Ankstų ketvirtadienio rytą modernūs Amstredamo parodų rūmai buvo panašūs į biblinę Nojaus arką, į kurią bandė prasibrauti 33 658 keturkojai (iš viso čia dalyvauja 362 skirtingų veislių atstovai, atvykę iš 74 šalių), besivaržantys dėl prestižinių titulų. Kad būtų lengviau suvokti šio renginio mastelius tereikia prisiminti, kad pačiose didžiausiose Lietuvoje vykstančiose parodose būna maždaug dešimteriopai mažiau dalyvių. Čia vien auksaspalvių retriverių ringuose buvo susirinkę per 200 šunų – daugiau nei visų veislių atstovų kartu paėmus kai kuriuose regionuose vykstančiuose tokio tipo šou.

Žinoma, tai turi savo kainą. Nepaisant visų organizatorių pastangų suvaldyti milžinišką parodos dalyvių srautą, „RAI Amsterdam“ prieigos užsikimšo automobiliais, eilės prie įėjimo į ekspozicijų sales varė į neviltį, o bandymai išsaugoti laisvas ringų prieigas taip ir liko tik bandymais. Visgi kai kurias tradicines šunų parodų problemas Olandijos kinologų klubas „Raad van Beheer“ bei „World Dog Show“ vadovai išsprendė pavyzdingai. Keletas aikštelių greta paviljonų buvo iškloti natūralia velėna, pušų žievės mulčium ir apdėliotos presuotų šiaudų blokais. T. y. sudarytos visos sąlygos, kad šunys be streso galėtų atlikti gamtinius reikalus.

Dar daugiau – ruošiantis tropinio karščio (parodos išvakarėse temperatūra Amsterdamo apylinkėse buvo šoktelėjusi iki +35oC) bangai – keliose vietose buvo pastatyti nedideli baseinai, kuriuose mielai taškėsi savo pasirodymą ringuose baigę keturkojai. Beje, šįkart parodos rengėjai perspėjo netoleruosiantys aplaidaus ar neatsakingo elgesio su šunimis: savanoriai, kurių čia dirbo net 450, net požeminėje parodų centro aikštelėje tikrino, ar kas nėra palikęs gyvūnų, uždarytų automobilyje.
„World Dog Show 2018“

Kuo skiriasi „World Dog Show“ nuo mažesnio kalibro šunų parodų? Devintą kartą į pasaulinę šunų parodą su savo auksaspalviais retriveriais atvykusi kaunietė Gintarė Valuntaitė-Matvejeva teigia, kad viskas vyksta pagal tokias pat žaidimo taisykles, tačiau gerokai aukštesniame lygyje.

„Jokių specialių atrankų į pasaulinę šunų parodą nėra rengiama ir specialių kvalifikacinių reikalavimų nenumato. Iš esmės čia dalyvauti gali visi norintys, tačiau kaip taisyklė atsitiktinumų, kai žmonės atvažiuoja su veislės standartus ne visiškai atitinkančiais, nedresuotais ar prastai ringui paruoštais šunimis, čia praktiškai nebūna. Išimtimi galima laikyti nebent vieną kitą tos šalies, kurioje rengiama „World Dog Show“, šunų mylėtoją, ateinantį su savo keturkoju draugu iš smalsumo. Paprastai tokius nuotykių ieškotojus atbaido gerokai didesnis registracijos mokestis, o kai paroda vyksta sąlyginai „brangiuose“ miestuose – dar ir aukštesnė kelionės bei pragyvenimo kaina. Tačiau drauge tai ir noro pamatyti kas yra geriausia bei patiems palikti pėdsaką prestižiniame renginyje“, – vardijo Gintarė, kurios kalytė Fidži pirmąją parodos dieną „Benelux Winner Show“ laimėjo antrą vietą ir R.CACIB titulą.

Patyrusios kinologės teigimu, jokios apčiuopiamos naudos tokio lygio parodose gauti įvertinimai neduoda, nes profesionalūs veisėjai ir patys puikiai žino kas yra kas, todėl planuodami „genetinės informacijos mainus“ vadovaujasi kiek kitokiais motyvais. Juo labiau, kad paprastai ir teisėjai čia kiek kilsteli vertinimų kartelę.

Amsterdame rengiamos „World Dog Show“ keturkojus dalyvius šįkart vertina 200 teisėjų iš 50 šalių. Pagrindiniai renginiai, kurių metu bus išrinktas gražiausias 2018-ųjų šuo, vyks šeštadienį ir sekmadienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)