Būtent tai šiuo metu vyksta Tailande, kur prijaukinti drambliai buvo naudojami medienos transportavimui. Miškus iškirtus daugybė jų liko be darbo ir smarkiai sužaloti. Dauguma jų kenčia nuo aklumo.

Siekdamas palengvinti šių užmirštų ir traumuotų gyvūnų dalią, pianistas iš Britanijos Paul Barton groja akliems ir sužalotiems drambliams, gyvenantiems Tailando rezervate „Elephants World“.

Įspūdinga stebėti, kaip vyras groja klasikines melodijas ramindamas šiuos jautrius, neregius milžinus.

Barton, kuris Tailande gyvena nuo 1996 metų, šia veikla užsiimti pradėjo, kuomet rezervato atstovai leido jam atsigabenti pianiną ir jo grojama muzika raminti sužalotus gyvūnus.

Barton prisimena: „Pirmą kartą man grojant „Elephants World“, aklas dramblys vardu Plara atsitiktinai atsidūrė arčiausiai pianino. Tuo metu jis pusryčiavo ir maitinosi bananžolėmis, tačiau išgirdus muziką, jis staiga sustojo kramtyti, jam iš burnos liko kaboti žolės lapai, o jis net nesujudėdamas muzikos klausėsi, kol tik ji skambėjo.“

„Aš sugrįžau į „Elephants World“ su pianinu ir likau čia ilgam. Seniau, čia nebuvo tokios gausybės lankytojų, taigi kasdien turėjau galimybę praleisti daug laiko vienas, tik su Plara ir kitais drambliais. Plara labai mėgo lėtą klasikinę muziką ir kaskart man grojant pianinu ar fleita, jis susukdavo savo straublį ir jo virpantį galą laikė savo burnoje iki pat kol muzika nutildavo.“

Stebėdamas kokį poveikį Plara daro muzika, išgelbėtiems drambliams Barton pianinu groti pradėjo reguliariai ir tai daro net ir agresyviems, vyriškos lyties drambliams nuraminti. Jo teigimu, pagrindinis šios iniciatyvos tikslas yra atnešti šiek tiek ramybės kadaise kankintiems gyvūnams.

Žinoma, nėra lengva po dramblių rezervatą tampytis pianiną, ir kaip pasakojo pats Barton, buvo sudėtinga transportuoti pianiną iš jo buvusių namų mieste į atokias rezervato teritorijas.

Visgi, jis ir jo žmona šiuo metu jau yra persikėlę gerokai arčiau rezervato, taigi vyras ir toliau groja drambliams, kartais net mėnulio nušviestomis naktimis, kuomet viskas aplink nutyla.

Nuostabu, kaip muzika gali tapti universalia kalba, padedančia komunikuoti skirtingoms gyvūnų rūšims, ypač toms, kurios gyvenime patyrė didelių sukrėtimų, pasakojo vyras.