Itin retos vakarinių lygumų gorilų rūšies atstovė gimė San Francisko zoologijos sode, iš kurio dar būdama vienerių persikėlė į Santa Kruso kalnus kartu su tyrėja Francine Patterson. Moteris išmokino gorilą amerikietiškos gestų kalbos

Koko išmoko virš 1000 gestų kalbos ženklų ir suprato 2000 žodžių anglų kalba, o visi šie pasiekimai ją pavertė tikra garsenybe. Koko pozavo žurnalų viršeliams, vaidino keliuose dokumentiniuose filmuose, su ja susitikti panoro Leonardo DiCaprio ir Robinas Williamsas.

1974 m. gorila Kalėdoms netgi gavo savo kačiuką, kurio naudodama gestų kalbą paprašė savo prižiūrėtojų. Kačiuką, vardu All Ball, ji visur nešiojosi tarsi savo kūdikį. Kai All Ball nudvėsė ir prižiūrėtojai pranešė apie tai Koko, ši pradėjo kaukti – buvo akivaizdu, kad gyvūnas jaučia sielvartą.

Dabar gorilos netektis nuliūdino visą pasaulį – juk tai buvo gyvūnas, įrodęs, kad gyvūnai gali bendrauti ir reikšti emocijas visai kaip ir žmonės.

„Koko empatiškumas ir gebėjimas perprasti kalbą sujaudino milijonus žmonių. Jos nuopelnai mums be galo svarbūs ir tai, ko ji mus išmokino apie gorilų jausmus ir galimybes, turės didelės reikšmės tolesniam pasaulio vystymuisi“, – po Koko mirties pasirodžiusiame pranešime rašė „The Gorilla Foundation“.

Nors gorila per savo gyvenimą nuvertė išties didelius kalnus, maitindamasi nesveiku žmonių maistu ji priaugo antsvorio, kartais atrodydavo nusiminusi, prislėgta.

Nepaisant sunkumų, ji pakeitė pasaulį ir jos bus ilgimasi. Ilsėkis ramybėje, Koko.

Daugiau rasite čia.