Tokias baimes, matyt, paskatino vaizdai socialiniuose tinkluose, kurie užfiksuoti Klaipėdos paplūdimiuose. Nuotraukose matyti, kaip dar nepažymėtose šunų poilsio zonos ribose žmonės paleido lakstyti ir maudytis savo šunis. Yahuuu!!! Smagu. Tikri Vakarai. Tik laukiniai.

Dabar mušiu du įvarčius. Vieną į šunų „heiterių”, kitą į savus vartus. Pirmiausia, visus pjudo baimės dėl tariamų užkratų ir ligų. Nusiraminkim. JAV ir Europos mokslininkai seniai ištyrė ir įrodė, kad šunys nėra paplūdimių teršėjai. Jie nesisioja į vandenį, nekakoja ant smėlio, nebent ant vaikų pastatytų smėlio pilių (todėl tokias pilis kai kuriuose šunų paplūdimiuose Europoje statyti draudžiama).

Šunys JAV naudojami kaip paplūdimių sanitarai, vaikantys nuo pajūrio išmatomis smėlį nuklojančius paukščius. Jei dvikojai lietuviai jau taip nekenčia keturkojų, tai vertėtų įsirengt paplūdimius po gaubtu, nes į jūrą įbrenda ir vilkai, ir šernai, ir briedžiai, traidžioja kirai, kurie ne būtinai yra sveiki.

O kalbant apie mūsų Palangos vandenį, kurio srovės prie kranto maloniai šiltos nuo žmoginio šlapimo sankaupų (šiltame ir geltoname vandenyje daugiausia žaidžia vaikai), būtina pažymėti, kad niekas taip neteršia paplūdimių vandens kaip žmonės. Ne paslaptis, kad kremais įdegiui ir gydomaisiais tepalais nuo nusvilimo išsitrynusios poniutės brenda į jūrą tam, kad, ištursinus uodegą, paleistų į vandenį šiltą skystimėlį… „Jezau Marija! O ką daryt? Tualetas – juk už kilometro!” Galite įsivaizduoti, kokia šioje poniutės paženklintoje jūros vietoje liko cheminė vandens sudėtis…

Grįžtam prie šunų „pliažų”. Deja, įteisinus neparengtus keturkojų paplūdimius tik formaliai, konfliktų tikrai nesumažės. Nes įstatymo raidės pakeitimas – dar nieko nereiškia. Pirmiausia, palaidi šunys – tai pati didžiausia nesąmonė, kokia tik gali būt. Pjautynės, nepatenkintųjų klyksmai, mažesnių šuniukų diskriminacija kaip čia buvus. Palaidas šuo pabėgs, pasimes (šunys dažniausiai pasiklysta prie jūros, nes negirdi šeimininko balso dėl bangų mūšos), ką nors užpuls iš panikos ir vėl bus priežastis „heiteriams” panaikinti šunų paplūdimius.

Kitas dalykas – ligos. Būkim atviri, šunys irgi serga. Dėl to visuose Europos paplūdimiuose bei kempinguose privalu turėti ir parodyti skiepų knygutę, kurioje yra veterinaro spaudas, kad šuo sveikas. Tokiam sveikam šuniui turi būt įrengta ir tinkama infrastruktūra: veterinarinė priežiūra, geriamas vanduo, pavėsis. Priešingu atveju tai bus Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pažeidimas.

Jau girdžiu, kaip šunų „heiteriai” klykia: žmonėms nėra, kur nusišikt ir atsigert! O čia – šunims tokie SPA!” Okei, sutarkim tuomet, mielieji, kad šunų „pliažai” bus mokami, juos prižiūrės veterinaras, o paplūdimio gelbėtojas užtikrins viešą tvarką.

Šie civilizuoto šunų paplūdimio elementai egzistuoja visuose Europos (civilizuotos) paplūdimiuose, yra būtini ir patikrinti laiko.
Šunų paplūdimys

Mano žiniomis, Neringos savivaldybė šiemet nutarė atidaryt šunų paplūdimius visuose kurortiniuose miesteliuose. Tačiau, bijau, kad tam pasiruošta per menkai. Įkalus lenteles „šunų paplūdimys” ir paleidus ten laisvai ganytis keturkojus, prasidės žmonių ir šunų karai.

Būtų smagu, kad kurortų valdžia labai rimtai pažiūrėtų į šį reikalą, nes sostinės vadovai pažvelgė visiškai formaliai (greičiausiai tam, kad atsiknistų šunų teisių gynėjai ir žurnalistai): trimituojama, kad šiuo metu Vilniuje veikia pirmasis ir vienintelis šunų paplūdimys Lietuvoje, Vingio parke. Aha! Labas rytas… Realybė kita: beveik niekas nežino, kur tas paplūdimys iš viso yra, antra - nėra jokios iškabos, trečia pakrantė apaugus šabakštynais, pro kuriuos nei šuo, nei žmogus gyvenime neprasibraus. O juk kartu su keturkoju vandeny turi būti ir jo šeimininkas. Bet kas darbo rimtam valdininkui: suraitė parašą, pystelėjo lentelę (kuri jau supuvo) – o jūs ten duskit savo erkynuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (222)