Gruodžio 21-23 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre Litexpo šurmuliuos gyvūnų mylėtojų bendruomenė iš įvairiausių pasaulio šalių. Lietuvos kinologų draugija (LKD) čia organizuoja net tris tarptautines šunų parodas.

Į parodas užsiregistravo 2060 dalyvių. Kai kurių veislių šunų bus tikrai daug (valų korgiai pembrukai – 48, auksaspalviai retriveriai – 39, Labradoro retriveriai – 36, trumpaplaukiai čihuahua – 30, vipetai – 28; po 35 dalyvius varžysis Berno zenenhundų, amerikiečių Stafordšyro terjerų, prancūzų buldogų ringuose).

Tarptautinė kinologų federacija (FCI), kurios narė yra LKD, pripažįsta 346 šunų veisles. Įdomu, kiek šunų veislių bus galima pamatyti „Litexpo“ rūmuose? Organizatoriai sako, kad šį kartą dalyvaus 224 šunų veislių atstovai.

Tačiau broholmerių, volpinų, šiurkščiaplaukių Istrijos šunų bei kitų retenybių bus tik vienetai.

Jau minėtas broholmeris, arba Broholmo dogas, yra labai sena Danijos ir Europos šunų veislė. Jei būsite Danijoje, apsilankykite karališkosiose Broholmo pilyse, broholmerių gimtinėje. Šių rūmų muziejuje įrengta ekspozicija, skirta broholmerių istorijai.

Ir broholmeriai, su kuriais medžiodavo stambius miško žvėris bei perveždavo krovinius, ir nacionalinė mūsų krašto šunų veislė – lietuvių skalikai, ir kitų veislių šunys dabar vadinami šeimos šunimis, ištikimais žmonių bendražygiais.

Taip apie savo augintinius kalba dauguma šunų mylėtojų, veisėjų, parodų dalyvių. Tokią žinutę, dalyvaudami šunų parodose, jie nori perduoti ir visuomenei.

„Šunų parodos jau seniai nebėra vien tik veislių ekspertizė ringuose ar pačių gražiausių šunų rinkimai. Šunų parodų pobūdis pasikeitė, – sako Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro vadovė, auksaspalvių retriverių augintoja Daiva Kvedarienė. – Šunų paroda yra renginys visiems gyvūnų mylėtojams. O norintiems atsakingai išsirinkti gyvūną augintinį, paroda dar yra ir puiki galimybė iš arčiau pažinti šunų veisles, pabendrauti su veisėjais, kinologijos specialistais“.

Švietėjiškiems tikslams tarptautinėse šunų parodose pasitarnauja ir LKD Mokymo centro organizuojamos pramogos, teikiamos konsultacijos.

Šiemet pirmą kartą Lietuvoje vyks ir šokių su šunimis varžybos (angl. Freestyle), jos suplanuotos šeštadienį. Gruodžio 22-23 d. į „Litexpo“ 3 salę rinksis kačių mylėtojai, čia vyks Tarptautinė kačių paroda. Visas parodos dienas zoologijos prekių mugėje bus galima įsigyti šventinių dovanų savo augintiniams.

Nuotraukos – Svetlanos Valujevos ir Stasio Barausko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)