvedamas į lauką.
Šunų viešbučio "Tails Hotel" atidarymas

Viešbučio įkūrėja yra numačiusi tris veiklos kryptis – čia bus teikiama priežiūra su nakvyne, veiks dienos priežiūros centras ir šuniukų darželis.

„Dienos priežiūros centras reikalingas tuomet, kai šunų šeimininkai turi labai daug darbų ir neturi laiko šuniui iškrauti, o šiam trūksta bendravimo. O šuniukų darželis – paslauga, orientuota į šuniukus iki 6 mėnesių. Tai yra ypač svarbus periodas, kai reikia daug dėmesio skirti šuniukų socializacijai, tualeto ir pasilikimo vienam mokymui. To šeimininkai dažnai neįvertina: dirbdami pilnu etatu, jie pasiima šuniuką ir išeina visai dienai į darbus. Tuomet šuniukas ir tualetu nesimoko naudotis, kitais atvejais išlenda ir problemos dėl išsiskyrimo jausmo“, – pastebi V. Jazukevičiūtė.

Viešbutyje taip pat laukia šunų nagų kirpimo ir maudymo paslaugos – kalbėdama apie jas, V. Jazukevičiūtė pabrėžia, kaip svarbu, kad šiose procedūrose neliktų streso. Todėl svarbu susipažinti su kiekvienu šunimi ir atrasti, kas jiems labiausiai patinka.
Šunų viešbučio "Tails Hotel" atidarymas

„Jei šuo nemėgsta kirptis nagų, žaisime su juo kad ir visą savaitę, kad jis nestresuotų. Ne tai, kad paėmei, nukirpai, šuniui panika, o rezultatas – kuo toliau, tuo labiau šuo bijo kirpyklos ir nagų žirklių. Gyvūnui patekus į naują aplinką, pirmos kelios dienos vis tiek būna neramios, todėl reikia daugiau dėmesio skirti raminantiems užsiėmimams. Vien tik kamuoliuko mėtymu šuns neiškrausi – apskritai, tai nėra geras būdas iškrauti šunį. Todėl atskirai parenkame tai, kas jam labiausiai patinka: ar uostymas, ar socialinis kontaktas, ar koncentracijos pratimai“, – aiškina V. Jazukevičiūtė.

Vertiname viešbutį: kaip jame rūpinamasi gyvūnais?

Vertindami gyvūnų augintinių viešbučius, išskyrėme 7 kriterijus, pagal kuriuos galima spręsti, kaip kiekviename viešbutyje užtikrinama gyvūnų gerovė ir kaip jais rūpinamasi.
„Tails Hotel“ viešbučio įvertinimas - 7/7

Pirmieji kriterijai susiję su gyvūnui skiriama erdve: visų pirma, ar užtikrinamas gyvūno privatumas. Kai kuriuos šunis kitų gyvūnų draugija erzina, o nepageidaujamas kontaktas gali baigtis ir nelaimėmis – gyvūnai gali vieni kitus sužaloti, todėl svarbu įvertinti, ar gyvūnui skirtoje vietoje užtikrinamas jo privatumas ir ramybė. Gyvūnui natūralu judėti, todėl vertiname ir tai, ar jam suteikiama galimybė laisvai pabėgioti lauke.

Tam, kad svečiuojantis viešbutyje gyvūnui nenutiktų nieko blogo, svarbu ir tai, kad visą parą netoliese būtų žmogus, galintis reaguoti į gyvūno poreikius ir nenumatytas nelaimes. Todėl vertinama ir tai, ar viešbutyje priežiūra teikiama visą parą ir, prireikus, ar gyvūnui darbuotojai galėtų suteikti veterinarinę pagalbą.

Tam, kad šuo iš viešbučio negrįžtų su nepageidaujamas elgsenos pakitimais, svarbu, kad viešbutyje būtų laikomasi atitinkamų dresūros taisyklių. Tuo pačiu svarbu užtikrinti ir tinkamą gyvūno užimtumą. Galų gale, vertiname ir tai, kaip viešbutyje rūpinamasi paties gyvūno higiena, ar jam gali būti suteiktos vadinamosios grožio procedūros.

Šįkart apžvelgėme, kaip minėtus kriterijus atitinka „Tails Hotel“.

1. Gyvūnai laikomi atskiruose kambariuose

Kiekvienas gyvūnas turi savo atskirą kambarėlį, kuriame negali tiesiogiai matyti kitų šunų ir jų erzinti.

2. Galimybė palakstyti aptvertoje lauko teritorijoje

Šunims laisvai pabėgioti skirtos dvi lauko aikštelės, taip pat yra ir salės su neslystančia danga viduje, kuri padės išvengti traumų bėgiojant.

3. Priežiūra visą parą

Viešbutyje visą laiką budi darbuotojai, todėl šunys niekada nebus paliekami vieni.

4. Šuns dresūra

Šuniui nebus leidžiama laikytis ir išmokti blogų įpročių – šokinėti ant durų, tempti pavadėlį ir pan. Viešbutyje laikomasi elgesio normų, šuo bus auklėjamas.

5. Gyvūno užimtumas

Kiekvienam gyvūnui individualiai parenkami apie 2 val. per parą trukmės užsiėmimai – sudaromas iškrovos planas. Papildomai siūlomi užsiėmimai su trenere šunims, kurie tikslingai sportuoja ir turi palaikyti formą.

6. Veterinarinė pagalba

Viešbutis yra sudaręs sutartį su „Canis Felis“ veterinarijos klinika, kuri visą parą viešbučiui teiks veterinarinę pagalbą ir konsultacijas. Viešbučio darbuotojai apmokyti suteikti pirmąją pagalbą.

7. Grožio procedūros

Viešbutyje šunys išmaudomi, išdžiovinamas ir sušukuojamas jų kailis. Viso to darbuotojus apmokė „Groom Room“ salono specialistė.