Gyvūno likimas paaiškės sulaukus veterinarų išvadų

Gyvūnų globėjų asociacijos vadovas Vytautas Gustaitis praneša, kad vakar, vėlai vakare, Vilniuje klaidžiojantis šernas buvo sugautas.

Anot jo, laukinio gyvūno gaudymo misijoje dalyvavo ne tik asociacijos darbuotojai, bet ir trys policijos ekipažai, aplinkosaugininkai.

Šernas buvo sėkmingai užmigdytas ir paimtas tolimesniam stebėjimui. Nuotoliniu būdu užmigdėme jį migdomaisiais vaistais, o dabar laukiame specialistų nurodymų. Gyvūno likimo dar kol kas negaliu komentuoti – viskas priklauso nuo to, kokias išvadas pateiks veterinarijos specialistai“, – praneša V. Gustaitis.

Gyvūnų globėjų asociacijos vadovo teigimu, šiuo metu svarbiausia yra nustatyti, ar gyvūnas negali būti paveiktas afrikinio kiaulių maro, o iki tol jis yra stebimas ir tiriamas.

Šerno vizitas Vilniaus centre gamtininko nestebina

Tuo metu gamtininkas Selemonas Paltanavičius teigia, kad šerno apsilankymas Vilniuje jo nenustebino.

„Štai, Vingio parkas neretai būna išknaisiotas šernų, išknistų vejų esu matęs ir Žirmūnuose. Pasižiūrėjęs į Vilnių iš aukščiau, pamatai, koks jis žalias, kiek jame miškų, o jais juk galima praktiškai iki pat Katedros aikštės ateiti. Miestiečiams tai – unikumas, bet reikia nepamiršti, kad tai labai pavojinga ne tik žmonėms, bet ir pačiam gyvūnui“, – aiškina gamtininkas.

S. Paltanavičiaus teigimu, miške palei kelią vaikščiojančiam gyvūnui, pabaidytam automobilio, patekti į miesto centrą nėra sudėtinga. Pabaidytas gyvūnas mieste netenka orientacijos, neturi kur prisiglausti ir nežino, kur eiti.

„Būta atvejų, kai briedžiai ir stirnos, ieškodami ramybės, buvo apsistoję vaikų darželių teritorijose. Kiti žvėrys patenka į kokius nors kitus uždarus kiemus. Gyvūnui išeiti iš miesto labirinto yra be galo sunku. Deja, žmonės jam nelabai gali kuo padėti“, – teigia jis.

Daugumos žmonių reakcija – neprotinga

Labiausiai gamtininką piktina neprotinga daugumos žmonių reakcija į mieste sutiktą gyvūną. Negana to, kad gyvūnams nepadedame, dauguma mūsų jiems tik keliame dar didesnį stresą.
„Visi, pamatę šerną, kažkodėl nori lėkti iš paskos, išsitraukti mobiliuosius telefonus, fotografuoti. Žmonės lekia, baido gyvūną, kiti dar švilpia. Pravažiuojantys automobiliai ima signalizuoti, gyvūnas pasimeta ir jaučia didelį stresą. O jaučiantis stresą gyvūnas gali būti neprognozuojamas“, – perspėja S. Paltanavičius.

Neprotingiausia, ką žmogus gali padaryti tokioje situacijoje – bandyti pasidaryti su gyvūnu asmenukę. Gamtininkas prisimena, kaip Nidoje buvo pastebėtas pasiklydęs briedis, o praeiviai tuomet stengėsi prieiti kuo arčiau gyvūno ir su juo nusifotografuoti. Svarbu suprasti, kad gyvūnas nesupranta tokių žmogaus veiksmų, jaučia grėsmę ir gali pulti.

„Turėtume būti protingesni už gyvūnus. Vis dėlto, šernai po vieną nevaikšto, todėl keista, kad šis toks atsiskyręs. Tai – bandos gyvūnai, o likusiam vienam gyvūnui tikrai nėra lengva“, – teigia gamtininkas.

Vieninteliai būdai gyvūnui padėti – sugauti jį uždarame kieme arba užmigdyti jį nuotoliniu būdu. Pastebėjus mieste paklydusį laukinį gyvūną, reikia skambinti numeriu 112 – tuomet bus susisiekta su atitinkamomis tarnybomis ir gyvūnas bus grąžinamas į laisvę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)